Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Κανταΐφι νηστίσιμο από την Κωνσταντινούπολη




Περιγραφή συνταγής
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, η πόλη άλλαξε αρκετές ονομασίες που αποτελούσαν παραφθορά της λέξης Κωνσταντινούπολη (π.χ. Κωνσταντινιέ). Αργότερα πήρε την ονομασία "Πόλη της Ευτυχίας" (Ντερ Σαδέτ) και τους τελευταίους αιώνες Ισταμπούλ. Οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι η λέξη Ισταμπούλ αποτελεί παραφθορά της φράσης "εις την Πόλιν".

Συστατικά συνταγής
  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμο κρασία δωματίου
  • 1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές της σούπας
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 250 γρ. μαργαρίνη λειωμένη ή λάδι
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα

Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • ¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 ξυλάκια κανέλλα
  • 4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
Οδηγίες συνταγής
Χωρίζουμε το φύλλο κανταϊφιού 20 ίσα μέρη και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με τη μαργαρίνη ή το λάδι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Παίρνουμε μία μπάλα από το φύλλο κανταΐφι στην παλάμη μας και αφού δημιουργήσουμε μία λακκούβα, γεμίζουμε με μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας. Τυλίγουμε σε μπαλίτσες κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Οι μπαλίτσες μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτές. Βάζουμε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το λάδι. Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι. Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμο κρασία δωματίου.

Για το σιρόπι Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φιστίκι.

  • Διάρκεια: 10 λεπτά προετοιμασία και 50 λεπτά μαγείρεμα
ΠΗΓΗ: http://www.lovecooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: