Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Ολοταχώς προς ιδιωτικοποιήσεις

«Βροχή» προσλήψεων συμβούλων για κάθε ΔΕΚΟ από Σεπτέμβριο

«Βροχή» προσλήψεων συμβούλων για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι αποφάσεις για όλα τα «ασημικά» του Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια) να έχουν ληφθεί ώς το τέλος του έτους, και από τις αρχές του επόμενου να προχωρήσουν οι μετοχοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι τρεις διεθνείς σύμβουλοι προσλαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα χαρτιά της στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ με μετατάξεις προσωπικού, ιδιωτικοποίηση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων ανοίγοντας στη συνέχεια και τον φάκελο των αστικών συγκοινωνιών. Τον Οκτώβριο, στις νέες εξετάσεις της τρόικας, θα πρέπει να απαντήσει πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και τι θα κάνει με τη ΔΕΗ. Από τον Ιανουάριο θα πρέπει να αρχίσει να... πουλάει, προκειμένου να έχει ετήσια έσοδα 1 δισ. ευρώ έως και το 2015, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών που καλείται να υλοποιήσει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Γ. Χριστοδουλάκης, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν οι προσλήψεις συμβούλων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΠΑ, τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, τα ΕΛΤΑ, καθώς και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αποτελεί έναν γίγαντα δυνητικών εσόδων σε πλήρη αδράνεια, αφού η αξία της εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 500 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, κοντά στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του και για την αγορά τυχερών παιχνιδιών, όπου ύστερα από αρκετές αναβολές θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται η εποπτεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, το διαδικτυακό στοίχημα, οι άδειες ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και η επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η διάθεση αδειών ΞΥΣΤΟ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στις συμβάσεις με τους τρεις διεθνείς συμβούλους που θα αναλάβουν την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζα Αττικής, αξιολογώντας παράλληλα και την πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά ΑΤΕ- Τ.Τ. έναντι 701 εκατ. ευρώ. Επικρατέστεροι στη λίστα των υποψηφίων διεθνών συμβούλων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΗSΒC, η Deutsche Βank, η Lazard αλλά και η Μorgan Stanley και η Credit Suisse First Βoston.

Τι σχεδιάζουν για κάθε εταιρεία

Παρ΄ ότι οι πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο, δεν τάραξαν τα νερά και χαρακτηρίστηκαν «διστακτικές» από την αγορά, οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να είναι πιο ρηξικέλευθες, αναλόγως των εισηγήσεων των συμβούλων και του μεγέθους των πιέσεων της τρόικας. Ειδικότερα κατά περίπτωση- μέχρι νεωτέρας- προβλέπεται:

ΔΕΗ. Η κυβέρνηση διακηρύττει σε όλους τους τόνους πως το 51% της επιχείρησης θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν πωλούνται λιγνιτικές ή άλλες μονάδες. Καλείται όμως τον Οκτώβριο να απαντήσει με σαφήνεια στην τρόικα πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης στον ηλεκτρισμό και τον διαχειριστή των αγωγών και υποδομών (τερματικοί σταθμοί) φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ για τον οποίο προβλέπεται επίσης διατήρηση του 51% (από 100% σήμερα).

ΟΤΕ, ΕΛΠΕ. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη μετοχική τους σύνθεση.

ΟΠΑΠ. Δεν αλλάζει η μετοχική σύνθεση. Μετά τις 20 Αυγούστου σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.

ΔΕΠΑ. Προσλαμβάνεται σύμβουλος για την εκτίμηση της αξίας της option που κατέχει η ΔΕΗ για αγορά του 30% από το 65% του Ελληνικού Δημοσίου.

ΟΣΕ. Νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο για να κλείσουν οι τρύπες των ετήσιων ελλειμμάτων ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΟΑΣΑ. Αξιοποίηση ακινήτων εντός Αττικής, είσοδος ιδιωτών στον έλεγχο και την έκδοση εισιτηρίων, μετατάξεις προσωπικού.

«ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης με Ηochtief ως προς τον χρόνο και ενδεχόμενη είσοδος στο Χ.Α.

ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διάθεση νέων πακέτων μετοχών στις εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης στις οποίες σήμερα το Δημόσιο κατέχει 74,02% και 61,33% αντίστοιχα, χωρίς να υποχωρήσει η δημόσια παρουσία κάτω από το 51% και με διατήρηση του management. Πρόσφατα όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε και εκχώρηση management ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για σύμβαση παραχώρησης της διοίκησης για 40 χρόνια, ως συμβιβαστική λύση.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. Ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ ενώ για την ΕΑΒ προκρίνεται αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός.

ΕΛΤΑ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στην ατζέντα την πώληση του 39% των Ελληνικών Ταχυδρομείων- σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το υπόλοιπο 10%. Δεν αποκλείονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

ΛΙΜΑΝΙΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Προκρίνεται η δημιουργία «μιας ή και περισσότερων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας». Οι εταιρείες αυτές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν διάφορες υπηρεσίες των λιμανιών- οι οποίες επί του παρόντος δεν διευκρινίζονται- σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους.

ΑΚΙΝΗΤΑ. Πώληση ή μακροχρόνιες συμβάσεις με ιδιώτες. Σύσταση ειδικών φορέων αξιοποίησης για τα ακίνητα- φιλέτα. Εξετάζεται επίσης η σύσταση εταιρειών διαχείρισης περιουσίας οι οποίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

ΚΑΖΙΝΟ- ΞΕΝΙΑ: Πλήρης πώληση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι σύμβουλοι προσλαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της τέλος Σεπτεμβρίου

πηγη: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: