Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το ημερολόγιο της πρώτης ανασκαφής στην Κνωσό



Μια μοναδική μαρτυρία για τις πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, που πραγματοποίησε το 1878 ο Μίνως Καλοκαιρινός, απέκτησε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ).


Πρόκειται για τετράδιο με 27 φύλλα, που περιέχει, μεταξύ άλλων, χειρόγραφη έκθεση του ανασκαφέα σχετικά με την ανασκαφική δραστηριότητα στην Κνωσό, κατάλογο ευρεθέντων αντικειμένων, χειρόγραφη επιστολή του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν και τρεις φωτογραφίες του 1899 - δύο από την περιοχή της Κνωσού και μια με όστρακα κεραμικής από την περιοχή της Αμνισού.

Ουσιαστικά το τετράδιο αποτελεί μια παρουσίαση της πρώτης αρχαιολογικής - ανασκαφικής δραστηριότητας στην Κρήτη, «εν εποχή καθ’ ην ουδεμία ετέρα ανασκαφή εν Κρήτη είχε γίνει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και ανασκαφέας Μίνως Καλοκαιρινός. Χρονολογικά, η σύνταξη της παρουσίασης αυτής τοποθετείται λίγο μετά τον Ιούλιο του 1904, αφού, όπως σημειώνεται στα προλεγόμενα, ο Μ. Καλοκαιρινός την απευθύνει προς την Επιτροπή Διαχειρίσεως του Κληροδοτήματος Δ. Οικονόμου, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό που αυτή ανακοίνωσε ότι διοργανώνει (εφ. «Νέον Άστυ», 12 Ιουλίου 1904).

Το χειρόγραφο αποκτήθηκε μέσω δημοπρασίας γνωστού αθηναϊκού οίκου στις 21 Ιουνίου 2010. Το ήμισυ της δαπάνης απόκτησης προσέφερε στην ΕΚΙΜ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κατερίνα Κόπακα, αρχαιολόγος, που έχει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετήσει και δημοσιεύσει στοιχεία για τις ανασκαφές του Μίνωα Καλοκαιρινού.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: