Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ



Διάβασα και σας το μεταφέρω ότι ο Γιάννης Σμαραγδής μετά την επιτυχία της ταινίας του "Ελ Γκρέκο" γυρίζει τώρα μια ταινία για τον Ιωάννη Βαρβάκη. Το άρθρο αναφέρει στοιχεία τα οποία ομολογώ πως δεν γνώριζα και επειδή πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον, σας τα παραθέτω.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης πριν γίνει εθνικός ευεργέτης ήταν πειρατής αλλά και έμπορος.Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ψαρά.Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Λεοντής αλλά οι συνομήλικοι του τον αποκαλούσαν "βαρβάκι"  (είδος γερακιού) επειδή είχε μεγάλα αυστηρά μάτια και ήταν πολύ ορμητικός.Του άρεσε αυτό το παρατσούκλι και το κράτησε για πάντα.
Πειρατής στο Αιγαίο το 1770 (την εποχή των Ορλωφικών) ο Βαρβάκης καίει τον τουρκικό στόλο στο Τσεσμέ κερδίζοντας τον θαυμασμό των Ρώσων.Γρήγορα γίνεται προστατευόμενος της Μεγάλης Αικατερίνης, η οποία του εκχωρεί ειδικά προνόμια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα και μάλιστα του έδωσε το μονοπώλιο εμπορίας του χαβιαριού για όλη του τη ζωή και έγινε ζάμπλουτος.
Το χαβιάρι έως τότε δεν είχε γίνει ακόμη διάσημο στο κόσμο διότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει αφού μέσα σε λίγες ώρες αλλοιωνόταν. Ο Βαρβάκης με μελέτες και προσπάθειες που έκανε κατάφερε
 να το εξάγει διεθνώς.
Ηταν εξέχον μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρόσφερε παρα πολλά στην ελληνική επανάσταση.
 Πολεμοφόδια, τρόφιμα και κάθε λογής βοήθεια.Μέχρι τέλους έδινε γενναιόδωρα ότι είχε για την πατρίδα(Βαρβάκειο Σχολή.Βαρβάκειο Αγορά κλπ.).
Η ταινία γυρίζεται στη Μεσσηνία σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό στη Μεθώνη,με σημαντικούς ηθοποιούς όπως ο Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ,Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί άλλοι.
Σε μια εποχή εθνικής ταπείνωσης ο Γιάννης Σμαραγδής επιχειρεί να τονώσει το εγώ μας με μια ταινία για τον Ιωάννη Βαρβάκη, συνεχίζει δηλαδή να εστιάζει σε μεγάλους Ελληνες που άφησαν το στίγμα τους διεθνώς, Καβάφης, Θεοτοκόπουλος και τώρα Βαρβάκης.
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον και αυτή την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή!
"ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13-11-2011 στο "7"

Δεν υπάρχουν σχόλια: