Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης Αφιέρωμα στον Λόρκα

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ορέστης Σοφοκλέους και Όθωνας Μεταξάς
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ορέστης Σοφοκλέους και Όθωνας Μεταξάς
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγει το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την παράσταση «Η Τελευταία Μέρα».

Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση, που γεννήθηκε από πεζά και άλλα κείμενα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ.

Στην παράσταση ο θεατής συναντάται με ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου «Το Κοινό».

Φράση κλειδί του έργου: «Όταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σε ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό».

Το έργο «Η Τελευταία Μέρα» περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.

Mέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο σκηνικό, ο Λόρκα είναι ένα πρόσωπο της φαντασίας και υπάρχει μέσα από τις μνήμες του φίλου του Ραφαέλ, που γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας της αγωνίας του, για τη ζωή του και τα έργα του. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο που καθρεφτίζει τον παραλογισμό ενός εμφυλίου που δεν δίστασε μέσα από το φανατισμό να δολοφονήσει έναν Ποιητή.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.
Στα πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει, επίσης, και ένα Master Class με θέμα: «Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο» (πρόκειται για τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

Θα προσεγγίσει τους ρόλους του «Ματωμένου Γάμου» μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα.

Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 - 17:00). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη συνέχεια, προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)», καθώς και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: