Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Και νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας στη Β. Ελλάδα



Αιμιλία Σταθάκου

Αυξάνεται η ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς νέα ύποπτα κρούσματα εγκεφαλίτιδας παρουσιάστηκαν χθες.

Πρόκειται για επτά ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας, ευτυχώς με ελαφρά συμπτώματα. Οι γιατροί του νοσοκομείου πήραν δείγματα από τους ασθενείς, τα οποία και έστειλαν στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ, και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ακόμα τέσσερα περιστατικά εγκεφαλίτιδας επιβεβαιώθηκαν στη Βόρειο Ελλάδα, ανεβάζοντας στους 20 το συνολικό αριθμό ασθενών στους οποίους έχει ανιχνευθεί ο ιός με εργαστηριακές εξετάσεις.

Σταθερή είναι η κατάσταση των ασθενών στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Η υγεία των πέντε από αυτούς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση δεν έχει παρουσιάσει μεταβολή και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι.

Στο μεταξύ ύποπτο κρούσμα εγκεφαλίτιδας παρουσιάστηκε και στη Λάρισα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας νοσηλεύεται εδώ και δύο εβδομάδες ένας 60χρονος με συμπτώματα της ασθένειας. Ο άνδρας, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά βάσει των εντολών του υπουργείου Υγείας εστάλη δείγμα αίματος και μυελού στο εργαστήριο του ΑΠΘ για να διαπιστωθεί εάν το κρούσμα οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, από τα οποία μεταδίδεται η νόσος, πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ημαθίας. Αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο το νομό και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόθροι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

Σε ό,τι αφορά το Νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει, από την πλευρά της νομαρχίας, όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

«Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με τη γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Λιονή, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξεταστεί το θέμα σε βάθος από τους ειδικούς. Αν και το πρόβλημα εντοπίζεται στην Ημαθία και στην Πέλλα, θα καλέσουμε τους ανθρώπους του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών της Νομαρχίας Σερρών, ενός κέντρου κατ’ εξοχήν ερευνητικού και με εμπειρία στο θέμα, ώστε να επισκεφθούν και το νομό μας για να εξετάσουν εάν χρειάζονται επιπλέον ψεκασμοί» επισήμανε ο νομάρχης.
"http://www.apogevmatini.gr/?p=90060

Δεν υπάρχουν σχόλια: