Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Προορισμός ο ΆΡΗΣ – 520 μερόνυχτα, 6 αστροναύτες, ταξίδι προσομοίωσης στον κόκκινο πλανήτη-Δείτε το βίντεο

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο ρωσικό σχέδιο που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα εικονικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη και εάν όλα πάνε καλά τότε και το πραγματικό ταξίδι θα είναι σύντομα γεγονός.

Οι “Μαρσονάυτες” (Mars είναι ο πλανήτης Άρης), κατά το αστροναύτες, είναι το πλήρωμα του εικονικού διαστημοπλοίου MARS 500 και αποτελούνται από 3 Ρώσους, έναν Ιταλό, ένα Γάλλο και ένα Κινέζο αστροναύτη.


Το σενάριο του προγράμματος ήταν ως εξής: Για 500 και πλέον ημέρες θα ζούσαν στην απόλυτη απομόνωση σε συνθήκες διαστημικού ταξιδιού προς τον κόκκινο πλανήτη. Θα βίωναν όλες τις δυσκολίες σε πραγματικές συνθήκες διαστημοπλοίου,χωρίς φρέσκο νερό, χωρίς το φως του ήλιου και προς το τέλος του ταξιδιού τους θα περπατούσαν ντυμένοι με ειδικές στολές στον αφιλόξενο κόκκινο πλανήτη σε ένα διαμορφωμένο χώρο με πραγματικές συνθήκες Άρη.
Ήδη έχουμε μπει στη τρίτη φάση του προγράμματος και από μέρα σε μέρα περιμένουμε το σκάφος να αγγίξει τον πλανήτη και να γίνει το πρώτο βήμα ανθρώπου στην επιφάνεια του – έστω και κάτω από τέτοιες συνθήκες - .
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από 3 χρόνια. Στην αρχή και ανάμεσα από 6000 υποψήφιους, από 40 χώρες επελέγησαν 11. Η εκπαίδευση σκληρή όπως είναι άλλωστε για όλους τους αστροναύτες. Από αυτούς τους 11, τελικά κόπηκαν οι πέντε και οι υπόλοιποι 6 χρίστηκαν “Μαρσονάυτες”. Το πλήρωμα λοιπόν ξεκίνησε ένα ταξίδι 250 ημερών προς τον Άρη, θα παραμείνει στην επιφάνεια του ένα μήνα (30 ημέρες) και θα ξεκινήσει την επιστροφή του που θα διαρκέσει 240 ημέρες. Μόλις “επιστρέψουν” στη γη θα λάβει ο καθένας 100.000 δολάρια για τη συμμετοχή του.


Ο μήνας που θα περάσουν οι 6 πάνω στον Άρη θα είναι η δυσκολότερη φάση αφού. Θα δεχτούν βροχή μετεωριτών, θα αντιμετωπίσουν ισχυρότατες αμμοθύελλες, θα πρέπει να ψάξουν για την ύπαρξη νερού , θα πρέπει να διαβιώσουν σε ακραίες συνθήκες. Οι συνθήκες πάνω στον κόκκινο πλανήτη είναι ακραίες για τον άνθρωπο. Η μέση θερμοκρασία τους -60 βαθμούς Κελσίου και η ατμόσφαιρα του αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο.


Τα εργαστήρια προσομοίωσης, βρίσκονται στη Μόσχα και υπεύθυνοι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος και το Ρωσικό Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών. Τα ονόματα των Μαρσοναυτών είναι τα εξής:
Αλεξέι Σίτεφ, Ρώσος, αρχηγός αποστολής
Ρομάιν Σαρλς, Γάλλος, μηχανικός
Σουμρπόβ Καμόλοφ, Ρώσος, ιατρός χειρουργός
Αλεξαντρ Σμολέβσκι, Ρώσος, ιατρός ψυχολόγος
Ντιέγκο Ουρμπίνα, Ιταλός, μηχανικός
Ουάνγκ Γιουέ, Κινέζος, εκπαιδευτής.
Θα παρατηρήσει κάποιος εύκολα ότι από την ομάδα λείπουν γυναίκες. Βασικός σκοπός των παρακολουθούντων επιστημόνων είναι να καταγράψουν τις αντοχές του ανθρωπίνου σώματος (ξεκινώντας από το ανδρικό σώμα) κάτω από ακραίες συνθήκες. Εάν όλα πάνε καλά η επόμενη αποστολή θα αποτελείται μόνο από γυναίκες.


Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα το βίντεο με τις συνθήκες προσωμοίωσης των 6 στον κόκκινο πλανήτη και σας παρουσιάζει επίσης, την ειδικά διαμορφωμένη “βιόσφαιρα” και τα ειδικά εργαστήρια για τους επιστήμονες του προγράμματος
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι δεν καταθέτουν τα όπλα στον μαραθώνιο με τους Αμερικάνους για την κατάκτηση του διαστήματος και αν και έχουν μείνει πίσω, ειδικοί τονίζουν ότι μπορούν και πάλι να κάνουν την έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: