Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με πορεία ενάντια στην κρίση


Γιορτή της ποίησης είναι η σημερινή ημέρα, καθώς με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το 1999.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης - και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Η Εταιρεία Συγγραφέων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου η αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχουν προαναγγείλει εκδηλώσεις με πορεία διαμαρτυρίας και πολλές αναγνώσεις ποιημάτων.


Πορεία διαμαρτυρίας

Με σύνθημα «Όχι άλλη μια διαμαρτυρία, αλλά μια ΑΛΛΗ διαμαρτυρία», η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός - που γίνεται πολύ συχνά το θύμα βανδαλισμών στα βίαια επεισόδια της Αθήνας-, o «Κύκλος Ποιητών», τα περιοδικά «Poetix» και «Ποιητικά» και οι εκδόσεις «Μικρή ’ρκτος» καλούν σήμερα ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, εκδότες αλλά και κάθε πολίτη σε συν οδοιπορία / διαμαρτυρία προς το Σύνταγμα και προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), με όπλο την «Ποίηση ενάντια στην Κρίση».

Με το ερώτημα «Αν όχι τώρα πότε;» οι διοργανωτές της εκδήλωσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Επειδή έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε αν η ποίηση μπορεί να γιορτάζει τη μέρα της, ακίνδυνα και αθώα, όταν γύρω μας καταρρέουν το δίκαιο, η πνευματική μας υπόσταση, η χώρα μας η ίδια. Θελήσαμε να συναντήσουμε εμείς την ποίηση και την άνοιξη στους δρόμους της Αθήνας, να αναζητήσουμε στην αμηχανία, τον θυμό και την απόγνωση, που έχουν πια τα βλέμματα των συμπολιτών μας, την ελπίδα της Αντίστασης».


Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Στις 7 το απόγευμα, ο Ιανός διοργανώνει βραδιά με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, στην οποία ο βραβευμένος ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του στον Ιανό της Αθήνας, ενώ η εκδήλωση θα μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση στο βιβλιοπωλείο της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Εταιρεία Συγγραφέων

Η Αλίκη Καγιαλόγλου -με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα ποίησης- εμφανίζεται απόψε στις 9 στην σκηνή του Bacaro (Σοφοκλέους 1, Αθήνα). Η γνωστή ερμηνεύτρια θα απαγγείλει στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου καθώς και άλλων λογοτεχνών –όπως των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Γκάτσου. Επιπλέον, θα τραγουδήσει κομμάτια εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, με τη συνοδεία πιάνου και κλασικής κιθάρας.

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου (1912-1991), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αφιερώνει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στον ίδιο και το έργο του. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ποιητικής καμπάνιας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, το ΕΚΕΒΙ θα προωθήσει καλαίσθητες αφίσες με στίχους του Βρεττάκου, όπου θα προβληθούν στις οθόνες των σταθμών του Αττικό Μετρό και του Ηλεκτρικού, καθώς και στις εσωτερικές οθόνες των τραμ φέρνοντας το επιβατικό κοινό σε άμεση επαφή με επιλεγμένα δείγματα από το έργο του στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βραδιά Αμερικανικής ποίησης με ανάγνωση μεταφρασμένων ποιημάτων γνωστών σύγχρονων Αμερικανών συγγραφέων και ποιητών θα λάβει χώρα απόψε στις 7 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: