Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Παιδεραστία - Παιδοφιλία ; Αρρώστια ή Πάθος ;


Η έννοια της παιδεραστίας

συγχέεται πολλές φορές λανθασμένα με εκείνην της παιδοφιλίας. Παιδοφιλία είναι μια σεξουαλική διαστροφή κατά την οποία η σεξουαλική διέγερση ενός ενηλίκου καθώς και η σεξουαλική του ικανοποίηση ολοκληρώνονται αποκλειστικά μέσα από τη σχέση ή τη φαντασίωση μιας σχέσης με ...

...ανήλικο παιδί. Εξ ορισμού ετερόφυλη παιδεραστία δεν υφίσταται και σε ανάλογη περίπτωση πρέπει να μιλάμε για κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού. Ο παιδόφιλος είναι ανίκανος να δημιουργήσει φυσιολογική σχέση με ενήλικο άτομο. Ο Κάρολος Σοκαρίδης στο βιβλίο του Ψυχαναλυτικά κείμενα γράφει: «Ο πραγματικός παιδεραστής είναι κάποιος που υποφέρει από μια καλά δομημένη διαστροφή ­ δηλαδή διαστροφή που η αποχή του από αυτή τού προκαλεί έντονο άγχος ­ και ο οποίος για λόγους εσωτερικής αναγκαιότητας εμπλέκεται σε σεξουαλικές σχέσεις με ένα παιδί που βρίσκεται στην προεφηβεία (προτού αναπτυχθούν τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου), ώστε να ικανοποιηθεί σεξουαλικά και να ανακουφιστεί από τις ασυνείδητες συγκρούσεις».


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Συνήθως αυτό συμβαίνει διότι σε μια τέτοια «σχέση» αισθάνεται από καθόλου ως ελάχιστα «απειλούμενος» από τον άνθρωπο με τον οποίο έρχεται σε επαφή ή φαντασιώνεται κάτι τέτοιο, στοιχείο που ερμηνεύεται από την ολοκληρωτική ως αρρωστημένη έλλειψη αυτοεκτίμησης, όχι βέβαια ότι η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι μια καλή δικαιολογία.

ΝΟΜΟΣ

Νομικά η παιδοφιλία αποτελεί ένα σημαντικό παράπτωμα. Οσο μικρότερο δε είναι το παιδί και μεγαλύτερη η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στον παιδόφιλο και στο θύμα τόσο σοβαρότερη και η τιμωρία. Οι πιο σοβαρές ποινές επιφυλάσσονται για την παιδεραστία, δηλαδή τις σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε ενήλικους άνδρες και νεαρά αγόρια.

ΠΡΟΦΙΛ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ

Περισσότερο από 50% των συλληφθέντων για παιδοφιλία είναι φίλοι, συγγενείς ή γνωστοί του παιδιού. Τα γνωστά άτομα καλλιεργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ανήλικο στόχο τους, η οποία τους επιτρέπει τη συχνή συναναστροφή και συχνά δημιουργεί σύγχυση στο νέο άτομο, αφού μπορεί να αδυνατεί να προσδιορίσει τα όρια επιτρεπτού και μη, και να γίνει έτσι ευκολότερα θύμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα 2/3 των περιπτώσεων παιδεραστίας ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Τουλάχιστον δύο στα τρία παιδιά δεν αναφέρουν το περιστατικό, νιώθοντας υπεύθυνα γι’ αυτό που τους συνέβη. Σε τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις η σεξουαλική παραβίαση συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, το ποσοστό των βιασμών ανηλίκων που δηλώνονται στις αστυνομικές αρχές δεν υπερβαίνει το 6%.

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ

Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες. Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις γυναικών παιδοφίλων και αυτό, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, οφείλεται στο ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια γυναίκα να βλέπει ένα παιδί σεξουαλικά, ως αντικείμενο πόθου. Συχνά αυτή η συνάντηση δεν ολοκληρώνεται σεξουαλικά, γιατί το χάδι και σε μερικές περιπτώσεις η επίδειξη των γεννητικών οργάνων του καλύπτουν τις ορμές του παιδόφιλου. Οι αντιδράσεις του παιδιού-θύματος ποικίλλουν: από τρόμο ­ ιδιαίτερα αν έχει χρησιμοποιηθεί βία ή καταναγκασμός ­ ως περιέργεια ή ευχαρίστηση. Το παιδί μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και πρόθυμος συνεργάτης (!). Πολλά παιδιά βιώνουν εκείνη την παιδοφιλική συνάντηση εντός ενός α-σεξουαλικού πλαισίου και οι φόβοι τους μπορεί να προέρχονται ως επί το πλείστον από προηγούμενες γονικές προειδοποιήσεις παρά από την ίδια τη φύση του επεισοδίου. Η ίδια η σεξουαλική πράξη συνήθως δεν είναι δραματική, εκτός και αν συσχετίζεται με τη βία. Στην πραγματικότητα οι γονικές αντιδράσεις απέχθειας και πανικού μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη διαταραχή στο θύμα.

Για τον παιδόφιλο η σεξουαλική επαφή με ένα ανήλικο άτομο δεν αποτελεί παρεκτροπή από τη φυσική του ορμή. Αυτή η επιθυμία του έχει τις βάσεις της σε βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες που δεν γνωρίζουμε. Σε μερικές περιπτώσεις, ο βιασμός ή η κακοποίηση ενός ατόμου έχουν αποτέλεσμα αυτό να αποκτήσει παιδοφιλικές τάσεις. Πρόσφατη έρευνα όμως αντικρούει αυτή την άποψη, αφού μόνο το 1% των ατόμων που είχαν βιαστεί σωματικά ως παιδιά εκδηλώνουν επιθετική σεξουαλικά φορτισμένη συμπεριφορά προς τους ανηλίκους.


networkedblogs

Δεν υπάρχουν σχόλια: