Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το MySpace ανοίγει "κανάλι" συνεργασίας με το Facebook

Κάποτε το κοινωνικό δίκτυο MySpace κατείχε την ηγετική θέση στις προτιμήσεις των νέων, μέχρι που το Facebook του "έκλεψε" τα πρωτεία. Τώρα, το MySpace, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία του ανταγωνιστή του, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική, αυτή της συνεργασίας, με στόχο να διατηρήσει τους "φίλους" του και να κερδίσει νέους.

Η νέα υπηρεσία "Mashup with Facebook" επιτρέπει στους χρήστες του MySpace, μέσω της ιστοσελίδας τους στο MySpace, να συνδέονται στο λογαριασμό που έχουν στο Facebook και να "συγχρονίζουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους ανάμεσα στα δύο κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με το ΒΒC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης, οι χρήστες του MySpace θα μπορούν να....

μοιράζονται τις ψυχαγωγικές προτιμήσεις τους με φίλους τους στο Facebook.

"Το MySpace δίνει στους ανθρώπους ένα εύκολο τρόπο να μεταφέρουν τα αγαπημένα μουσικά συγκροτήματα, τις διασημότητες και τις ταινίες από το Facebook, για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη εμπειρία στο MySpace εξ αρχής", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Facebook Νταν Ρόουζ.

Και οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι η συμφωνία τους δεν έχει οικονομική διάσταση. Σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων Forrester Research, η -μέχρι τώρα αδιανόητη- συνεργασία μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο.

Σύμφωνα όμως με άλλους αναλυτές, η συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το MySpace "πέταξε πετσέτα" αναγνωρίζοντας πια την πρωτοκαθεδρία του Facebook και το γεγονός ότι είναι προς το συμφέρον του να πάει "με τα νερά" του τελευταίου παρά εναντίον του.

Το MySpace ελέγχεται από τη News Corp του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ και διαθέτει περίπου 130 εκατ. χρήστες έναντι άνω των 500 εκατ. του Facebook. O Μέρντοχ (που αγόρασε το MySpace το 2005 αντί 580 εκατ. δολ.) έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ ακόμα χρόνο τις ζημιές του MySpace και πιέζει για πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν έσοδα στο τελευταίο, κάτι που πιθανότατα ώθησε το δίκτυό του να ανοίξει πια "κανάλι" επικοινωνίας με τον "μεγάλο εχθρό", το Facebook.

Το μερίδιο του Facebook στο διαφημιστικό τζίρο που διοχετεύεται στα online κοινωνικά δίκτυα, αυξήθηκε στο 50% το 2010 από 36% το 2009, ενώ του Space μειώθηκε από 32% σε 19% αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών eMarketer. 
 
trelokouneli
 

Το GPS κάνει κακό στη μνήμη

Όχι μία, αλλά τρεις επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως η συνεχής χρήση του GPS βλάπτει τη μνήμη και δημιουργεί προβλήματα στον προσανατολισμό του ανθρώπου.
 Οι έρευνες του Πανεπισημίου ΜακΓκιλ, που διεξήχθησαν από το τμήμα Ψυχιατρικής, εστίασαν στο πως κυκλοφορούν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος είναι καθαρά στρατηγικός, καθώς ο άνθρωπος βασίζεται σε χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής που κάνει για να φτιάξει έναν εικονικό και πρόχειρο χάρτη στο μυαλό του. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χαθεί ψάχνουν να βρουν ένα κτήριο που θυμούνται προκειμένουν να προσανατολιστούν και να θυμηθούν την διαδρομή.

Ο δεύτερος τρόπος ο αυτόματος, όταν δηλαδή ο άνθρωπος παίρνει αυτόματες και ασυνείδητες αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί. Αυτός ο τρόπος είναι που ταιριάζει με το GPS.  Για παράδειγμα, αυτός που ακολουθεί καθημερινά την ίδια διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά του, δεν βάζει σημάδια, αλλά κινείται αυτόματα αφού ξέρει το δρόμο απέξω κι ανακατωτά και προσανατολίζεται αμέσως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι νεότεροι βασίζονται περισσότερο στον πρώτο τρόπο και οι γηραιότεροι στο δεύτερο.

Οι εθελοντές της μελέτης υποβλήθησαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, οπου οι επιστήμονες κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Όσοι βασίζονταν στον πρώτο τρόπο με τα σημάδια, εμφάνιζαν υψηλότερη δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη και τον προσανατολισμό, ενώ όσοι χρησιμοποιούσααν το δεύτερο τρόπο που ταυτοποιείται με το GPS, εμφάνιζαν μια υπολειτουργία στο εγκεφαλικό αυτό μέρος.

cosmo

Η "Δημοκρατική Συμμαχία" της Ντόρας Μπακογιάννη

Την Κυριακή (21/11) θα γίνει η επίσημη έναρξη του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έχει το όνομα Δημοκρατική Συμμαχία, ή αλλιώς ΔΗΣΥ.
Τα εγκαίνια του νέου κόμματος θα γίνουν στο θέατρο Μπάντμιντον στις 11 η ώρα το πρωί  και θα μεταδοθεί live από το 21noemvriou.gr.
Εκεί θα παρουσίασει τους στόχους και τις προτάσεις (ίσως) της, ενώ θα έχει μαζί της τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Κώστα Κιλτίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κόμμα έχει προσχωρήσει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κοτσώνης, ενώ πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ αναμένεται να εμφανιστούν στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη.

cosmo

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Ναι» Παπούλια στον αγωγό Μπουργκάς δύο ημέρες μετά το βουλγαρικό «όχι»!

Δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς -και συγκεκριμένα του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ- ότι για λόγους περιβαλλοντικούς εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε χθες στη Σόφια την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο ως εξαιρετικά χρήσιμο και για τις δύο χώρες.
Στη Σόφια, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκ. Παρβάνοφ, έδωσε έμφαση στην αμοιβαίως επωφελή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.
Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας, είπε ο κ. Παπούλιας. Και υπογράμμισε πως με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.
Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι και η συνεργασία μας στη διασύνδεση της χώρας σας με τον αγωγό IGB (Interconnector). Ελπίζω, είπε ο Ελληνας Πρόεδρος, τα σχέδιά μας να γίνουν πραγματικότητα.
Για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, είπε, πρέπει να αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Παρβάνοφ, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Παπούλια, αναφέρθηκε στην πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South Stream. Και είπε χαρακτηριστικά πως θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
«Θεωρούμε, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος, σημαντική την επιτάχυνση των εργασιών για τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των χωρών μας, Ντιμιτοβγκραντ - Κομοτηνή, όπως και την προώθηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να προμηθεύει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

enet

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ικανοποιημένος από την ψηφοφορία ο Ρουσόπουλος

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ψηφοφορία για την υπόθεση του Βατοπεδίου και πιο συγκεκριμένα για την παραπομπή ή μη των «5» εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που έκανε λόγο για «καταιγίδα συκοφαντίας και ψεύδους».
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως επί δύο χρόνια υπέστη συκοφαντία και ψεύδη προς το πρόσωπό του καθώς κάποιοι στόχευαν την πολιτική του εξόντωση αλλά και την υπονόμευση της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η συκοφαντία αυτή ήταν καθαρή κατασκευή», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τον δικαίωσε η Βουλή. Σημείωσε επίσης πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέδειξαν την αλήθεια όπως και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που «είχαν γνώμονα τη συνείδησή τους».

Την αντίθετη άποψη έχει ο Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε για πραξικόπημα και έθεσε θέμα ακυρότητας.

«Είναι καραμπινάτη ακυρότητα. Είναι στις προθέσεις μου να πάω το θέμα μέχρι τέρμα. Ούτε παραγραφές ούτε ξεπαραγραφές. Θα ζητηθούν συγγνώμες από τους συκοφάντες. Θα πάω μέχρι τέλους. Θα ζητήσουν συγγνώμη αυτοί που δύο χρόνια έχουν κατασυκοφαντήσει. Διαβάστε το πόρισμα.

Είναι απίθανα αυτά τα οποία γράφονται μέσα, η τσαπατσουλιά, η προχειρότητα, οι ανακρίβειες. Το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι όλες οι εκτάσεις ανήκαν στη Μονή. Όχι μόνο τις αναγνώρισε, αλλά στην παράδοση και παραλαβή των οικοπέδων -διότι έγινε τελετή- παρίστατο και εκπρόσωπος του υπουργού», είπε ο Πέτρος Δούκας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

digitalcrete

Η ανεργία αυξάνεται......

Αρχίζουν και αποτυπώνονται με σαφήνεια στην αγορά εργασίας οι επιπτώσεις των σκληρών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Τρόϊκας. Ο δείκτης της ανεργίας είναι το πλέον χαρακτηριστικό και οδυνηρό αποτέλεσμα των <<διαρθρωτικών αλλαγών>> που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση. Ήδη τα ποσοστά της ανεργίας εκτινάσσονται στο 12% και προβλέψεις την θέλουν να σκαρφαλώνει στο 17%.
Η κυβέρνηση, υπαίτια της κατάντιας της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί τώρα να εμφανιστεί ως <<Πυροσβεστική>> και συζητά την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα υπογραφεί ένα είδος <<κοινωνικού συμβολαίου>> για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ύψους 2,3 δις ευρώ.
  Ως τα τρία χειρότερα χρόνια από την δεκαετία του ΄60, σε ότι αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την αύξηση του εργατικού δυναμικού, περιγράφει τα έτη 2011-2014 η έκθεση για την την οικονομία του Ινστιτούτου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία μόνο το 2011 οι πραγματικοί άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000.
Για πρώτη φορά μετά το 1991 μειώνεται η μισθωτή απασχόληση.Η μείωση υπερβαίνει ακόμα και τη συνολική μείωση της απασχόλησης!!!!!
Έτσι, στην τριετία 2009-2011 θα έχουν χαθεί σωρευτικά 175.000 θέσεις εργασίας και ο αριθμός των απασχολούμενων θα έχει υποχωρήσει κατά μία πενταετία, δηλαδή θα έχει επανέλθει  η απασχόληση στα επίπεδα του 2006!!!!
Οι ομαδικές απολύσεις, δίνουν και παίρνουν.... Αυξήθηκαν στο 5% από 2% τον μήνα, την ώρα που οι αποζημιώσεις περιορίζονται στο μισό και οι νέοι θα προσλαμβάνονται με το 80% του βασικού μισθού..(ΕΛΕΟΣ)... Εργαζόμενοι, εργάζονται υπερωριακά και δεν πληρώνονται. Χιλιάδες είναι αυτοί που δέχονται να μην ασφαλιστούν με αντάλλαγμα την εργασία, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε και το φαινόμενο εργαζόμενοι να αποδέχονται εγγράφως ακόμα και την μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης!!!!!!!!

Παραπονεμενα λογια......

Ο Δράκος και η Αρκούδα...


Την τελευταία δεκαετία, στην Ευρώπη, έχει αναπτυχθεί μια ρητορική για το πόσο αναγκαία είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά και των "δρόμων" μεταφοράς τους προς την τελική κατανάλωση. Όλο αυτό το σκηνικό έχει οδηγήσει σε μια πολυ συγκεκριμένη κατάσταση: εδώ και πολλές δεκαετίες (τουλάχιστον 40 χρόνια) δεν έχει κατασκευαστεί ολυτε ένας νέος πετρελαιαγωγός επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ο πρώτος επιλαχών για να "σπάσει" αυτή την κακή παράδοση ήταν και παραμένει ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ωστόσο παραμένει δέσμιος σε σε αυτήν ακριβώς την παρτίδα σκάκι που παίζεται με βάση τα τοπικά και περιφερειακά ενεργειακά συμφέροντα. Η Κίνα θα αποτελεί τον καλύτερο πελάτη, πολύ καλύτερο από όλους μαζί τους ευτωπαίους, για τη Μόσχα. Ο αγωγός, που ολοκληρώθηκε και εγκαινίασαν μαζί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Χου Ζιντάο θα μεταφέρει επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον χρόνο. Σύμφωνα με Ρώσους μάνατζερ, οι ποσότητες αυτές μπορούν να διπλασιαστούν καθώς υπάρχει πρόβλέψη για επέκταση νέου συστήματος.
Μαζί με το κεντρικό σύστημα, που ονομάζεται "Ανατολική Σιβηρία - Ειρηνικός Ωκεανός" (ΕSPO), έχει συνολικό μήκος 2.400 χιλ είναι δηλαδή σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος από τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο ο αγωγός ΕSPO συνέδεσε για πρώτη φορά τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα της Δυτικής και της Κεντρικής Σιβηρίας με την Άπω Ανατολή δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να διευρύνει το πελατολόγιο της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η ανάπτυξη "τρέχει" ακόμα και σε περίοδο κρίσης, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε ενεργειακές πρώτες ύλες να αυξάνουν χρόνο με το χρόνο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα υπόσχεται στο Πεκίνο να στείλει και φυσικό αέριο με ένα παράλληλο σύστημα μεταφοράς του "γαλάζιου καυσίμου".
Ο Μεντβέντεφ πήγε στον Χιού Ζιντάο κι άλλο ενεργειακό "πακέτο", που προβλέπει την κατασκευή νέων μονάδων στους υπάρχοντες πυρινικούς σταθμούς της Κίνας, αλλά και την κοινή αξιοποίηση της εμπορίας ενέργειας πάσης φύσεως. Η στροφή προς τους Κινέζους αφενός σήμαινε την κατασκευή πολύ μεγαλύτερων σε μήκος και σε δυναμικότητα υποδομών κι αφετέρου δημιουργεί νέα δεδομένα στις ενεργειακές ισορροπίες σε μια σειρά από περιφέρειες. Εφόσον οι Κινέζοι αποδεικνύονται πολύ καλοί συνεργάτες και μάλιστα δίνουν 25 δισ δολάρια "προίκα" (υπο τη μορφή δανείων με προνομιακούς όρους) στις ρωσικές εταιρείες, γιατί να κάτσει να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε γραφειοκράτης της Gazprom με τις παράλογες απαιτήσεις των Βούλγαρων ή των Ελλήνων για τις ψιλικατζίδικες ποσότητες πετρελαίου που θα δικαιούντα. Τώρα οι Ρώσοι ανακάλυψαν την κότα με τα χρυσά αυγά.
Μέχρι τώρα η αλληλεξάρτηση με τους Ευρωπαίους ήταν κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας και για τις δυο πλευρές: Οι Ρώσοι είχαν ανάγκη τα ευρώ, οι Ευρωπαίοι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα, μόνο οι Δυτικοί θα έχουν την απόλυτη εξάρτηση,αυτό το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι θα το βρούνε σύντομα μπροστά τους και και οι Ρώσοι δεν σηκώνουν νταϊλίκια. Το άκουσες αυτό Μέρκελ...?

Low cost πελατεία....

Η <<βουτιά>> των τουριστικών εισπράξεων της φετινής χρονιάς φρέναρε τελικά στα επίπεδα του -7% έως -8%. Παρά το οδυνηρό αποτέλεσμα, επιχειρηματίες και κυβέρνηση, κρατάνε το ελπιδοφόρο <<σπριντ>> των κρατήσεων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, οπότε και εμφάνισαν αύξηση περί το 2% οι ξένοι επισκέπτες. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν πρώτη προτεραιότητα για να αρχίσει άμεσα η ανάκαμψη, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες.
Επικαλούμενος στοιχεία μελετών, ο επικεφαλής τηε ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του κόστους του τουριστικού προϊόντος κατά 1% έχει βρεθεί ότι έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 3%. Παράγοντες του χώρου  επισημαίνουν ότι τα στοιχεία των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι εύγλωττα: στα Δωδεκάνησα, όπου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος, τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ αυξήθηκαν, σε αντίθεση με τα νησιά του Ιονίου όπου είναι υψηλότερος και τα έσοδα μειώθηκαν.
Οι ξένοι όμιλοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία που σημειώθηκε πέρσι και φέτος. Αυτά τα επίπεδα τους προσφέρουν τα επιθυμητά περιθώρια κέρδους, σε αυτή την φάση...
Από την άλλη πλευρά, η έντονη ζήτηση που εκδηλώνεται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για την Ελλάδα αποτελεί την κύρια πηγή συγκρατημένης αισιοδοξίας της κυβέρνησης και παραγόντων του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν με έμφαση ότι πρέπει να επιδειχθεί υψηλή <<διπλωματία>>, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να επωφεληθεί μεν από την πελατεία των χαμηλού κόστους εταιρειών η οποία αυξάνεται με μεγάλα άλματα, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να διαταραχθούν οι σχέσεις με τους ισχυρούς ξένους tour operators, ούτε να θιγούν οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες στις οποίες βασίζουν πολλά.
Στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων είναι να δημιουργηθούν <<συμμαχίες>> μεταξύ εταιρειών χαμηλού κόστους και επιχειρήσεων και φορέων ανά περιφέρεια.

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά...την ακοη







Οι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Tobacco Control», πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 ενήλικες και υποδεικνύει ότι το ίδιο ισχύει για το παθητικό κάπνισμα.

O καπνός μπορεί ενδεχομένως να διαταράσσει τη ροή του αίματος στα μικρά αγγεία του αυτιού. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να στερεί το όργανο από οξυγόνο και να το οδηγεί σε συσσώρευση τοξικών ουσιών προκαλώντας βλάβη. Η βλάβη είναι διαφορετική από αυτή που προκαλείται από την έκθεση στο θόρυβο ή από το γήρας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και της Φλόριδα εστίασαν στα αποτελέσματα εξετάσεων ακοής 3.307 εθελοντών που ήταν μη καπνιστές. Μερικοί ήταν πρώην καπνιστές και μερικοί δεν κάπνισαν ποτέ. Οι εξετάσεις μέτρησαν το εύρος της ακοής σε χαμηλές, μέσες και υψηλές συχνότητες θορύβου.
Για να αξιολογήσουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, οι εθελοντές εξετάστηκαν για τα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα. Η κοτινίνη είναι παράγωγο της νικοτίνης και παράγεται όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον καπνό.
Όπως αποκαλύφτηκε, οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερη ακοή σε σχέση με τους άλλους, και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να παρακολουθήσουν μια συζήτηση όταν υπήρχε θόρυβος στο περιβάλλον.







Τον Ιανουάριο η τρίτη δόση του δανείου


Επιβεβαιώνεται η είδηση που μεταδόθηκε λίγο νωρίτερα από διεθνή πρακτορεία ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα μεταφέρεται από το Δεκέμβριο για τις αρχές Ιανουαρίου.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δεν θέλει να κατονομαστεί, διευκρινίζει ότι πράγματι η εκταμίευση της τρίτης δόσης μεταφέρεται για τεχνικούς λόγους στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου καθώς η σύγκληση του Ecofin τον Δεκέμβριο δεν επιτρέπει χρονικά οι διαδικασίες εκταμίευσης να ολοκληρωθούν, λόγω αργιών πριν από το κλείσιμο του έτους. Ταμειακά, όπως υποστηρίζουν, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για το κλείσιμο του έτους.

Πληροφορίες του Capital.gr από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν, ότι σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη η απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης θα ληφθεί μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά τεχνικά είναι αδύνατον, λόγω των αργιών, να υλοποιηθεί πριν από τις πρώτες εργάσιμες ημέρες του Ιανουαρίου.

Καθησυχάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σε συνέχεια δημοσιεύματος για τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

• Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα.

Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.

• Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

"Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζει να πιέζει η Αυστρία

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα το πρωί ότι μετατίθεται για τον Ιανουάριο η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

"Μιλήσαμε εν συντομία για την Ελλάδα και η δόση του ελληνικού δανείου θα αναβληθεί για τον Ιανουάριο και δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Josef Proell από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

"Περιμένουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα, αλλά τα μεγέθη φαίνονται σημαντικά βελτιωμένα", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Proell είχε δηλώσει ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και για αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδεσμεύσει το μερίδιο που της αναλογεί για την τρίτη δόση του δανείου.

Η Αυστρία μπορεί να μην εγκρίνει την καταβολή ποσού 190 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός της χώρας σε δημοσιογράφους.

"Οι όροι που τέθηκαν για να δοθεί η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν πολύ ξεκάθαροι, αλλά όπως είναι τα πράγματα, η Ελλάδα δεν τους τήρησε στο μέτωπο της φορολογίας", σημείωσε.

Σε διευκρινιστική του δήλωση που έστειλε με email, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας διευκρινίζει ότι θα περιμένει να δει τα τελευταία στοιχεία που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

"Τα οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, από τη δική μας πλευρά, δεν παρέχουν επαρκείς λόγους για την απελευθέρωση της τρίτης δόσης του Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Proell.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λάθος δοσολογία σκότωσε 5χρόνο αγγελούδι

Η αμέλεια των γιατρών οδήγησε σε θάνατο ένα πεντάχρονο αγόρι στο οποίο χορηγήθηκε θανατηφόρα δόση φαρμάκου. Το περιστατικό συνέβη στην Αγγλία και τώρα οι συγγενείς του μικρού φοβούνται πως δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του.

Ο Bailey Ratcliffe διαγνώσθηκε ως...
επιληπτικός σε ηλικία 2 ετών.

Τον περασμένο Μάιο, εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από συνεχείς επιληπτικές κρίσεις. Στον άτυχο μικρό, χορηγήθηκε κατά λάθος 7πλάσια δόση αντιεπιληπτικού. Η συνιστώμενη δοσολογία προέβλεπε 400 mg κι όμως στο αγόρι δόθηκαν 2820mg!!

Η κατάσταση του επιδεινώθηκε και το παιδί χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Η καρδιά του όμως σταμάτησε να χτυπά και οι γιατροί προσπάθησαν μάταια να τον επαναφέρουν στη ζωή.

H Βασιλική Εισαγγελική Υπηρεσία κατέληξε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια ρεαλιστική πιθανότητα καταδίκης για ανθρωποκτονία από βαρεία αμέλεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το προσωπικό του νοσοκομείου NHS που εμπλέκεται στην υπόθεση (ένας γιατρός και δύο νοσοκόμες) ενδέχεται να καταφέρουν εντέλει να αποφύγουν τις διώξεις.

Δικηγόροι ισχυρίζονται πως υπήρξε μεν παράβαση καθήκοντος σε ότι αφορά στην φροντίδα του μικρού ωστόσο θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες ενώπιον του δικαστηρίου.

Η μητέρα του μικρού δήλωσε εξοργισμένη στη Daily Mail: " Κατέστρεψαν τη ζωή μας. Είναι αηδιαστικό αυτό που συμβαίνει". Εκπρόσωπος του νοσοκομείου περιορίστηκε στο να δηλώσει: "Λυπούμαστε βαθύτατα για ό,τι συνέβη"
rokakias

Αρχιπυροσβέστης έφυγε για άδεια και γύρισε… transsexual!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι πυροσβέστες ενός σταθμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αγγλία όταν ο αρχηγός τους 45χρονος Πολ Κάνινγκ γύρισε από άδεια ως…




transsexual!

Η απίστευτη και όμως αληθινή ιστορία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun απ’ όπου και η φωτογραφία του πρώην Πολ και... νυν Τζέσικα Κάνινγκ!

Ο 45χρονος αρχιπυροσβέστης έλειπε σε άδεια πέντε εβδομάδων και όλοι περίμεναν να τον καλωσορίσουν όταν θα επέστρεφε. Αντ’ αυτού, όμως, είδαν μια γυναίκα, που «έφερνε» ελαφρώς σε αυτόν, να μπαίνει στο σταθμό και να τους λέει ότι είναι ο αρχηγός τους: «Θα με φωνάζετε Τζέσικα από τώρα και στο εξής» τόνισε μπροστά στους πυροσβέστες που είχαν μείνει με ανοικτό το στόμα!

Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή στις εκπλήξεις που πήραν οι πυροσβέστες του σταθμού, αφού λίγες μέρες μετά τους κάλεσε σε συνάντηση το τμήμα προσωπικού της αρχηγείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγγλίας. Ο λόγος; Να τους ενημερώσει ότι θα μπορούσαν να υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις εάν δεν σεβαστούν την απόφαση τους αρχηγού τους και δεν τον φωνάζουν «Τζέσικα»! Μάλιστα παρακολούθησαν και σεμινάριο συμπεριφοράς απέναντι σε transsexual!

«Εάν αυτό τον κάνει ευτυχισμένο, από τώρα και στο εξής είναι η Τζέσικα για εμάς» δήλωσαν (θέλουν δε θέλουν εδώ που τα λέμε..) οι πυροσβέστες για τον αρχηγό τους!

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο 45χρονος αρχιπυροσβέστης ήταν παντρεμένος παλαιότερα και έχει ένα παιδί, ενώ είναι ομοφυλόφιλος τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια। Επισημαίνει, μάλιστα, ότι κατά την άδεια του ήθελε να κάνει ολοκληρωτική αλλαγή φύλου αλλά οι γιατροί του είπαν να ζήσει σα γυναίκα για 18 μήνες πρώτα και μετά να το κάνει!
rokakias

Ένα mouse μόνο για άντρες

Δείτε ένα "πονηρό" ποντικάκι που του αρέσει να scroll-άρεις πάνω του ;)



Αργεντινή: Διαπραγμάτευση χρέους χωρίς εμπλοκή ΔΝΤ

Σε διαπραγμάτευση του χρέους της χωρίς την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προχωρήσει η Αργεντινή μετά την απόφαση της Λέσχης του Παρισιού να αποδεχτεί το αίτημα αυτό.

Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, σε διάγγελμά της ανέφερε πως η ...
Λέσχη του Παρισιού έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αργεντινής να διαπραγματευτεί το χρέος της, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς τη μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι», υπογράμμισε η Κριστίνα Κίρχνερ, σημειώνοντας ότι η επιστολή που έστειλε η Λέσχη του Παρισιού για το θέμα αυτό «μιλά για ρεαλιστική διαπραγμάτευση και εμείς συμφωνούμε».

«Οι συνθήκες και οι προθεσμίες πληρωμής πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας και την κοινωνία. Το μοντέλο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληρωθεί το χρέος», συμπλήρωσε.

Η Λέσχη του Παρισιού είχε κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ρυθμίσει η Αργεντινή το χρέος της ήταν να υποταχθεί στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι όμως που η χώρα δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει.

Ο υπουργός Οικονομικών, Αμάντο Μπουντού, στις 2 Νοεμβρίου επανέλαβε την άρνηση της χώρας του να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τερματίζοντας τις εικασίες περί αναστροφής του κλίματος μετά το θάνατο του πρώην προέδρου, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος το 2005 είχε διώξει το διεθνή οικονομικό οργανισμό από την Αργεντινή, κατηγορώντας τον για την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα το 2001।
rokakias

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΚΡΑ ΕΜΒΡΥΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Πάνω από 100 έμβρυα, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από παράνομες κλινικές αμβλώσεων, βρέθηκαν σε έναν βουδιστικό ναό στο κέντρο της Μπανγκόκ... ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Ταϊλάνδης. Τα έμβρυα, τα οποία ήταν μέσα σε πλαστικές σακούλες και τυλιγμένα με εφημερίδες, εντοπίστηκαν στο νεκροτομείο του ναού, το οποίο προορίζεται για την αποθήκευση των σορών πριν από την αποτέφρωσή τους. «Υπάρχουν περισσότερες από 100 πλαστικές σακούλες με νεκρά έμβρυα κρυμμένα στο εσωτερικό» του νεκροτομείου, ανακοίνωσε συνταγματάρχης της αστυνομίας...

«Πιστεύουμε ότι προέρχονται από παράνομες κλινικές αμβλώσεων και το ερευνούμε», πρόσθεσε। Ένας εργαζόμενος του ιδρύματος Ποχ Τεκ Τουνγκ, μίας οργάνωσης που ασχολείται με την παροχή πρώτων βοηθειών και την περισυλλογή σορών, υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες νεκρών εμβρύων. «Ο αριθμός που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής είναι 240, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 300 με 500 έμβρυα, δεδομένου ότι έχουμε ψάξει μέχρι στιγμής μόνο τη μισή περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι αμβλώσεις απαγορεύονται στην Ταϊλάνδη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η υγεία της μητέρας ή όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού.
rokakias

Κινητό τηλέφωνο - πορτοφόλι από τη Google

Η Google θα κυκλοφορήσει ένα κινητό τηλέφωνο που θα έχει ενσωματωμένο ένα "τσιπάκι", το οποίο θα επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί και ως "εικονικό πορτοφόλι", επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν πληρωμές στα καταστήματα, με απώτερο στόχο οι πιστωτικές κάρτες σταδιακά να μην χρησιμοποιούνται. Το "έξυπνο" κινητό-πορτοφόλι με οθόνη αφής φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες, όπως είπε ο επικεφαλής της Google, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα "τσιπάκια" στα κινητά είναι πιο ασφαλή και προστατευμένα από χάκερ και απατεώνες σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Tα τσιπ επικοινωνίας "εγγύς-πεδίου", που επιτρέπουν τη διενέργεια χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη και μπορούν να μεταδοθούν και να διαβαστούν από άλλες συσκευές, για παράδειγμα, στο ταμείο ενός καταστήματος. Η Google θα χρησιμοποιήσει ένα online επεξεργαστή πληρωμών για να διαχειρίζεται τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσα από το κινητό-πορτοφόλι της.

Το χρονικό του Πολυτεχνείου

14 Νοέμβρη 1973.

Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Ώρα 7 μ.μ. 1500 φοιτητές αποφασίζουν να μείνουν εκείνη τη νύχτα στο Πολυτεχνείο.
Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή απ΄ όλες τις σχολές η οποία επιβάλλει έλεγχο σε ανεύθυνα συνθήματα και μεταδίδει τα δικά της από μεγάφωνα και το μικρό πομπό, αλλά και συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα κλπ.
Γύρω στο Πολυτεχνείο και χιλιάδες αδούλωτοι Έλληνες τούς συμπαραστέκονται.

15 Νοέμβρη 1973.

Γεμίζουν τα κτίρια του Πολυτεχνείου και το προαύλιο από φοιτητές και απέξω δεκάδες χιλιάδες λαού και μαθητών, που καταφτάνουν κατευθείαν από τα σχολεία τους, φέρνοντας στους ελεύθερους και μαχητικούς φοιτητές όλο και περισσότερα τρόφιμα, φάρμακα κλπ.
Εκλέγεται Συντονιστική Επιτροπή που συμμετέχουν και δυο εργάτες, και σε ανακοίνωση της λέει: η εκδήλωση του Πολυτεχνείου είναι αντιφασιστική και αντιμπεριαλιστική.
Λειτουργεί νέος πομπός, που τώρα ακούγεται σ’ όλη την Αττική. Υπερηφάνεια και συγκίνηση κατέχει όλους τους Έλληνες που τ’ ακούνε:

«Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Κάτω η χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος, έξω οι Αμερικάνοι, κάτω ο φασισμός, η χούντα θα πέσει από το λαό…
Λαέ, κατέβα στο πεζοδρόμιο, έλα να μας συμπαρασταθείς, τη λευτεριά σου για να δεις…»

Στη Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι φοιτητές καταλαμβάνουν τα Πανεπιστημιακά κτίρια. Οι αγρότες από τα Μέγαρα ξεκινούν για την Αθήνα. Στο Αιγάλεω γίνονται επαναστατικές εκδηλώσεις και ακολουθούν τέτοιες στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Όλη η Ελλάδα συμπαρίσταται στους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές.

16 Νοέμβρη 1973.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι είναι γύρω από το Πολυτεχνείο και βροντοφωνάζουν με τους ελεύθερους φοιτητές «Κάτω η χούντα, η χούντα θα πέσει απ’ το λαό».
Ώρα 7 και μισή μ.μ. Ο δικτάτορας δίνει διαταγή να χτυπηθεί πρώτα η λαοθάλασσα, που είναι γύρω στο Πολυτεχνείο. Δακρυγόνα πέφτουν συνεχώς και κάνουν αφόρητη την ατμόσφαιρα. Ο λαός ανάβει φωτιές και τα εξουδετερώνει. Σφαίρες και οι πρώτοι νεκροί πέφτουν μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Ο λαός στήνει οδοφράγματα, δεν υποχωρεί, παλεύει άοπλος, παραμένει στη θέση του.
Ώρα 12 τη νύχτα μπαίνει στην Αθήνα στρατός και τανκ και καταλαμβάνουν επίκαιρες θέσεις.

17 Νοέμβρη 1983, ώρα 2 πρωινή.

Τα τανκ πλησιάζουν το Πολυτεχνείο.

«Φαντάροι, είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέλφια, μη μας χτυπήσετε, ελάτε μαζί μας» φωνάζουν οι φοιτητές και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός καταγγέλλει στον Ελληνικό λαό την ανίερη πράξη του δικτάτορα.

Ώρα 3 πρωινή. Ένα τανκ γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου κι ας είναι στα κιγκλιδώματα φοιτητές. Ρίχνονται ριπές. Στρατός και αστυνομικοί μπαίνουν στο προαύλιο. Οι φοιτητές προσπαθούν να φύγουν, αλλά δέχονται άγριες επιθέσεις. Πολλοί φαντάροι προστατεύουν και βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά τους κυνηγούν οι γενίτσαροι. Πολλοί συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Ε.Σ.Α όπου βασανίζονται φρικτά.
Οι οδομαχίες συνεχίζονται γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι το πρωί.
Ώρα 11 π.μ. επαναφέρεται στρατιωτικός νόμος.

Το Πολυτεχνείο στάθηκε η αρχή για το τέλος της Δικτατορίας. Η οργή του λαού ενάντια στους φασίστες φάνηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Εκεί τα αδούλωτα νιάτα- φοιτητές και μαθητές- ενώθηκαν με το λαό και ύψωσαν το κορμί και την ψυχή τους απέναντι στα τανκ για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Έκτακτα μέτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Από τις 9 το πρωί έως τις 9 μ.μ. θα είναι ανοιχτές οι πύλες του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της επετείου από την εξέγερση των φοιτητών.
Η Αθήνα θα βρίσκεται μέχρι την Τετάρτη σε κλοιό, περίπου 7.000 αστυνομικών για τον φόβο επεισοδίων, ενώ η περιφρούρηση θα κορυφωθεί αύριο, που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο θα γίνει κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
 
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι φέτος οι εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο το πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε εφαρμογή έχουν τεθεί μέτρα της Τροχαίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων, σε οδούς γύρω από το ΕΜΠ έως την Πλ. Κάνιγγος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα κορυφωθούν αύριο Τετάρτη κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
   
Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι, «το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες».
«Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε», είπε η υπουργός παιδείας.

protothema

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Εκδρομή και δωρεάν οικοξεναγήσεις στο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Το Εθνικό Πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν το γνωρίζουμε όλοι. Ειδικά όσοι κατοικούμε στη νότια Ελλάδα. 

Επειδή όμως πάντα δίνονται ευκαιρίες να ταξιδέψουμε, να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης, καλό είναι να μάθουμε ότι υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο συμμετέχοντας στις δωρεάν μηνιαίες οικοξεναγήσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου.  
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. 

Πρόκειται για μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα τους σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η επιστροφή θα είναι περίπου στις 2:30 – 3:00. Οι διαδρομές θα καθορίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, πρέπει έγκαιρα να δηλωθούν οι συμμετοχές.
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις.
­ 
Οδηγίες για τους επισκέπτες
Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για τη συμμετοχή σας:
- Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες π.χ. καπέλο για τον ήλιο, μπότες σε περίπτωση βροχής.
- Θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και, όσοι επιθυμούν, κάποιο ελαφρύ κολατσιό.
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας παρακαλείστε να ειδοποιήσετε κατά το δυνατόν τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία της ξενάγησης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν άλλοι επισκέπτες.

Πληροφορίες: επικοινωνήστε με τις κ. Κορίνα Μπέμπη, Λία Παπαδράγκα ή κάντε κλικ στο www. axiosdelta.gr.