Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Έξοδος» της Ελλάδας από το ευρώ 23-26 Νοεμβρίου














Τραπεζική κρίση «βλέπει» διεθνής εταιρεία αναλύσεων κινδύνων
Υπάρχει 65% πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τραπεζική κρίση στο διάστημα μεταξύ της 23ης και της 26ης Νοεμβρίου 2011, μετά την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές της Exclusive Analysis, μίας εταιρείας ανάλυσης παγκόσμιων κινδύνων.

Σε έκθεση που παρουσιάζει το διεθνές οικονομικό δίκτυο CNBC, το φαινόμενο domino θα λάβει χώρα μετά το ελληνικό PSI, καθώς και τη μαζική απόσυρση καταθέσεων από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Exclusive Analysis, οι οποίοι εξέτασαν μία σειρά σεναρίων και μοντέλων, το πιθανότερο σενάριο είναι μία ξαφνική τραπεζική κρίση κατά την οποία οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και οι BRICs θα αρνηθούν να παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση στην ευρωζώνη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη χειρότερη περίπτωση, η Exclusive Analysis προβλέπει κατάρρευση των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, λόγω της έλλειψης συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και λόγω της κοινωνικής αναταραχής που θα προκύψει.

Στην έκθεση προβλέπεται επίσης υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας στο διάστημα μεταξύ της 18ης και 22ας Νοεμβρίου του 2011, καθώς και κοινωνική αναταραχή – το ίδιο χρονικό διάστημα – σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οι διαδηλώσεις θα μεταφερθούν και στην Ισπανία μετά τις εκλογές, ενώ η Πορτογαλία θα ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου που υπέγραψε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Οι φόβοι για χρεοκοπία των παραπάνω οικονομιών θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από Ελλάδα και Πορτογαλία, υποβάθμιση της Γαλλία σε ‘ΑΑ’ από ‘ΑΑΑ» και ταυτόχρονη υποβάθμιση του EFSF σε ‘AA+’», τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση προβλέπει επίσης έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο διάστημα μεταξύ της 23ης και της 26ης Νοεμβρίου 2011 και τύπωση νέου χρήματος, το οποίο αμέσως υποτιμάται, ενώ από τη μετατροπή χάνουν χρήματα και οι ξένοι επενδυτές.

Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι πολύ τρομακτικά, αλλά για τους αισιόδοξους, η έκθεση δίνει 25% πιθανότητες η ΕΕ να συνεχίσει να υφίσταται κανονικά, ενώ οι νέες κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν νέες λύσεις στην κρίση χρέους έως τα τέλη του έτους.

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο (με πιθανότητες 25%) η Ελλάδα χρεοκοπεί στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και προχωρά σε «κούρεμα» του χρέους κατά 70%.

Το νέο μεγάλο «κούρεμα» καθησυχάζει τις αγορές και αποφεύγεται η μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία (λόγω και του γεγονότος ότι και οι τρεις χώρες έχουν ισχυρότερες πολιτικές ηγεσίες), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και ίσως κάποιες κοινωνικές αναταραχές.

Σε αυτήν την περίπτωση «ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ πείθεται για την ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα χρεοκοπεί το Νοέμβριο, αλλά η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών καταφέρνει να προχωρήσει σε ελεγχόμενο ‘κούρεμα’ κατά 70% του χρέους, ενώ η Γαλλία υποβαθμίζεται λόγω των ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζές της».

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: