Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τι είναι εφίδρωση (ιδρώτας).....

Η άθληση παράγει σωματική θερμότητα. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν θερμοκρασία σώματος 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη απο την κανονική. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία σώματος, προκειμένου να λειτουργούν αποδοτικά. Αυτή η διακύμανση είναι μεταξύ 36-37 βαθμών Κελσίου.
Πέρα από αυτά τα όρια μπορεί να υποφέρουμε από υπερθερμία ή υποθερμία. Αν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται αντιδρούμε με το να ιδρώνουμε.Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, προκαλεί δροσιά. Παρομοίως, σε καταστάσεις κρύου, τρέμουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε σωματική θερμότητα και να διατηρήσουμε σταθερή εσωτερική θερμοκρασία.
Η ποσότητα ιδρώτα που παράγεται σε υψηλά επίπεδα άσκησης, μπορεί να είναι τεράστια. Ε΄χει υπολογιστεί ότι ένας μαραθωνοδρόμος που ολοκληρώνει την κούρσα σε 2 1/2 ώρες μπορεί να αποβάλει με την μορφή ιδρώτα  περισσότερο από 5 λίτρα υγρών. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αποτραπεί η απότομη αύξηση θερμοκρασίας του σώματος που θα μείωνε την ικανότητα του αθλητή να λειτουργήσει.
Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να:
  • πίνετε έγκαιρα πριν από την άθληση
  • πίνετε μικρές ποσότητες
  • πίνετε συχνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: