Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ρεκόρ στη δημοπρασία των κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ



Το ποσό ρεκόρ των 116 εκατομμυρίων  δολαρίων απέφερε η δημοπρασία των κοσμημάτων της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Τέιλορ στη Νέα Υόρκη.

H πώληση των 80 κοσμημάτων είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 20 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπεράστηκε κατά πολύ καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ για την πώληση μιας μόνο συλλογής.

Ένα μενταγιόν στολισμένο με ένα μαργαριτάρι του 16ου αιώνα πουλήθηκε για 11,8 εκατομμύρια δολάρια. 

Το διάσημο δακτυλίδι των 33,19 καρατίων που είχε χαρίσει ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στην ηθοποιό πουλήθηκε για 8,8 εκατομμύρια δολάρια. Το μαργαριτάρι γνωστό με το όνομα La Peregrina απεικονίζεται και σε πολλά έργα τέχνης για αιώνες ενώ είχε ζωγραφιστεί τον 17ο αιώνα και από τον ισπανό ζωγράφο Βελάσκεθ.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος είχε παντρευτεί την Τέιλορ δύο φορές, είχε αγοράσει το μαργαριτάρι το 1969 σε μια δημοπρασία για 37.000 δολάρια. Το μαργαριτάρι ανήκε στη Μέρι Τουντόρ και αργότερα στη βασίλισσα της Ισπανίας.

H ηθοποιός ανέθεσε στον Καρτιέ να σχεδιάσει ένα μενταγιόν με ρουμπίνια και διαμάντια, το οποίο είχε εκτιμηθεί ότι θα πουλιόταν από δύο έως τρία εκατομμύρια δολάρια.

Το κοινό στη δημοπρασία ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν η προσφορά ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Στην πρώτη παρτίδα δημοπρατήθηκε και ένα χρυσό με πολύτιμους λίθους βραχιόλι, αξίας 35.000 δολαρίων, το οποίο πουλήθηκε για 270.000 δολάρια. Λίγο αργότερα, ένα χρυσό και ελεφάντινο μενταγιόν επέφερε παραπάνω από 100 φορές από αυτό που είχε εκτιμηθεί, αφού πωλήθηκε για 314.500 δολάρια.

Ένας αγοραστής επίσης πλήρωσε 600.000 δολάρια για ένα δακτυλίδι στολισμένο με διαμάντια και ζαφείρια, το οποίο είχε χαρίσει στημ ηθοποιό, ο στενός της φίλος Μάικλ Τζάκσον.

Άλλα χαρακτηριστικά κομμάτια, που πουλήθηκαν, ήταν το  διαμάντι Taj Mahal,  δώρο απο τον Μπάρτον για τα 40άγενέθλια της Τέιλορ, το οποίο πουλήθηκε για 8,8 εκατομμύρια δολάρια.

Το ρεκόρ επίσης έσπασε και η πώληση του δακτυλιδιού με ρουμπίνια και διαμάντια που αγόρασε ο Μπάρτον από το Van Cleef & Arpels, και της το έκανε χριστουγεννιάτικο δώρο το 1968. Μια τιάρα, δώρο από τον τρίτο της σύζυγο Μάικ Τοντς το 1957, πουλήθηκε για 4,2 εκατομμύρια δολάρια, έξι φορές πιο ψηλά από την αρχική του εκτίμηση. 

Σήμερα, συνεχίζεται η δημοπρασία με τα ρούχα υψηλής ραπτικής της ηθοποιού, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δύο φορέματα που φορούσε στους γάμους της με τον Μπάρτον.

Μέρος των εσόδων θα πάει στο ίδρυμα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για το Aids, το οποίο ίδρυσε το 1991.

Η Τέιλορ πέθανε τον Μάρτιο στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 79 χρονών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: