Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Ενδιαφέρον από Ισραήλ και ΗΠΑ για γεωτρήσεις στο Αιγαίο

Ενδιαφέρον από Ισραήλ και ΗΠΑ για γεωτρήσεις στο Αιγαίο

Συνέδριο του «Economist» με θέμα τις εξελίξεις στην ενέργεια σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ διεξήχθη χθες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, με κύριο θέμα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και τη μεταφορά των ποσοτήτων στην Ευρώπη.


Του Χρήστου Κολωνα

Ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς και τη βεβαιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου δήλωσε η ισραηλινή εταιρεία Dellek Drilling, που μαζί με την αμερικανική Noble Energy πραγματοποιούν έρευνες στα κυπριακά «οικόπεδα».

Αυτό προέκυψε από τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ισραηλινής εταιρείας Γκιντεόν Τάντμορ στο συνέδριο του «Economist» με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Dellek και διευθύνων σύμβουλος της Avner Oil Exploration είπε χαρακτηριστικά ότι «το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Η Dellek θα είναι εδώ στις έρευνες για φυσικό αέριο», αναφερόμενος προφανώς στις περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, με κύριο θέμα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και τη μεταφορά των ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «σε λίγα χρόνια με βάση τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ, και ελπίζουμε και με τα δικά μας, θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μετά από αυτόν του ρωσικού κι εκείνον του αζερικού αερίου».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου ίσως και στην αρχή του 2013 θα αρχίσουν να δουλεύουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου. Στις 2 Ιουλίου λήγει ο σχετικός διαγωνισμός για τα τρία «οικόπεδα» και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες. Μέσα στον Απρίλιο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, και σε τρεις με έξι μήνες θα υπάρχουν τα αποτελέσματα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου εκτίμησε ότι «η λεκάνη της Μεσογείου περιλαμβάνει περισσότερα από 3,5 τρισ. κ.μ. αερίου και το 40% αφορά το Ισραήλ.

Η παρουσία τριών υπουργών στο συνέδριο υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία». Μάλιστα, ο κ. Λαντάου υπογράμμισε την αναγκαιότητα της μεταφοράς των ποσοτήτων αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου είτε με την κατασκευή αγωγού είτε με σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG).

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως «η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της». Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ακόμη τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, ενώ έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων «οικοπέδων» της χώρας του, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαΐου του 2012.

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης υποστήριξε πως ο αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας είναι τεχνικά εφικτός και φθηνότερος σε σχέση με την κατασκευή σταθμών LNG. Επισήμανε πως μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας μας αλλά και με τον αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

Ρ. Μόρνινγκσταρ
Συστάσεις στις κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να μην αφήσουν αναξιοποίητα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου καθώς υπάρχουν οφέλη για όλους, έκανε ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο κ. Μόρνινγκσταρ, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», συνέστησε στις κυβερνήσεις των χωρών να «κρατήσουν χαμηλούς τόνους». Κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να «κοιτάξουν το συμφέρον τους, να κάνουν συζητήσεις και να βρουν λογικές λύσεις στα προβλήματα ώστε να επωφεληθούν όλοι. Διαφορετικά, όπως είπε, ο «'χρυσός' που βρίσκεται στην περιοχή θα παραμείνει ανεκμετάλλευτος».

Τα έσοδα από το αέριο να μοιραστούν και στις δύο κυπριακές κοινότητες
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μόρνινγκσταρ επανέλαβε πως «η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, όπως και οι αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Πρόσθεσε, δε, ότι «τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μοιραστούν και στις δύο κοινότητες».

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, με έμφαση σε αυτούς που θα φέρουν το αζέρικο αέριο: «Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει κάθε αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, αρκεί να περνά από τα κράτη των Βαλκανίων και να έχει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας για τη διέλευση μελλοντικών επιπλέον ποσοτήτων».


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: