Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Χρυσοφόρο θαλάσσιο οικόπεδο στην Κύπρο




Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου έχει πολύ ευχάριστα νέα. Εντόπισε πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ, με σημαντικότερο το κοίτασμα που αναβρέθηκε στο κυπριακό «Οικόπεδο 12». Όπως υπολογίζεται, το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που μεταφράζονται σε αποθέματα 100 χρόνων. Η Noble Energy ανέλυσε τα τελευταία ευρήματά της σε παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον, βαφτίζοντας μάλιστα το συγκεκριμένο κοίτασμα ως «Cyprus A». Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος στο οικόπεδο αυτό αναμένεται να φτάσουν στα $4,5 δισ. με αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 40 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα. Με μια τέτοια παραγωγή η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εισπράττει (με σημερινές τιμές αερίου) περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Τρεις στο «ριγκ» για το φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για το συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου βρίσκεται η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ). Το Δ.Σ. της ΔΕΦΑ και οι ξένοι σύμβουλοι, αποφάσισαν ομόφωνα χθες να αποκλείσουν τον ένα εκ των τεσσάρων κολοσσών και συγκεκριμένα την «Exxon -Mobil». Έτσι η διαδικασία προχωρεί στον τελικό γύρο με βασικούς παίκτες τρεις κολοσσούς, την Shell international Trading, BG LNG Trading και την BP GAS Marketing. Στόχος, να κλείσει το συμβόλαιο παροχής της τάξης των 10 δισ. ευρώ, εντός Σεπτεμβρίου. Το επόμενο στάδιο ξεκαθαρίσματος, περιλαμβάνει αλλεπάλληλους γύρους «ανταγωνιστικού διαλόγου» με τους τρεις εναπομείναντες κολοσσούς, μέχρι την τελική απόφαση τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε γύρο ο κάθε διεκδικητής θα υποβάλλει τις προτάσεις του που αφορούν όχι μόνο την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, αλλά και σειρά όρων της συμφωνίας. Με τη διαδικασία αυτή, η ΔΕΦΑ εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο τόσο σε θέματα τιμής όσο και σε θέματα όρων.

«Ο εφιάλτης»



«Η υπόθεση της ΒΡ και η τεραστίων διαστάσεων μόλυνση του Κόλπου του Μεξικού πριν από μερικούς μήνες, δημιουργεί λογικά αυξημένες περιβαλλοντικές ανησυχίες, από μια εξέδρα άντλησης τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας», σχολιάζει στον «Φιλελεύθερο» ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, σύμβουλος ενεργειακών επιχειρήσεων και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.»: «Από πλευράς περιβάλλοντος δεν αναμένεται να υπάρξει κανένας φόβος ρύπανσης του θαλασσίου χώρου δεδομένου ότι τα κοιτάσματα της περιοχής δείχνουν να περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά καθαρό μεθάνιο», εξηγεί.

«Πετρέλαια της Ευρώπης»

Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο «από πολιτικής σκοπιάς, μια πρώτη έμπρακτη παρουσία χαρτογραφημένου γιγαντιαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί κατά τη γνώμη μας δώρο θεού». Σημειώνει δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο αθηναϊκό Βήμα (στις 25 Ιουλίου) ότι «τα πετρέλαια της Κύπρου είναι πετρέλαια της Ευρώπης». Τονίζει δε ότι «θα ήταν εξάλλου εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να σταματήσει την παραπέρα ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Κύπρου στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι η δομή ‘CyprusA’ βρίσκεται κάτω από τη μέση απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και εξ αυτού η διεκδίκηση οποιουδήποτε δικαιώματος από τη γείτονα χώρα σε τυχόν ανάπτυξη του κοιτάσματος αυτού θα ήταν εξαιρετικά προβληματική».

Στο λιμάνι Λεμεσού σκάφος για γεωτρήσεις

Το ειδικό σκάφος για υποβοήθηση εγκατάστασης πλωτών εξέδρων έρευνας και άντλησης υδρογονανθράκων «Texas Horizon», με σημαία Βανουάτου, προσέγγισε χθες στο λιμάνι Λεμεσού. Το σκάφος ανήκει στην εταιρεία «CalDive International» και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μόλις αποπεράτωσε τις εργασίες του στην κατασκευή εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου στα όρια μεταξύ Κροατίας και Ιταλίας. Κατά τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, θα διαφανεί αν το σκάφος έχει αποστολή στο ‘Οικόπεδο 12′ της Δημοκρατίας ή στα κοιτάσματα που εμπίπτουν στη ζώνη του Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη στην περιοχή όπως και αν είναι μισθωμένο για σκοπούς της ‘Noble Energy’.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η ισραηλινή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Delek, που συνεργάζεται με τη Noble Energy στα κοιτάσματα του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι αύξησε τις μετοχές της στην Noble Energy σε ποσοστό 4%. Η Delek, είχε ζητήσει έγκριση για να ασκήσει δικαίωμα που είχε στη συμφωνία της με τη Noble Energy για να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της σε σχέση με το «οικόπεδο 12». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μέχρι στιγμής το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία δεν αποφάσισε να δώσει την απαραίτητη έγκριση».

Μάγια

(Φιλελεύθερος, sigma live)
http://www.antinews.gr/?p=57288

Δεν υπάρχουν σχόλια: