Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πέθανε χθες ο Μιλτιάδης ΈΒερτ

 

Πέθανε χθες, έπειτα από μακρά νοσηλεία, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Έβερτ, σε ηλικία 72 ετών.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε γεννηθεί στις 12 Μαΐου του 1939 και είχε διατελέσει, εκτός από πρόεδρος της Ν.Δ., υφυπουργός και υπουργός στις κυβερνήσεις του Κων. Καραμανλή, αλλά και δήμαρχος Αθηναίων.
Εντάχθηκε στην νεολαία της ΕΡΕ το 1957 και ανέλαβε τη διοίκησή της το 1963. Επί δικτατορίας τού απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ το 1974 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας. Το 1976 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών και λίγο αργότερα ο Κων. Καραμανλής τού εμπιστεύθηκε το υπουργείο Βιομηχανίας.
Το 1986 ο Μιλτ. Έβερτ εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και ίδρυσε τον “Αθήνα 9,84”, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο στα ΜΜΕ. Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας και στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος του κόμματος.
Ο Μιλτ. Έβερτ δεν κατόρθωσε να νικήσει τον Κ. Σημίτη στις εκλογές του 1996 και παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος ώς τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.
Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχε δύο κόρες. Τη λύπη τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντ. Μπακογιάννη

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: