Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Σαραγλί




Περιγραφή συνταγής

Ένα Ξανθιώτικο γλυκό, με την τεχνοτροπία της Θράκης και των σιροπιαστών γλυκών της ανατολής

Συστατικά συνταγής

Για τη γέμιση


• 1200 γρ. φύλλα κρούστας
• 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
• 1 κιλό καρύδια , ελαφρώς αλεσμένα
• 10 γρ. κανέλα


Για το σιρόπι

• 1700 gr. νερό
• 2 κιλά ζάχαρη
• 500 gr. γλυκόζη
• ½ φλιτζανάκι χυμό λεμόνι


Οδηγίες συνταγής

Στα αλεσμένα καρύδια ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε δύο φύλλα πασπαλίζοντας σε όλη την επιφάνεια καρύδι, προσθέτουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα πασπαλίζοντας ξανά με καρύδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνουν 16 στρώσεις.

Πιάνοντας την μία μεριά των φύλλων δημιουργούμε ένα ρολό με όλα τα φύλλα μαζί.
Με τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργούμε με τον ίδιο τρόπο, αντίστοιχα ρολά.
Παίρνουμε ένα ρολό κόβοντας τα σε ροδέλες πάχους 2,5- 3 εκ., τοποθετώντας μία, μία ροδέλα στο ταψί, ξαπλωτά, και την μία δίπλα στην άλλη. Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κομμάτια λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στα κομμάτια ομοιόμορφα.
Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180° C για 1 ώρα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.

Μόλις ψηθεί το γλυκό ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

• Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

http://www.lovecooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: