Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

H αναδιάρθρωση......

Κακώς τα ψέματα φίλοι μου αλλά το χρέος της Ελλάδας είναι πλέον μη εξυπηρετήσιμο. Το μνημόνιο ήταν μόνο η αρχή, η φάκα με το τυρί( 120 δις), τώρα μας έχουν χειροπόδαρα δεμένους για πολλές δεκαετίες. Ήδη τα φερέφωνα έχουν βγεί έξω και μας λένε ότι πάμε καλά και να κάνουμε υπομονή, για να μας κρύψουν την αποτυχία του μνημονίου και της ακολουθούμενης πολιτικής.
Η αναδιάρθρωση του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι μέσα στα σχέδια, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή, καθώς η κυβέρνηση έχει ζητήσει να γίνει ήπια ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα θα δανειστεί ως 60 δις ευρώ από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, το EFSF, ή από το ΔΝΤ, για να επαναγοράσει ομόλογα περίπου στο 75% της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα η λήξη του δανείου των 110 δις ευρώ από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι και τα 30 χρόνια και το επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 5,5%.
Βάσει των ορίων του σχεδίου η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να επαναγοράσει πρώτα το σύνολο των ομολόγων που αγόρασε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στους ιδιώτες που έχουν ομόλογα, θα προτανθεί επιμήκυνση 5-10 έτη για τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους με μειωμένα επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: