Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

7 Δις ο παγκόσμιος πληθυσμός....

Αισίως και με 5 μωρά να γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο, ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει φέτος τα 7 δισεκατομύρια κατοίκους σύμφωνα με το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιούς φόβους για το πόσο βιώσιμο  μπορεί να είναι το μέλλον του πλανήτη. Πρόκειται για την δεύτερη φορά στην  ιστορία της ανθρωπότητας που αυξανόμαστε κατά 1 δις μέσα σε 12 χρόνια.
Χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε το ένα δις το 1804, ενώ όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, μέχρι την Αναγέννηση ο πληθυσμός διπλασιαζόταν κάθε 16-17 αιώνες. Αλλά απαιτήθηκε κάτι περισσότερο από ένα αιώνα για να περάσουμε από το 1 δις στα 2 και από τότε δεν σταματήσαμε μα επιταχύνουμε. Για πρώτη φορά, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, που μετά από μια εντυπωσιακή κορύφωση το 1963 με 2,2% έφτασε το 2009 μόλις το 1,1%.
Ωστόσο, η ανθρωπότητα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 80 εκατ το χρόνο, όχι όμως και η γη, πραγματικότητα που επαναφέρει κάθε τόσο τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Τόμας Μάλθους, τον 18ο αιώνα, ότι οδηγούμαστε στον αφανισμό γιατί τα αγαθά αυξάνονται  με αριθμητική πρόοδο ενώ ο πληθυσμός με γεωμετρική.
Το προφίλ του πληθυσμού της γης:
  • Το 60% θα κατοικούν στην Ασία. 
  • Οι κάτοικοι των πόλεων θα ξεπεράσουν εκείνους των αγροτικών και περισσότερα από 3,5 εκατ πολίτες θα ζουν πλέον σε αστικά κέντρα.
  • Νέα μεταναστευτικά ρεύματα. Το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε χώρες που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
  • 2 δις ανήλικοι. Ο πληθυσμός του πλανήτη θα είναι πιο νεανικός, καθώς το 50% θα είναι κάτω των 29 και περισσότερο από το 1/4 δεν θα έχει κλείσει τα 15 του χρόνια. Μόνο 1 στους 12 θα έχουν ηλικία άνω  των 65 ετών.
  • Λιγότερες γυναίκες. Η ανθρωπότητα θα έχει κάπως περισσότερους άντρες από γυναίκες.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ένα μεγάλο μπράβο στα κορίτσια του πόλο!!!!!

Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Σανγκάη.

Τα κορίτσια του Μορφέση, έπιασαν πολύ καλή απόδοση και επικράτησαν της Κίνας με σκορ 9-8.
Μια μεγάλη επιτυχία για την εθνική γυναικών του πόλο, καθώς είναι η μοναδική ομάδα στον ελληνικό αθλητισμό που πήρε μετάλλιο τόσο σε ολυμπιακούς αγώνες (2004), όσο και σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2010).

Φακές Εγκλουβής......

Στην καρδιά της ορεινής Λευκάδας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, το μικρό χωριό είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα σε 2 ψηλά βουνά, τον Αϊ Λια και την Ελάτη, βυθισμένο στην ησυχία του χιονιά και την σιωπή των κλειστών σπιτιών του. Ψηλότερα, στα 1.000 μέτρα, στο οροπέδιο Βουνί, έχουν οι κάτοικοι της Εγκλουβής τα χωράφια τους όπου καλλιεργούν την φημισμένη φακή τους.
Η φακή αυτή, ανήκει στην κατηγορία των μικρόσπερμων φακών και είναι ξηρικό προϊόν.
Οι 80 κάτοικοι του χωριού αυτού, καλλιεργούν στα χωράφια τους την φακή που θεωρείται και είναι η καλύτερη στον κόσμο. Παρόλο που το όσπριο αυτό καλλιεργείται ευρύτατα σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας, χρειάζεται λιπάσματα φωσφόρου και καλίου. Παντού εκτός από το συγκεκριμένο χωριό!!!!! Η άριστη ποιότητα της φακής σε αυτά τα μέρη, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο. Γεγονός που βοηθάει τις φακές να μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο από τις άλλες ποικιλίες.
Οι φακές της Εγκλουβής είναι καθαρό βιολογικό προϊόν. Οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για το ξεχορτάριασμα των ζιζανίων αλλά την χειρωνακτική μέθοδο...
Σήμερα, στην Ελλάδα εισάγουμε 8.000 τόνους φακής και παράφουμε 2. Στην Εγκλουβή μπορεί να παράγουν μέχρι 4-5 τόνους!!! Η φακή είναι σχεδόν πουλημένη από το αλώνι, γι΄αυτό είναι πολύ δύσκολο να την βρεί κανείς εκτός Λευκάδας.

10 ιστορίες απόλυτης φρίκης και τρόμου



Οι κατά συρροή δολοφόνοι δεν είναι μόνο χαρακτήρες στη μεγάλη οθόνη και η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο ανατριχιαστική από μια ταινία.
Ας δούμε κάποιους που θα μείνουν στην ιστορία για την αγριότητα των φόνων και τα πολυάριθμα θύματά τους.......

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κανείς δεν είναι τέλειος....

Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει αδυναμίες σωματικές, ψυχικές, πνευματικές ή κοινωνικές. Για να ανπτύξει κανείς το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, της εμπιστοσύνης στον εαυτό του και της κοινωνικότητας χρειάζεται πρωτίστως την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη των δικών του ανθρώπων.Όταν δεν έχει πάρει όση αποδοχή και αγάπη χρειάζεται, φτιάχνει συνήθως μια ανεπαρκή και ανασφαλή εικόνα εαυτού. Και ενώ την διαπίστωση <<κανείς δεν είναι τέλειος>> μπορεί να την κατανοήσει, όταν έρχεται η ώρα για την έκθεση της <<ατέλειάς του>> τότε δυσφορεί, και νοιώθει ότι μόνο εκείνος διαφέρει, βιώνοντας τους άλλους ως θύτες που θα τον απορρίψουν η θα τον κοροϊδέψουν.
Η πεποίθησή μας ότι κάτι επάνω μας είναι άσχημο οδηγεί κάποιους στο να κρύβονται για να μην εισπράξουν την απόρριψη των άλλων και πληγωθούν. Με αυτή την τακτική γίνονται <<αόρατοι>> για τους άλλους και κατά συνέπεια επιβεβαιώνουν τους φόβους τους και το σενάριο που έχουν φτιάξει.  

Αναμφίβολα από την θέση του αόρατου ή την θέση μειονεξίας κανείς δεν μπορεί να αγαπηθεί...
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για να αγαπηθεί θα πρέπει πρώτα να έχει αγαπήσει ο ίδιος τον εαυτό του...

Δεν σε απορρίπτει ο άλλος γιατί έχεις στραβή μύτη,  κυτταρίτιδα ή στραβά πόδια αλλά γιατί εσύ ο ίδιος δεν τα έχεις αποδεχτεί και αγαπήσει σαν μέρος του δικού σου ξεχωριστού και μοναδικού εαυτού.
Κάποιοι εστιάζουν στις λεπτομέριες της ανατομίας τους, ξεχνώντας ότι αποτελούν ένα απειροελάχιστο μέρος από την συνολική τους εικόνα εαυτού. Καλό θα ήταν να κρίνουμε την εμφάνισή μας στην ολότητά της και ακόμα καλύτερο να αξιολογούμε τον εαυτό μας συνολικα: εμφάνιση, πνεύμα, ψυχή και κοινωνικότητα. Η αρμονία του σώματος δεν έχει πάντα την αξία που της δίνουμε. Κανείς δεν προσέχει τις λεπτομέριες ή ένα μόνο στοιχείο της εμφάνισής μας ή του χαρακτήρα μας. Κάθε άνθρωπος βλέπει τους άλλους ανθρώπους διαφορετικά. Μπορεί σε κάποιον να αρέσετε για ένα στοιχείο σας που για κάποιον άλλον να θεωρείται μειονέκτημα. Ηρεμήστε τους φόβους σας και μην βρίσκετε τρόπους να τους επιβεβαιώνετε.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τι είναι εφίδρωση (ιδρώτας).....

Η άθληση παράγει σωματική θερμότητα. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν θερμοκρασία σώματος 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη απο την κανονική. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία σώματος, προκειμένου να λειτουργούν αποδοτικά. Αυτή η διακύμανση είναι μεταξύ 36-37 βαθμών Κελσίου.
Πέρα από αυτά τα όρια μπορεί να υποφέρουμε από υπερθερμία ή υποθερμία. Αν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται αντιδρούμε με το να ιδρώνουμε.Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, προκαλεί δροσιά. Παρομοίως, σε καταστάσεις κρύου, τρέμουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε σωματική θερμότητα και να διατηρήσουμε σταθερή εσωτερική θερμοκρασία.
Η ποσότητα ιδρώτα που παράγεται σε υψηλά επίπεδα άσκησης, μπορεί να είναι τεράστια. Ε΄χει υπολογιστεί ότι ένας μαραθωνοδρόμος που ολοκληρώνει την κούρσα σε 2 1/2 ώρες μπορεί να αποβάλει με την μορφή ιδρώτα  περισσότερο από 5 λίτρα υγρών. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αποτραπεί η απότομη αύξηση θερμοκρασίας του σώματος που θα μείωνε την ικανότητα του αθλητή να λειτουργήσει.
Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να:
  • πίνετε έγκαιρα πριν από την άθληση
  • πίνετε μικρές ποσότητες
  • πίνετε συχνα

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τι είναι η κόπωση.....

Μυϊκή κόπωση προκαλείται από την συσσώρευση γαλακτικού οξέος από τον αναερόβιο μεταβολισμό. Άλλες αιτίες είναι η μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων στους μυς. Στην διάρκεια της αερόβιας άσκησης τα άχρηστα προϊόντα αποβάλλονται εύκολα από το σώμα. Οι περιοριστικοί παράγοντες για παραγωγή ενέργειας και συνεπώς για την εκδήλωση κόπωσης, είναι η διαθεσιμότητα γλυκογόνου και οξυγόνου.
Η άθληση βελτιώνει την καρδιαγγειακή απόδοση και την παροχή οξυγόνου στους μυς αλλά υπάρχει ένα πεπερασμένο όρι στην ποσότητα γλυκογόνου που μπορεί να αποθηκευτεί  στο σώμα. Το συνολικό απόθεμα φτάνει για περίπου 2 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης μόνο. Αν τρέξετε για περισσότερο από 2 ώρες χωρίς τροφή, σύντομα θα εξαντληθούν τα καύσιμα στους μυς.
Μία ακόμα αιτία, που έχει να κάνει περισσότερο με την <<κεντρική κόπωση>>, συνδέεται με το επίπεδο μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο. Η άθληση αυξάνει την ποσότητα της ουσίας αυτής που εισέρχεται στον εγκέφαλο, η οποία με την σειρά της αυξάνει το επίπεδο μιας άλλης χημικής ουσίας, της σεροτονίνης. Αυτή η ουσία, μπορεί να μετέχει στην κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ξεκουραστεί. Αυτός ίσως είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός ώστε να μας εμποδίσει να ανεχθούμε περισσότερο πόνο και δυσφορία.

Ο Μπρέιβικ είναι «παράφρων» λέει ο συνήγορος του 32χρονου Νορβηγού

Ο δικηγόρος του Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε την Τρίτη πως «όλη αυτή η υπόθεση δείχνει πως (ο πελάτης του) είναι παράφρων», ωστόσο τόνισε ότι είναι νωρίς να πει εάν θα επικαλεστεί ψυχική ασθένεια. Για δύο πυρήνες στη Νορβηγία και αρκετούς άλλους στο εξωτερικό κάνει λόγο ο 32χρονος Νορβηγός. Ανοιχτό αφήνει η Εισαγγελία το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Μπρέιβικ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια ώρα, ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης εξήρε το έργο της αστυνομίας, παρά τις σφοδρότατες επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι Αρχές ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου Νορβηγού δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ είπε πως αποτελεί μέρος ενός αντι-ισλαμικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει δύο ομάδες στην Νορβηγία και αρκετές ακόμα σε άλλες χώρες.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες, έχουν αμφισβητήσει αυτό το επιχείρημα και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο Μπρέιβικ να έδρασε μόνος.

«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παρανοϊκός» δήλωσε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν ο πελάτης του θα επικαλεστεί ψυχική ασθένεια.

Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του πίστευε πως οι Αρχές θα τον σταματούσαν νωρίτερα και έκανε λόγο για έναν «πολύ ψυχρό» άνθρωπο που εκφράζει μίσος απέναντι σε όποιον δεν είναι εξτρεμιστής.

Πρόσθεσε ότι η οικογένειά του δεν έχει ζητήσει να τον δει και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει πως ο κόσμος ζητά την θανατική ποινή ή για τις έντονες αντιδράσεις.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση ζήτησε, μάλιστα, από τον Γκέιρ Λίπεσταντ, να του πει πόσους σκότωσε στις επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Εισαγγελίας δήλωσαν ότι η Αστυνομία μπορεί να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εκμεταλλευόμενη διάταξη του ποινικού κώδικα.

Ο εισαγγελέας Κρίστια Χάτλο δήλωσε ότι στην παρούσα φάση αυτό αποτελεί απλά ένα ενδεχόμενο, το οποίο, ωστόσο, δεν απέκλεισε.

Στήριξη στην Αστυνομία, παρά τις επικρίσεις

Πλήρη στήριξη στην αστυνομία παρείχε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος εξήρε την Τρίτη το «φανταστικό» -όπως το χαρακτήρισε- έργο της αστυνομίας μετά τη διπλή επίθεση στη χώρα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ότι καθυστέρησε να αντιδράσει.

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την αστυνομία του Όσλο, την αστυνομία άλλων περιοχών και άλλα εξειδικευμένα όργανα για το φανταστικό τους έργο» δήλωσε ο Κνουτ Στόρμπεργκετ μετά από συνομιλίες που είχε με τον αρχηγό της αστυνομίας του Όσλο.

«Είναι άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς από οποιονδήποτε, είναι άνθρωποι που ήταν σε διακοπές που ήλθαν εθελοντικά από όλη τη Νορβηγία» τόνισε.

Ο υπουργός εξήρε, επίσης, την «ποιότητα» της εργασίας των αστυνομικών, αναφερόμενος στην αποκατάσταση «της ασφάλειας και της ομαλότητας» μετά τις επιθέσεις.

Η αστυνομία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις σχετικά με το ότι καθυστέρησε να αντιδράσει, ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομικός στο νησί που σημειώθηκαν οι επιθέσεις και για το ότι παρείχε συγκεχυμένες πληροφορίες.

Η ομάδα SWAT χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσει στο νησί Οτόγια, την ώρα που ο Νορβηγός πυροβολούσε εν ψυχρώ δεκάδες άτομα.

tanea

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η Amy Winehouse στο κλαμπ των 27

H Amy Winehouse προστέθηκε στο καταραμένο "27 Club" μαζί με τους Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison και Kurt Kobain.
Amy Winehouse... ένα εξαιρετικό μουσικό ταλέντο μας άφησε νωρίς και μπήκε στο άτυχο "27 Club".

Μετά από χρόνιες καταχρήσεις, το τέλος ήρθε για την Amy Winehouse στα 27 της χρόνια, όπως και για μία ομάδα σπουδαίων καλλιτεχνών της ροκ που έφυγαν σε αυτή την ηλικία, γεγονός που ώθησε στη δημιουργία του "27 Club", γνωστού και ως "Forever 27 Club" ή "Club 27".

Ο θάνατος των Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin και Jim Morrison ήταν που ώθησε στη δημιουργία του, ενώ από ορισμένους προστέθηκε αργότερα και ο Kurt Kobain.

Η αδερφή του Kurt Kobain, σύμφωνα με τη βιογραφία " Heavier than Heaven", ισχυρίστηκε μετά το θάνατό του ότι από παιδί έλεγε πως ήθελε να προστεθεί στο "27 Club".

"Πήγε και μπήκε σε αυτό το ηλίθιο κλαμπ. Του είπα να μην μπει σε αυτό το ηλίθιο κλαμπ", φέρεται να του είχε πει μια φορά η μητέρα του Wendy προτού αυτοκτονήσει.

Ο πρώην βοηθός της Amy Winehouse Alex Haines αποκάλυψε το 2008 πως του είχε πει ότι φοβόταν το τέλος.
"Υπολόγιζε ότι θα γινόταν "μέλος" του "27 Club". "Έχω μία αίσθηση ότι θα πεθάνω νωρίς", δήλωσε ότι του είχε πει, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε τρία χρόνια αργότερα...

sigmalive

«Έφυγε» ο Μιχάλης Κακογιάννης

Έφυγε από τη ζωή, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ηλικία 89 ετών, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Πριν από λίγες ημέρες είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Πρωτοπόρος του μεταπολεμικού ελληνικού σινεμά και στη συνέχεια σκηνοθέτης διεθνών επιτυχιών, ο πατέρας της «Στέλλας» και του «Ζορμπά», αρνήθηκε το Χόλιγουντ για τον κινηματογράφο και το θέατρο της ποιότητας. Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη και διάδοση των δύο τεχνών είναι η παρακαταθήκη, που ο Μιχάλης Κακογιάννης υπηρέτησε με λατρεία και πάθος.

Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου τον Ιούλιο του 1922, έζησε στις πρωτεύουσες του κόσμου «ως πλάνητας με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα, που έφερα μέσα μου, αρετή όντως», όπως περιγράφει ο ίδιος στη βιογραφία του με τίτλο «Σε πρώτο πλάνο», που έγραψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος.

Σπούδασε Νομική στην Αγγλία και πήρε το δίπλωμά του. Εκεί, όμως, έβαλε τις ρίζες για τη μετέπειτα καριέρα του. Τα πρώτα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, ο νεαρός Κακογιάννης εργαζόταν στο BBC εμψυχώνοντας με τις εκπομπές του τους υπόδουλους Έλληνες, ενώ διδασκόταν σκηνοθεσία θεάτρου στο Ολντ Βικ.

Παράλληλα, άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά ως ηθοποιός με κορύφωση την εμφάνισή του στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Καλιγούλα», ρόλο για τον οποίο τον επέλεξε ο ίδιος ο Αλμπέρ Καμί και τον σκηνοθέτησε ο Αλέξης Σολομός, που επίσης τότε ζούσε στο Λονδίνο.

Ήταν οι συμπτώσεις εκείνη την εποχή, που καθόρισαν τη ζωή του. Το γεγονός ότι γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χορν, που φιλοξένησε στο Λονδίνο κι ακόμα ότι ο Νάνος Βαλαωρίτης του υπέβαλε την ιδέα να γράψει το πρώτο του σενάριο με βάση την «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη, που έγινε ταινία πολύ αργότερα.

Η γνωριμία του με τον Χορν και η σχέση τους, που συνεχίστηκε και στην Αθήνα, τον έφερε κοντά και στην Έλλη Λαμπέτη. Έτσι «γεννήθηκε» το «Κυριακάτικο ξύπνημα».

Η προβολή της ταινίας στις Κάννες και η επιλογή να ανοίξει αυτή το φεστιβάλ του Εδιμβούργου έβαζαν παράλληλα τις βάσεις για τη διεθνή καριέρα. Ακολούθησε η «Στέλλα» με τη Μελίνα, ταινία - μύθος στην οποία, όμως, οι κριτικές τότε δεν χαρίστηκαν (ειδικά από την Αριστερά), όπως δεν χαρίστηκαν στο «Κορίτσι με τα μαύρα» με τη Λαμπέτη, για την οποία όμως στο Λονδίνο το κοινό έκανε ουρές.

Αργότερα ήρθε η «Ηλέκτρα» με την Ειρήνη Παπά, ταινία που χρηματοδοτήθηκε από τη United Artists και ο «Ζορμπάς» με τον οποίο εδραίωσε απόλυτα την καριέρα του.

Μετά τον «Ζορμπά», αν όχι όλες, οι περισσότερες πόρτες ήταν πια ανοιχτές για τον σκηνοθέτη που άρχισε να εργάζεται και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, στη Αμερική και την Ευρώπη, ανεβάζοντας κλασικό ρεπερτόριο, όπερα, αλλά συχνά και τραγωδίες, ειδικά στη Νέα Υόρκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσίασε για πρώτη φορά τις «Τρωάδες» στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στο Σπολέτο της Ιταλίας για να τις επαναλάβει στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Παρίσι, πριν τις μεταφέρει κινηματογραφικά με την Κάθριν Χέπμπορν στο ρόλο της Εκάβης.

Η εργασία του Κακογιάννη είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή του ή μάλλον η ζωή του ήταν η ίδια η δουλειά του. Επιλεκτικός ως προς την τελευταία, ήταν ικανός να συγκρούεται (κάτι που έκανε συχνά) με κρατικούς φορείς, προκειμένου να την προστατεύσει, αλλά και με φίλους του, όπως η Μαρία Κάλλας, όταν ένιωσε πως επενέβαινε στη διδαχή ενός ρόλου προς μία πρωταγωνίστριά του.

Και την ίδια στιγμή που υπέγραφε τους «Μποέμ» στη «Τζούλιαρντ» της Νέας Υόρκης, έκανε με την ίδια ευχαρίστηση την «Όμορφη πόλη» στο αθηναϊκό «Παρκ».

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του υπήρξε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αττίλας 1974». Όπως αφηγείτο ο ίδιος, μόλις είχε σκηνοθετήσει «Οιδίποδα Τύραννο» για το Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας, όταν έμαθε για την εισβολή. Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ο Κακογιάννης δεν είχε έρθει στην Ελλάδα. Άλλωστε, ήταν από τους πρώτους που την 21η Απριλίου του 1967 έκανε δηλώσεις στα γαλλικά ραδιόφωνα, αλλά και από εκείνους που συνεργάστηκαν ειδικά με τη Μελίνα στον αντιχουντικό αγώνα.

«Έζησα καλή ζωή, ασχέτως αν ποτέ δεν έκανα οικογένεια. Αγάπησα πλάσματα, που με μεγαλύτερη παραφορά αγάπησαν εμένα, έσπασα συχνά τις ερωτικές συμβάσεις, που η τρέχουσα ηθική επέβαλλε. Αγάπησα πολύ περισσότερο, ωστόσο, τη δουλειά μου», έλεγε.

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακρόπολης, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε. Εκείνος δημιούργησε και τον σύλλογο «Οι φίλοι της Αθήνας».

Για την προσφορά του και το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College, και επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

protothema

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σαρδέλες παρακολουθούν... Taekwondo!

Σαρδέλες παρακολουθούν... Taekwondo!

Φωτογραφίες από τον αλλόκοτο αγώνα

Τρόπους να προσελκύσει επισκέπτες αναζητούσε το ενυδρείο Coex στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. «Τι να κάνουμε;» διερωτώνταν οι υπεύθυνοι του ενυδρείου και τότε τους ήρθε μία φαεινή ιδέα: να κάνουν επίδειξη Taekwondo στο βυθό του ενυδρείου, με θεατές τις... σαρδέλες.

Η πρωτότυπη εκδήλωση παρουσιάζεται καθημερινά στους επισκέπτες του ενυδρείου.

Δείτε τις φωτογραφίες




Κήπος-αντίδοτο στον καύσωνα

Κήπος-αντίδοτο στον καύσωνα

Κλιματισμός με τη βοήθεια των φυτών

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό μιας κατοικίας παίζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η βλάστηση που έχει επιλεγεί για τον κήπο της, ή σε περίπτωση που δεν διαθέτει, η φύτευση των πέριξ ανοιχτών χώρων και του δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπολογίζεται ότι υπό τη σκιά ενός δέντρου η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Η επιλογή, μάλιστα, των φυτών που θα εξασφαλίσουν σε μια κατοικία δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και θερμότητα τον χειμώνα, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πολλούς παράγοντες που έχουν σχέση με την ίδια την οικοδομή, παίζει επίσης ρόλο. «Κάποια είδη, όπως τα πλατάνια ή οι μουριές, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη θερμοκρασία έως 5 βαθμούς και αντίστοιχα να αυξάνουν τη σχετική υγρασία έως 20-30%», αναφέρει στην «Real planet» η Τζούλια Τζωρτζή δρ αρχιτέκτων τοπίου, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος.

Κλιματισμός… από τη φύση:
-Σοφόρα κρεμοκλαδής
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 8,6% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 2,9%.

-Κερλετέρια
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 5,7% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 1,9%.

-Ακακία η κοινή
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κάτω από το δέντρο κατά 9% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 3,6%.

-Σφενδάμι νεγούνδιο
Μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα κατά 5,9% και τον δείκτη δυσφορίας κατά 1,9%.

Είχαν στήσει παράνομο νομισματοκοπείο σε διαμέρισμα

Είχαν στήσει παράνομο νομισματοκοπείο σε διαμέρισμα

Ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ τα πλαστά χαρτονομίσματα

Εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων βρέθηκε στο Γαλάτσι, μετά τη σύλληψη δύο 27χρονων αλλοδαπών από τη Ρουάντα και το Καμερούν.

Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων. Βρέθηκαν να κατέχουν ο καθένας από ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Ακολούθως, οδήγησαν τους αστυνομικούς σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γαλατσίου, το οποίο είχαν μετατρέψει σε εργαστήριο παραχάραξης.

Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, συνολικής αξίας 1.155.190 ευρώ, καθώς και παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 50 και 100 δολαρίων συνολικής αξίας 40.000 δολαρίων.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 εκτυπωτές με πλήρη εξοπλισμό, πλήθος ισομετρικών χαρτιών τεμαχισμένων σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων, οκτώ γυάλινα φιαλίδια με υδατικά διαλύματα και σκόνη, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία χαρτονομισμάτων, οκτώ λεπίδες και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «παραχάραξη κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που ενεργούν καθ΄έξη και κατ΄επάγγελμα».

Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ η ζημιά από προϊόντα «μαϊμούδες»

Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ η ζημιά από προϊόντα «μαϊμούδες»

Πρώτη η Ελλάδα σε κατασχεθείσες απομιμήσεις

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα έχανε το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο το 2010 εάν κυκλοφορούσαν στην αγορά τα 103.306.928 προϊόντα «μαϊμούδες» που κατασχέθηκαν στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς φυσικά να συνυπολογίζονται στα χρήματα αυτά οι απώλειες εσόδων για τις εθνικές οικονομίες λόγω της μη είσπραξης φόρων.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις απώλειες που υφίστανται το νόμιμο εμπόριο και τα δημόσια ταμεία από τις απομιμήσεις προϊόντων, που τελικώς δεν εντοπίζονται από τους ελέγχους. Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου για τα προϊόντα παρεμπορίου στην Ε.Ε. Το 2010 η χώρα μας κατέκτησε για μία ακόμη χρονιά την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε. Ε. σε κατασχεθείσες απομιμήσεις, με το 1/5 του συνόλου των προϊόντων να εντοπίζεται επί ελληνικού εδάφους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της αρμόδιας για την τελωνειακή ένωση διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υποθέσεις εντοπισμού προϊόντων «μαϊμούδων» ανήλθαν το 2010 σε 79.112, αυξημένες κατά 82% σε σχέση με το 2009. Το νούμερο αυτό αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και αποδίδεται στο γεγονός ότι εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στις ταχυδρομικές μεταφορές.

Ο λόγος για την κίνηση αυτή; Σύμφωνα με την έρευνα, η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου έχει ανοίξει νέα κανάλια διανομής για τις απομιμήσεις, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πωλούνται γνήσια προϊόντα μέσω του Internet.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι επτά στα δέκα προϊόντα-απομιμήσεις που κατασχέθηκαν στους ελέγχους των πακέτων που διακινούνται μέσω ταχυδρομείου ήταν φάρμακα. Συνολικά τα προϊόντα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών (όπως τρόφιμα - ποτά, καλλυντικά, φάρμακα, ηλεκτρικές συσκευές και παιχνίδια) αποτέλεσαν το 14,5% των προϊόντων που κατασχέθηκαν στην Ε. Ε. το 2010.

Ένα στα τρία προϊόντα που κατασχέθηκαν το 2010 ήταν τσιγάρα, αξίας 124,62 εκατ. ευρώ, με προέλευση κυρίως την Κίνα (το 88,69%), τη Μολδαβία (5,86%) και την Ινδία (0,84%). Το παραπάνω εξηγεί ως ένα βαθμό και την πρωτιά της Ελλάδας σε ό, τι αφορά τον αριθμό των απομιμήσεων που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.

Το 2010 ανήλθαν σε 22.353.823 έναντι 21.990.722 το 2009 (αύξηση 2%), αν και οι υποθέσεις μειώθηκαν κατά 30%, από 253 το 2009 σε 176 το 2010. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Οι περισσότερες, πάντως, περιπτώσεις εντοπισμού απομιμήσεων στην Ε. Ε. των «27» αφορούν τα είδη ένδυσης (26,31% του συνόλου), ακολουθούν τα υποδήματα εκτός των αθλητικών (19,68%) και τα ηλεκτρικά είδη (13,65%). Τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν από μόνα τους σημαντική κατηγορία απομιμήσεων, καθώς αφορούν το 4,51% των περιπτώσεων. Μάλιστα, η αντίστοιχη αξία των γνήσιων αθλητικών υποδημάτων υπολογίζεται σε 108,27 εκατ. ευρώ ή 10,40% επί της αξίας των αντίστοιχων γνήσιων προϊόντων συνολικά.

Η πλειονότητα των προϊόντων, το 84,92%, εισάγεται (η χώρα εισαγωγής δεν αποτελεί πάντα και τη χώρα παρασκευής του προϊόντος) από την Κίνα, το 3,48% από την Ινδία, το 2,95% από το Χονγκ Κονγκ, το 2,06% από τη Μολδαβία, το 1,44% από την Τουρκία, το 0,91% από την Ελλάδα, το 0,66% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το υπόλοιπο 3,22% από διάφορες άλλες χώρες.

Όταν η Ελλάδα πλημμύρισε δολάρια

Όταν η Ελλάδα πλημμύρισε δολάρια

Τι ήταν το σχέδιο Μάρσαλ

Ονομάστηκε από εγχώρια και διεθνή Μέσα «νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα». Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό χρέος παραπέμπουν στη χρηματοδοτική ανάσα που είχε λάβει η Ελλάδα και η Ευρώπη από τις ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια ενίσχυση που από κάποιους θεωρήθηκε σωτηρία και από άλλους μέσο ελέγχου της πολιτικής του ελληνικού κράτους από τις ΗΠΑ - μια μορφή οικονομικής διπλωματίας και προάσπισης των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Στα ερείπια του πολέμου, σε μια Δυτική Ευρώπη που βρισκόταν αντιμέτωπη με τη φτώχεια και την ανεργία, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνταν ότι ο κομμουνισμός θα κέρδιζε ψηφοφόρους και τα ευρωπαϊκά κράτη θα περιέρχονταν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης. Η Ελλάδα εγκαινίαζε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τον Εμφύλιο και στην κατεχόμενη μεταπολεμική Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή είχε πέσει στο ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν με τον υπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ αποφασίζουν το 1947 να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ την ανάκαμψη της Ευρώπης. Με το σχέδιο Μάρσαλ (επισήμως γνωστό ως Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης) δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη πάνω από 13 δισ. δολάρια την εποχή εκείνη. Διαγράφηκε το προπολεμικό γαλλικό χρέος και λίγα χρόνια αργότερα μέρος και του γερμανικού. Οπως έχει γράψει ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, «ο Μάρσαλ είχε συνειδητοποιήσει ότι τα πραγματικά οφέλη της αποφασιστικής παρέμβασής του δεν ήταν ποσοτικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Μονάχα η αυτοπεποίθηση που παρείχε μια ισχυρή κυβερνητική ηγεσία θα ήταν σε θέση να καθησυχάσει τις αγορές».

Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν από τους πρώτους παραλήπτες της οικονομικής βοήθειας, ως χώρες που σύμφωνα με τις ΗΠΑ κινδύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού. Συνολικά 16 κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) συμμετείχαν στο σχέδιο Μάρσαλ. Όπως δημοσιεύουν «Τα Νέα», την περίοδο 1948-1949 το πρώτο πακέτο ελληνικής ενίσχυσης φτάνει τα 175 εκατ. δολάρια. Συνολικά από το 1948 μέχρι και το 1951 η χώρα μας παίρνει 366 εκατ. δολάρια. Μεγαλύτερη ενίσχυση δόθηκε στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της εποχής. Το ποσό που έλαβε η Γαλλία στη διάρκεια της τετραετίας ξεπέρασε τα δύο δισ. δολάρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε πάνω από 3 δισ.

Οι όροι της βοήθειας τέθηκαν από την Ουάσιγκτον. Στην Ελλάδα τη διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης ανέλαβε η Αμερικανική Οικονομική Αποστολή (AMAG) που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1947. Ο αρχηγός της αποστολής, Πολ Πόρτερ σε έκθεσή του είχε αναφερθεί στο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας και στα φαινόμενα διαφθοράς που είχαν διαβρώσει την πολιτική και επιχειρηματική ζωή του τόπου. Η AMAG υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση τη λήψη σκληρών μέτρων. Επέτρεψε εισαγωγές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης και προώθησε την έκτακτη φορολόγηση εμπορικών και βιομηχανικών τάξεων. Τα έργα ανασυγκρότησης που άρχισαν μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου περιελάμβαναν αποκατάσταση των δρόμων, του σιδηροδρομικού δικτύου, των λιμανιών και της διώρυγας της Κορίνθου. Το δεύτερο κύμα επενδύσεων στόχευσε στην αναζωογόνηση της γεωργίας. Στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης με το σχέδιο Μάρσαλ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε από 15% μέχρι και 25% την περίοδο της τετραετίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο.

«Έτρωγαν» από το φαγητό των αστέγων

«Έτρωγαν» από το φαγητό των αστέγων

Διώξεις κατά του διευθυντή και προέδρου του κέντρου υποδοχής δήμου Αθηναίων

«Έτρωγαν» από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Και, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, έτρωγαν ή επιδίωκαν να... φάνε καλά.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης κατηγορούμενος για «παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Στην υπόθεση, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπλέκεται και ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και ένας 43χρονος συνεργάτης του, οι οποίοι όμως δεν συνελήφθησαν διότι οι καταγγελλόμενες πράξεις τους συνέβησαν σε χρόνο εκτός των ορίων του Αυτοφώρου.

Η δράση των κατηγορουμένων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», αποκαλύφθηκε όταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Ελ. Οικονόμου, για όσα είχαν περιέλθει σε γνώση του από το διευθυντή της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής έτοιμων τροφίμων που προμηθεύει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων -τα τελευταία τέσσερα χρόνια- με έτοιμα φαγητά για τη βραδινή σίτιση.

Ο 45χρονος κατήγγειλε το περασμένο Σάββατο στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ότι ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του ζήτησε 10.000 ευρώ, προκειμένου να προτιμήσουν στο μέλλον την εταιρεία του σε διαγωνισμούς προμήθειας, αλλά και να τακτοποιηθούν οι οφειλές του δήμου απέναντι στην εταιρεία.

Για τους ίδιους «λόγους» ο 45χρονος είχε δώσει στο διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής 7.000 ευρώ πριν από μερικούς μήνες.

Ο προμηθευτής κατήγγειλε στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. πως εκτός από τον διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, χρήματα του είχαν ζητήσει και ο πρόεδρος του κέντρου και ο 43χρονος συνεργάτης του τελευταίου προκειμένου να του αποδεσμεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα. Συγκεκριμένα είχαν απαιτήσει πριν από λίγες ημέρες ποσοστό 10% επί των προηγούμενων οφειλών (ύψους 406.000 ευρώ). Ωστόσο, όπως είπε ο καταγγέλλων στους αστυνομικούς, δεν ενέδωσε τότε στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους και τις παραινετικές προτροπές τους.

Ύστερα από συνεννόηση με τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο 45χρονος διεθυντής της εταιρείας έκλεισε τηλεφωνικό ραντεβού με το διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων για να του δώσει τα χρήματα που ζητούσε. Μόλις ο τελευταίος πήρε στα χέρια του τα 10.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, οι αστυνομικοί επενέβησαν και τον συνέλαβαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος και των άλλων δύο κατηγορούμενων για την υπόθεση.

Στα 2.700 ευρώ ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο

Στα 2.700 ευρώ ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο

Πλήρης ανατροπή στο σύστημα αμοιβών

Στην τελική ευθεία εισήλθε η κατάρτιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα ως τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το «Βήμα» επιφέρει πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο σύστημα αμοιβών με την κατάργηση των επιδομάτων και την άμβλυνση των κραυγαλέων μισθολογικών ανισοτήτων, οι οποίες επικρατούν ακόμη και στον «στενό» δημόσιο τομέα.

Πρώτον, θεσπίζεται ανώτατο όριο αμοιβής στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 2300 ευρώ.

Δεύτερον, τη διατήρηση τριών μόνο γενικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται και σήμερα. Αυτά είναι, το επίδομα σπουδών, το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Τρίτον, την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ποσό που θα φθάνει ως τα 400 ευρώ και η χορήγησή του θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων. Το ποσό αυτό θα μειώνεται σε βάθος χρόνου ανάλογα με το ποσό το οποίο ενσωματώνεται στο βασικό μισθό, έτσι ώστε να μην κατρακυλήσουν οι υφιστάμενες ονομαστικές αμοιβές της πλειονότητας των υπαλλήλων, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα κυρίως από το ύψος των επιδομάτων.

Τέταρτον, τη μετατροπή του κινήτρου απόδοσης σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα χορηγείται στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση.

Παραμένει ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός

Παραμένει ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός

Υστερούν οι Έλληνες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Το 22% των Ελλήνων πολιτών διαθέτει ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου, συγκριτικά με το 40% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε 27. Παράλληλα οι μισοί περίπου Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου διαθέτουν μη ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα.

Παρουσιάζεται βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών το χρονικό διάστημα 2007-2010, που υστερεί όμως σε σύγκριση με την αντίστοιχη για την πολίτες της Ε.Ε 27. Σχετικά με την Ελλάδα, και αναφερόμενοι στο ψηφιακό χάσμα μεταξύ ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, προκύπτουν τα παρακάτω:

-Το ψηφιακό χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό και βαίνει οριακά μειούμενο (με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς) για τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες.

-Το ψηφιακό χάσμα είναι σημαντικό αλλά βαίνει μειούμενο με ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

-Το ψηφιακό χάσμα είναι σχετικά μικρό και παραμένει σταθερό για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές.

-Όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», δεν υφίσταται ψηφιακό χάσμα μεταξύ της ειδικής ομάδας των άνεργων πολιτών και του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Αντίθετα οι άνεργοι παρουσιάζουν δεξιότητες σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο έρωτας στα χρόνια του Ίντερνετ

Ο έρωτας στα χρόνια του Ίντερνετ

Ένας στους δέκα χρήστες σε διαδικτυακές απιστίες…

Ο τρόπος γνωριμιών έχει αλλάξει κατά πολύ σε σύγκριση με όσα ίσχυαν παλαιότερα. Ο λόγος; Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά των ατόμων και των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων. Μπορεί σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών η διαδικτυακή επικοινωνία να ενισχύει τη διαπροσωπική επαφή, οι ιστοσελίδες, όμως, που δίνουν την ευκαιρία για εύκολες γνωριμίες, μπορούν να οδηγήσουν επίσης πολύ εύκολα το χρήστη να παρουσιάσει έναν «ψεύτικο» εαυτό, παραπλανώντας περισσότερο τον ίδιο παρά το… συνομιλητή του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής», σχεδόν το 10% των χρηστών έχει απατήσει το σύντροφό του με άτομο που γνώρισε μέσω Ίντερνετ, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες γύρω από τη συναισθηματική επικοινωνία των σχέσεων, με 2 στους 3 χρήστες να είναι άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες.

Συγκεκριμένα:
-96,8% των χρηστών του Διαδικτύου έχει λογαριασμό στο Facebook.

-27,9% μπαίνει σε chat rooms και σελίδες dating.

-10% αναζητά αποκλειστικά ερωτική γνωριμία.

-45,7% θα έκανε σεξ με κάποιον που γνώρισε μέσω Διαδικτύου.

-46% έχει κάνει φιλίες μέσω Ίντερνετ.

-45,6% φλερτάρει μέσω Ίντερνετ.

-Οι άνδρες σε ποσοστό 56% και οι γυναίκες σε ποσοστό 35%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.014 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-54 ετών.

Η Μητρόπολη Ρόδου για ψευδοκληρικούς που εξαπατούν τους πιστούς



"Ψευδοκληρικοί' και δήθεν μοναχές παρουσιάζονται τελευταία στη Ρόδο, αποσπώντας χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, εντοπίστηκαν τον τελευταίο καιρό 3 - 4 ανάλογα κρούσματα στην περιοχή με ψευδοκληρικούς ή μοναχές που προσπαθούν να εξαπατήσουν κόσμο προφασιζόμενοι ότι εκπροσωπούν φιλανθρωπικά ιδρύματα ή κάποιο μοναστήρι, προσπαθώντας να αποσπάσουν χρήματα.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου εξέδωσε σήμερα το ακόλουθο δελτίο τύπου, ζητώντας από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και όταν παρουσιάζεται κάποιος άγνωστος κληρικός να του ζητείται η Εκκλησιαστική άδεια:

«Κατά καιρούς παρουσιάζονται διάφοροι κληρικοί ή μοναχοί, οι οποίοι περιφέρονται χωρίς εκκλησιαστική άδεια διενεργούντες δήθεν εράνους προς δικό τους όφελος, εξαπατώντας τον κόσμο.

Πολλές φορές πρόκειται περί ψευδοκληρικών ή καθηρημένων κληρικών που φέρουν το ιερατικό σχήμα προς εξαπάτηση του κοινού.

Όταν άγνωστος κληρικός παρουσιάζεται σε ιδιώτες ή φορείς διανέμοντας φυλλάδια ή ζητώντας χρήματα, να του ζητείται η Εκκλησιαστική άδεια και εάν δεν έχει να ενημερώνεται η Ιερά Μητρόπολη και η Αστυνομία».

ΠΗΓΗ: www.romfea.gr