Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η Αμερική ενθάρρυνε την Γεωργία να επιτεθεί στη Ν. Οσετία....

Αν η σιωπή είναι συνενοχή, τότε οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το ξέσπασμα του πολέμου στη Ν. Οσετία το καλοκαίρι του 2008.Σήμερα, εκείνη η σύρραξη που προκάλεσε τη σημαντικότερη κρίση στις σχέσεις της Δύσης με την μετασοβιετική Ρωσία, επιστρέφει στην επικαιρότητα εξαιτίας της αποκάλυψης μέρους της απόρρητης διπλωματικής αλληλογραφίας Ουάσιγκτον-Τιφλίδας, στον ιστότοπο WikiLeaks.Από την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων της αμερικάνικης πρεσβείας της Τιφλίδας προς την Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τις πολεμικές προετοιμασίες της Γεωργίας τις οποίες με έμμεσο τρόπο ενθάρρυναν.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Γεωργία Τζον Τεφτ, μετέδιδε ως διπλωματική εκτίμηση τη γεωργιανή προπαγάνδα που επέρριπτε ευθύνες στη Ν. Οσετία και χαρακτήριζε την Ρωσία <<επιτιθέμενη δύναμη>>. Παράλληλα, υποβάθμιζε τη σημασία των εγγράφων του Οργανισμού Συνεργασίας και Ασφάλειας για την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ν. Οσετία ξεκίνησε τις εχθροπραξίες.
Ο ορέσβης Τεφτ, επίσης υποδείκνυε στην αμερικάνικη διπλωματία να διαχειριστεί την κρίση έτσι ώστε να προβάλλεται η <<απόλυτη αθωότητα της Γεωργίας>>. Μια <<αθωότητα>> που εκπορευόταν από την απόλυτη ενοχή των ΗΠΑ. Αν και παραμένει άγνωστο το πόσο βαθιά εμπλέκεται η Αμερική στην προετοιμασία και διεκπεραίωση των γεωργιανών πολεμικών επιχειρήσεων κατά της ανεξάρτητης Ν. Οσετίας, εκείνο που αποκαλύπτεται είναι ότι τέτοια εμπλοκή υπάρχει.
Υπό τον Σαακασβίλι η Γεωργία εισπράττει δις δολάρια αμερικάνικης βοήθειας, ενώ αμερικάνοι αξιωματικοί και εκπαιδευτές έχουν κατακλύσει τους γεωργιανούς στρατώνες διδάσκοντας την τέχνη του πολέμου και εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.Έτσι. όταν η Μόσχα αντέδρασε, στην γεωργιανή εισβολή στη Ν. Οσετία και ξέσπασε ο αιματηρός πόλεμος των 5 ημερών, η Αμερική επιδόθηκε σε πλήρη επικοινωνιακή και προπαγανδιστική υποστήριξη του καθεστώτος, έχοντας πλήρη γνώση των πραγματικών περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: