Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η δημιουργία του Ελληνικού χρέους από το 1821 έως σήμερα....



Όταν ομιλούμε για τη μακρόχρονη δημιουργία του Ελληνικού χρέους ουσιαστικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ απλό αλλά και περίεργο συνάμα ερώτημα:Είναι δυνατόν μία τέτοια «φυσική»επιχείρηση με τέτοιο ουρανό και γή και θάλασσα να έχει ανάγκη δανεισμού ο οποίος τελικά θα την καταχρεώσει αντί να προχωρήσει σε μία τέτοια ανάπτυξη η οποία κυριολεκτικά θα την απογειώσει οικονομικά και όχι μόνο.Η φυσική επιχείρηση είναι η Ελλάδα η οποία καταχρεωμένη βαδίζει το δικό της Γολγοθά ο οποίος βέβαια εδώ και πολλά χρόνια έχει αποτυπωθεί ως σχέδιο στο μυαλό συγκεκριμένων ανθρώπων διότι τέτοια πορεία μιάς χώρας μόνο τυχαία δεν είναι.

Η Ελλάδα λοιπόν βγήκε από την μία πλευρά νικήτρια από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο αλλά από την άλλη εξήλθε από αυτόν τον πόλεμο τελείως κατεστραμμένη.Τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα.Γιατί όμως;Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι από την Επανάσταση του 1821 και έπειτα οι Έλληνες δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη λογική της αυτοανάπτυξης η οποία αρχίζει από την αγροτική ανάπτυξη η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί στην αγροτική βιομηχανική ανάπτυξη.Ήδη από την εποχή του Ι.Καποδίστρια ακόμη τα 6.000.000 στρέμματα γής,τα περίφημα εθνικά κτήματα δεν στάθηκε ικανό να μοιρασθούν στους Έλληνες ακτήμονες προκειμένου η χώρα ολοκληρωτικά να αναπτυχθεί.Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ιδούμε τις πρώτες κάκιστες επιρροές της Ευρώπης προς τη Νέα Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής οικονομίας.Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει προλεταριάτο και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευάσει μεγάλες πόλεις.Οι Έλληνες θα πρέπει να μην αναπτυχθούν με βάση την πλούσια φύση τους αλλά με τον βιομηχανικό αστικό τρόπο της Ευρώπης ο οποίος στις ημέρες μας δημιούργησε την Αθήνα των 5.000.000 κατοίκων.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πως θα είναι η Ελλάδα το 2030?

Ποιος θα κυβερνά τον τόπο το 2030; Τι κατάσταση θα επικρατεί στο τηλεοπτικό τοπίο; Ποιος θα έχει πάρει το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο;
Αυτά και άλλα σημαντικά ερωτήματα που...
απασχολούν τους πολίτες «απαντά» η Ελληνοφρένεια!
Πρωθυπουργός: Περσέας Γεωργιάδης.
Γιος του παλιού ακροδεξιού πολιτικού Άδωνι Γεωργιάδη ο Περσέας ανέλαβε τα ινία του ΛΑΟΣ το 2028 διαδεχόμενος τον θείο του Λεωνίδα. Στις εκλογές του 2029 αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 64,2%
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την υποστήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα την Άνοιξη του 2027. Στην τελετή ορκωμοσίας του, μάλιστα, παρευρέθηκαν ο πατέρας του Κωνσταντίνος και αδερφή του Ντόρα η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής έκλεγε.
Πρώτο σε τηλεθέαση σίριαλ: Το ρετιρέ.
Το Μέγκα μετά από 21 χρόνια αποφάσισε να βγάλει από το σιρτάρι του το σκονισμένο σενάριο του Γ. Δαλιανίδη το οποίο και ξαναγυρίζει, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές την Κατερίνα Λέχου και τον Χριστόφορος Παπακαλιάτη. Τη μουσική της σειράς υπογράφει ο Γ. Νταλάρας.
Πρωταθλήτρια ομάδα στο ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός.
Το 23 συνεχόμενο πρωτάθλημα πανηγύρισε ο Ολυμπιακός. Το αντίπαλο δέος, ο Παναθηναϊκός, μοιάζει ανίκανος να αντιδράσει καθώς η παγκόσμια στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και απεξάρτηση από το πετρέλαιο οδήγησε τον πρίγκιπα Σουλτάν στη χρεοκοπία.
Κοινωνικά: Το πολύκροτο διαζύγιο Μακρυπούλια - Χατζηγιάννη είναι γεγονός.
Μετά από 15 χρόνια κοινής πορείας και 8 παιδιά που απέκτησαν μαζί, το ζευγάρι με ένα λιτό δελτίο τύπου, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει πλέον χωριστούς δρόμους.
Οικονομικά: Αποχώρηση της Τρόικα από την Ελλάδα, φοροελαφρύνσεις.
Στο 35 από 40 τοις εκατό αναμένεται να μειωθεί ο ΦΠΑ εντός του έτους. Οι ελεγκτές της Τρόικα αποχώρησαν από την Ελλάδα το 2028 και το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει πια μόλις τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τηλεοπτικά: Διευθύντρια στο Μέγκα η Βέφα Αλεξιάδου.
Σε μια δύσκολη στιγμή για το κανάλι, η πολύπειρη μαγείρισσα αναλαμβάνει την διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης του καναλιού. Έξαλλος ο μέχρι πρότινος διευθυντής Μ. Καψής απειλεί να αυτοκτονήσει, ενώ ο Γ. Πρετεντέρης αρνούμενος να συνεργαστεί με την συμπαθέστατη παρουσιάστρια παίρνει μεταγραφή στον Ριζοσπάστη.
 

Βόμβα από Κομισιόν για το χαράτσι


















Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από τη ΔΕΗ τη διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι, είναι η επίσημη θέση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα ενέργειας.

Το ενδιαφέρον της Κομισιόν ήρθε μετά από σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Στην απάντηση του ο Γερμανός Επίτροπος G.Oettinger ΞΕΚΑΘΑΡΊΖΕΙ πως ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ κόβεται το ρεύμα σε όσους πληρώνουν τη ΔΕΗ και όχι το χαράτσι, και προσθέτει πως σύμφωνα με ευρωπαικές οδηγίες δεν πρέπει να γίνεται διακοπή ούτε στους ευάλωτους καταναλωτές.

















Διαβάστε τι υποστήριξε ο Γερμανός Επίτροπος: ''Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.''

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Κούρεμα 25% στους μισθούς εισηγμένων ΔΕΚΟ - Η μείωση θα γίνει με βάση τους μισθούς του 2009!
















- Πλαφόν τα 2.000 ευρώ! - Τελεσίγραφο για μαχαίρι σε 11 οργανισμούς
- Ο στόχος είναι η μείωση να φτάσει το 35%
- Διαβάστε παραδείγματα πόσο θα μειωθεί αναδρομικά ο μισθός του Νοεμβρίου
- ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Αναδρομικό «ψαλίδι» από 1ης Νοεμβρίου μπαίνει και στις αποδοχές των υπαλλήλων των εισηγμένων ΔΕΚΟ, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τίθεται και «πλαφόν» που φτάνει τα 2.000 €.

Ακόμη και οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη του Μνημονίου, το ίδιο θα ισχύσει και για την ΑΤΕ και το ΤΤ.

Μάλιστα, ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προυπολογισμό του 2012.

Αν όμως σε κάποιες ΔΕΚΟ έχουν ήδη γίνει μειώσεις τότε το ποσοστό περικοπών θα είναι χαμηλότερο.
Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επι της ουσίας περικοπές σε αυτές τις εταιρείες ΔΕΝ έχουν γίνει.

Τελεσίγραφο πήραν πριν από λίγο με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα Γ. Κυριακού οι διοικήσεις των:

1. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε.
2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.
3. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.
4. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.
5. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.
6. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.
7. ΛΑΡΚΟ
8. ΟΠΑΠ Α.Ε.
9. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.
10. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.
11. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.

Ζητείται να περικόψουν άμεσα κατά 25% τους μισθούς σε σχέση με το μισθό του Οκτωβρίου.
Εφ΄ όσον τον προηγούμενο έχουν γίνει μειώσεις τότε το ποσοστό περικοπών θα είναι χαμηλότερο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000 – (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.

Το ποσό των 250.00 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250 - 125,00 = 2.125 ευρώ.

Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:

Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Την 27.10.2011 δημοσιεύτηκε ο Ν. 4024/2011 με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο αρ. 31 του οποίου περιέχονται διατάξεις που αφορούν ορισμένες εταιρείες του κεφαλαίου Β’ του Ν. 3429/2005. Προκειμένου να σας διευκολύνουμε στην εφαρμογή των διατάξεων αυτών, που προβλέπουν αλλαγές και περιορισμούς στις μισθολογικές απολαβές, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Άρθρο 31

Παράγραφος 1β

Στην παράγραφο αυτή οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 παρ. 1 β, στο οποίο εντάσσονται οι ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται στο κεφάλαιο Β’ του ν. 3429/2005, καθώς και οι θυγατρικές τους, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

-Το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου,

-το Δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και γγ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από το μέτοχο της μειοψηφίας.

Παράγραφος 2

Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής ισχύει ως ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Διοικητή του συνόλου των φορέων της παρ.1, αυτό που καθορίζεται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του αρ. 2 του Ν. 3833/2010. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 5.856 ευρώ μηνιαίως, ενώ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου αυτού μέχρι το διπλάσιο.

Παράγραφος 5

Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ. του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009. Για την ορθή εφαρμογή της διάταξης αυτής θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται από το φορέα, στο τακτικό προσωπικό, στο προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κλπ. Αντιθέτως δεν συνυπολογίζονται οι αποδοχές που καταβάλλονται για συμβάσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ.
Στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών περιλαμβάνονται οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη απολαβή, παροχή ή δαπάνη, με όποια ονομασία και εάν καταβάλλεται αυτή.

Εάν με την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900 ευρώ μηνιαίως.

Επομένως εάν οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλή κόστος ίσο των 1.900 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.

Παράγραφος 6

Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής, όλοι οι φορείς της παραγράφου 1 υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών να υποβάλλουν στην ΕΓΔΕΚΟ αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω περιορισμών. Εάν υπάρχει υπέρβαση οι Φορείς υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράλειψη από πλευράς των οργάνων της διοίκησης να προβούν σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου για την αποκατάσταση της οποίας τα όργανα της διοίκησης ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον φορέα.

Επομένως όλοι οι Φορείς θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη αποστολή των αιτούμενων ποσοτικών στοιχείων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου είναι κατά την κρίση τους απαραίτητο στην Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, η οποία συνεπικουρεί την ΕΓΔΕΚΟ. Για την καλύτερη παρακολούθηση και επεξεργασία των αποστελλόμενων στοιχείων επισυνάπτεται πίνακας ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνεται κάθε τρίμηνο και να αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση deko@mnec.gr. Ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, τα στοιχεία θα υποβληθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Παράγραφος 7

Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής, προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του αρ. 29 του Ν. 4024/2011 και στους φορείς της παραγράφου 1. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:

α) 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων, δηλαδή την 31.10.2011

β) η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής, δηλαδή από 1.11.2012 και εφεξής.

Π.χ. υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000 – (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.

Το ποσό των 250.00 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250 - 125,00 = 2.125 ευρώ.

Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που σε κάποιες εταιρείες τον πρώτο ή/και το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νόμου, το μέσο κατά κεφαλή κόστος υπερβαίνει το όριο του 65%, όπως ορίζεται ανωτέρω, για το λόγο ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, δηλαδή το 25%, θα πρέπει στα στοιχεία που αποστέλλουν να περιέχεται σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση από την οποία να διαφαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος της απόκλισης, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται στην παράγραφο 6.

Παράγραφος 8

Το μέσο κατά κεφαλή κόστος αποδοχών των φορέων της παραγράφου 1, όπως καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 4, δηλαδή στο ποσό των 1.900,00 ευρώ, ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τονίζεται ότι η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από την 1.11.2011.



ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Δεν έχουν έλεος – Θα πληρώσουμε κι άλλες αυξήσεις στην ΔΕΗ!
















Καλή χρονιά με νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα μας πει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση με την κατάσταση να έχει ξεφύγει πραγματικά.


Το θράσος τους δεν έχει τέλος. Πληρώνουμε καθημερινά δεκάδες χαράτσια και φόρους. Πληρώνουμε καθημερινά τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων και τώρα θα πληρώσουμε και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ζητάει αυξήσεις μέχρι και 19% παρακαλώ όμως σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 δεν θα φτάσει σε αυτό που ζητάει η ΔΕΗ. Το ποσοστό των αυξήσεων θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα.

Δεν αποκλείεται πάντως το ποσοστό αύξησης να είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει και από το μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013. Και εμείς φυσικά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και να πληρώνουμε.

Τρεις ακόμη παράγοντες για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές:

-Ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Ο μηχανισμός σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ θα ενεργοποιηθεί το 2012 και θα προβλέπει προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής που εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατικά κλπ.) και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Δεν έχει ληφθεί όμως τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για θέσπιση ρήτρας χονδρικών τιμών.

-Το ποσοστό αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Διαχειριστή με ποσοστό του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι εγγυημένες τιμές αγοράς της"πράσινης" ενέργειας, όχι αναδρομικά αλλά για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

-Τη διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αυτός, όπως έχει προειδοποιήσει και επίσημα η ΡΑΕ, οδηγεί σε κατάρρευση τους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου. Μια λύση που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί η επιβάρυνση από το καύσιμο (φυσικό αέριο) στα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2010 κατά 19 %.

Στο μεταξύ σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος. Η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (πιθανώς από τους σταθμούς Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Φλώρινας, ενδεχομένως και Αγ. Δημητρίου) και ανταλλαγής ενέργειας με ευρωπαϊκές εταιρίες. Η διαδικασία πώλησης θα γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό ενώ θα προηγηθεί εκτίμηση της αξίας των μονάδων από ανεξάρτητους συμβούλους. Ένα μέρος των εσόδων από την πώληση θα παραμείνει στη ΔΕΗ αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το Δημόσιο, ως μέτοχος της επιχείρησης αλλά και δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων θα εισπράξει το μεγαλύτερο τμήμα. Η διαδικασία πώλησης μονάδων θα ξεκινήσει μέσα στο 2012 και στόχος είναι να ολοκληρωθεί την ίδια χρονιά.

Παράλληλα θα κινηθεί η διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εξετάζονται τρία σενάρια: η πώληση "πακέτου" μετοχών έως 17 %, η πώληση μεριδίων από τις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής και η δημιουργία μιας "μικρής ΔΕΗ" με πώληση λιγνιτικών μονάδων μαζί με υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, λύση που προσαρμόζεται και στο ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει ξεχωριστά για κάθε μια από τις δυο εταιρίες ή θα διατεθούν προς πώληση ως ενιαίο σύνολο. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από διερεύνηση της αγοράς και του ενδιαφέροντος που θα υπάρξει για κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις. Παράλληλα προχωρά η πώληση "πακέτου" μετοχών των ΕΛΠΕ (το Δημόσιο ελέγχει το 35 %), χωρίς να αποκλείεται γενικότερη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Απολαυστική μους κάστανο















Ένα γλυκό σκέτος πειρασμός!

Τα κάστανα είναι ιδανικά για γλυκά, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους. Μια μους κάστανο είναι ιδανική λυση για να προσφέρετε σε κάποια γιορτή.

Υλικά:

για 8-10 άτοµα
150 ml κρέµα γάλακτος, 35% λιπαρά
2 φύλλα ζελατίνας (10 γραµµ.)
300 γραµµ. πατέ κάστανο (στα σουπερµάρκετ)
30 ml ρούµι, µαύρο
300 ml κρέµα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπηµένη σε παχύρρευστη µορφή
8-10 κάστανα, µαρόν γλασέ

Για την κρέμα κάστανο θα χρειαστείτε

1 κιλό κάστανα χαραγµένα
300 γραµµ. ζάχαρη
100 γραµµ. νερό
30 γραµµ. ρούµι

Εκτέλεση:

Για την κρέμα κάστανο


Σε µια κατσαρόλα ρίχνετε τα κάστανα, τα καλύπτετε µε νερό και τα βράζετε µέχρι να µαλακώσουν. Σουρώνετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε µε πολλή προσοχή αφαιρώντας όλα τα φλούδια και τις ίνες. Βράζετε τη ζάχαρη σε 100 γραµµ. νερό για 3 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει. Πολτοποιείτε τα κάστανα στο multi προσθέτοντας σταδιακά το σιρόπι, τη βανίλια και το ρούµι. Μόλις γίνει ένα οµοιογενές µείγµα, το βάζετε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να σταθεροποιηθεί.

Για τη μους κάστανο

Ζεσταίνετε τα 150 ml κρέµα γάλακτος στους 50oC (απαραίτητο το θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Μαλακώνετε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό, τα στίβετε µε το χέρι, τα προσθέτετε στην κρέµα γάλακτος και ανακατεύετε. Αναµειγνύετε το πατέ κάστανο µε την κρέµα κάστανο και το ρούµι. Προσθέτετε την κρέµα γάλακτος µε τη ζελατίνα και συνεχίζετε να ανακατεύετε ελαφρώς. Ρίχνετε τη χτυπηµένη κρέµα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά. Αδειάζετε τη µισή κρέµα σε 8-10 ποτήρια. Στη συνέχεια τοποθετείτε ένα κάστανο σε κάθε ποτήρι και συµπληρώνετε µε την υπόλοιπη κρέµα.

Αφήνετε τα ποτήρια στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να παγώσουν.
Καλή επιτυχία!

Πάρτε λεφτά και ως αντάλλαγμα αγοράστε όπλα

Το "Πάρτε λεφτά και ως αντάλλαγμα αγοράστε όπλα" δεν είναι αποτέλεσμα της νοσηρής φαντασίας μου ,άλλα σύμφωνα με την ιστοσελίδα neweurope.online είναι η προϋπόθεση για το δάνειο των 110 δίς Ευρώ που μας δίνει έτσι ο γαλαντόμος ο Γερμανογαλλικός άξονας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρώην πρωθυπουργός μας ο κύριος  Παπανδρέου είχε έρθει σε συμφωνία δανεισμού με Σαρκόζι και Μέρκελ (τα περίφημα 110 δις) με τον όρο να αγοράσουμε απο  την Γερμανία φρεγάτες, Leopard τανκς  και Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και άλλα καλούδια αξίας 10.5 δίς ευρώ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τα 5 θρυλικά ναυάγια της ανθρωπότητας


Mary Rose, Titanic, Lusitania, Bismarck, Belgrano. Και τα πέντε πλοία έγραψαν ιστορία για διαφορετικούς λόγους. O θρύλος τους, όμως, δημιουργήθηκε όταν βυθίστηκαν.
Σαν πλοία έγραψαν ιστορία για την πολεμική τους ισχύ, το μέγεθος τους, τη χλιδή που προσέφεραν και τις τεχνολογικές τους καινοτομίες.
Αργά ή γρήγορα όμως βρέθηκαν στο πυθμένα των θαλασσών τροφοδοτώντας το μύθο που είχαν δημιουργήσει με δοξασίες και παραδοξολογίες.
Mary Rose
Perierga.gr - Θρυλικά ναυάγια!Ναυπηγημένο μεταξύ 1509 και 1511, το Mary Rose ήταν ένα από τα πρώτα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού με τη δυνατότητα να βάλει ομοβροντίες. Ήταν το αγαπημένο πλοίο του Ενρίκου Ζ και σηματοδότησε την αλλαγή του βρετανικού στόλου από τα μεσαιωνικά πλωτά φρούρια στις γαλέρες που κυριάρχησαν επί Ελισάβετ Α.
Στις 19 Ιουλίου 1545, ο Ενρίκος Ζ βρισκόταν στο Σάουθσι για να παρακολουθήσει τον απόπλου του Mary Rose που θα συμμετείχε σε ναυμαχίες εναντίον γαλλικών καταδρομικών. Αντίθετα, αυτό που παρακολούθησε ήταν μια καταστροφή. Το βαρύ σκάφος πήρε κλίση εξαιτίας των δυνατών ανέμων, άρχισε να παίρνει νερό από τις κάτω πόρτες των κανονιών και σύντομα αναποδογύρισε. Από τα 700 μέλη του πληρώματος μόνο τα 40 επιβίωσαν.
Οι επιχειρήσεις ανέλκυσης ξεκίνησαν την ίδια χρονιά ανασύροντας κάποια από τα κανόνια, τα κατάρτια και τα πανιά αλλά σταμάτησε το 1550 αφού το πλοίο είχε ήδη καλυφθεί από τη λάσπη που θα το διατηρούσε στους επόμενους αιώνες.
Η πρώτη σύγχρονη προσπάθεια για την εξερεύνηση του ναυαγίου έγινε στα μέσα του 1960 από την ομάδα του Αλεξάντερ Μακ Κι. Το 1982, περίπου εξήντα εκατομμύρια παρακολούθησαν την ανέλκυση του Mary Rose ζωντανά στην τηλεόραση.
Σήμερα το πλοίο βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και ψεκάζεται με ειδικά χημικά για να εμποδιστεί η διάβρωση του ξύλου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2008 και μετά θα υποστεί μια διαδικασία αργής ξήρανσης. Μέχρι τότε οι επισκέπτες του ιστορικού ναυπηγείου του Πόρτσμουθ μπορούν να θαυμάσουν τη Mary Rose που εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Έγγραφο-σοκ δίνει τα "κλειδιά" του Α.Αιγαίου στην Τουρκία!


Αφού έβαλε την χώρα στο ΔΝΤ, προετοιμάζοντας το έδαφος με «προσωπικές ενέργειες» και με ανήκουστες δηλώσεις όπως «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε έναν ΤΙΤΑΝΙΚΟ», αφού εργάστηκε με συνέπεια για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα η παρακυβέρνηση του Χορστ Ράϊχενμπαχ, τώρα ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία τα «κλειδιά» νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, πάντα βάσει του ...
Μνημονίου.

Γιατί περί «παράδοσης» πρόκειται όταν τα νησιά αυτά θα εξαρτώνται από την Άγκυρα σε ότι αφορά τις ανάγκες του σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως σχεδιάζει να κάνει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της XOΥΡΙΕΤ.

Μάλιστα με έγγραφο του ΠΕKΑ, όπως πληροφορείται το defencenet.gr, έχει ήδη αποφασιστεί να επιβληθεί "η υποχρέωση της χώρας μας μέχρι την 31η Μαρτίου 2011 να συμπεριλάβει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (σ.σ. με το κεντρικό δίκτυο) στην προσαρμογή με το τρίτο ενεργειακό πακέτο".

Κατά συνέπεια, με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπορούν να δίνουν ρεύμα στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, στη Ρόδο ή το ακριτικό Καστελλόριζο, αφού θα΄δίνυον φθηνότερο ρεύμα.

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα ενίσχυε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε μιλήσει με Τούρκους αξιωματούχους στο παρελθόν σχετικά με τη σύνδεση ελληνικών νησιών με τα δίκτυα της Τουρκίας και το σκεφτόμαστε», δηλώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αναρωτιέται κάποιος τι ρόλο πλέον παίζει αυτός ο πολιτικός.

Την άμεση απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και στα νησιά του ακριτικού Αιγαίου ζητούν, βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου, οι δανειστές μας, την επέβαλαν με το Μνημόνιο. Σημειώνεται δε, πως ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει με παλαιότερες δηλώσεις του ζητήσει την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, που βρίσκονται κοντά στη Μικρά Ασία από τουρκικές εταιρίες.

Στην πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου η τριμερής επιτροπή με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια επέβαλε στην Ελλάδα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, το μονοπώλιο των οποίων έχει η ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί πλέον να κάνει την προμήθεια οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια τα νησιά μας, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, πράγμα που ισχύει και για τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαίου 2010 κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρείες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τώρα! Εδώ πλέον δεν μιλάμε για το αν εξαρτηθούν ενεργειακά από την Τουρκία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Εδώ πλέον υπάρχει ζήτημα να "καταπιεί" η Τουρκία τα νησιά αυτά χωρίς να ρίξει "ούτε τουφεκιά".

Δηλαδή η Άγκυρα θα κρατάει τον διακόπτη «ζωής» (γιατί ενέργεια σημαίνει «ζωή») των νησιών που εποφθαλμιά και δεν αναγνωρίζει καν ότι είναι ελληνικά, όπως συμβαίνει π.χ. με το Αγαθονήσι ή το Φαρμακονήσι. Ή θεωρεί ότι παραβιάζουν τις συνθήκη της Λωζάνης.

Στην αντίθετη υποθετική περίπτωση, π.χ. φαντασθείτε μια αποβατική ενέργεια σε ένα νησί που θα του έχουν … κόψει τα ρεύμα οι εισβολείς! Φαντασθείτε να πρέπει να λειτουργήσουν π.χ. με γεννήτριες τα στρατόπεδα για να μπορέσει το προσωπικό να λάβει θέσεις. Ή να κοπεί το ρεύμα την ώρα που το πρώτο αποβατικό κύμα πατήσει την ακτή ή αποβιβαστεί από ένα UH-60!

Αλλά για τον Γ.Παπακωνσταντίνου, τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. «Τουρκικές εταιρείες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στον ελληνικό διαγωνισμό για την προσφορά ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός που σημαίνει ότι με μεγάλη ευχαρίστηση θα λαμβάνουμε ενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία.

«Δεν έχουμε καμία διάκριση έναντι των τουρκικών εταιρειών» δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου και πράγματι γιατί να έχει; Σε βάρος της Ελλάδας κάνει διακρίσεις όχι σε βάρος της Τουρκίας.

Πάντως καλό θα ήταν να τοποθετηθούν οι της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τα υπουργεία Εξωτερικών (Σ.Δήμας) και Άμυνας (Δ.Αβραμόπουλος) για το θέμα. Όπως επίσης και ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ που είναι τώρα στο Μεταφορών.

Συμφωνούν με τον Γ.Παπακωνσταντίνου; Και η σιωπή είναι μία απάντηση...
On News