Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η ιστορία του καφέ....

Ένας Αιθίοπας γιδοβοσκός που λεγόταν Καλντί παρατήρησε μια μέρα πως το καλύτερο κριάρι του χοροπηδούσε και βέλαζε σαν μανιακό. Ο τράγος φαίνεται πως το έπαθε αφού τσιμπολόγησε τους καρπούς ενός φυτού. Δοκίμασε και ο γιδοβοσκός μερικούς και δεν άργησε και αυτός να αρχίσει να χοροπηδάει τριγύρω.
Ένας άγιος άνθρωπος περνούσε τυχαία από εκεί και ρώτησε το νέο, γιατι χόρευε με τον τράγο.Ο  γιδοβοσκός του εξήγησε.Ο μοναχός πήρε στο σπίτι του μερικούς καρπούς και διαπίστωσε ότι, αφού τους έφαγε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Έτυχε μάλλον, αυτός ο άγιος άνθρωπος να είναι διάσημος για τα μάλλον βαρετά ολονύχτια κυρήγματά του και το πρόβλημά του ήταν πως δεν μπορούσε να κρατήσει τους μαθητές του ξύπνιους.Διέταξε λοιπόν όλους τους μαθητές του να μασήσουν λίγο από αυτό τον καρπό και πραγματικά τους κρατούσε ξύπνιους!!!!
 Το παραπάνω είναι μια από τις πιο γνωστές ιστορίες για τον καφε!!!!
Ενδεχομένως, οι <<προκλητικοί>> στην γεύση, κόκκοι του καφέ, να αντικατέστησαν τα πικρά φύλλα δάφνης που μασούσε η Πυθία στο μαντείο των Δελφώνκαι έδινε τους αμφίσημους χρησμούς της. Η ιέρεια του Απόλλωνα ατύχησε να ζεί στην εποχή που αυτοί οι κόκκοι ήταν άγνωστοι στην Ελλάδα.
Εν πάση περιπτώση τόσο στην Αιθιοπία όσο και στο περίφημο μαντείο της Φωκίδας, οι καρποί της γης ήταν στην διάθεση υψηλών πνευματικών σκοπών....
Πότε αλήθεια οι κάτοικοι της Ευρώπης άρχισαν να πίνουν καφε? Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Κος Λη Άλλεν κάνοντας το γύρο του κόσμου. Περιφρονώντας απαγορευμένα σύνορα και επικίνδυνες ζώνες, ερεύνησε τις προαιώνιες θρησκευτικές τελετές της Αιθιοπίας, ταξίδεψε ακολουθώντας τους ίδιους θαλάσσιους δρόμους που έφεραν τους κόκκους στην Υεμένη πριν από 1500 χρόνια και τους δρόμους της Ινδίας, όπου μεταφέρθηκαν λαθραία τα φυτώρια.  Βάδισε στα μονοπάτια των σκλάβων του Ζαϊρ, κατά μήκος των οποίων φυτρώνουν καφεόδεντρα και εξερεύνησε τα ερείπια μιας φυτείας καφέ στην Βραζιλία την οποία καλλιεργούσαν σκλάβοι.
Τελικά ο συγγραφέας ανακαλύπτει ότι αυτή η καθημερινή απόλαυση του ανθρώπου, η μυρωδάτη εξάρτηση, διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ίσως σε ένα φλυτζάνι καφέ να οφείλουμε την πηγή έμπνευσης του Διαφωτισμού και την Γαλλική Επανάσταση!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: