Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

2 Ελληνες ωκεανογράφοι στη μάχη για την απορρύπανση

Στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ χειρίζονται την πρωτο-ποριακή συσκευή LISST Deep, που δίνει στοιχεία από βάθος 3.000 μέτρων

Δύο Eλληνες ωκεανογράφοι μετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια ελέγχουτης ρύπανσης στον Κόλπο του Μεξικού, από τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που διέρρευσαν στη θάλασσα μετά το πρόσφατο ατύχημα.



Ο θάλαμος πίεσης του Πανεπιστημίου της Washington. Οταν οι δοκιμές του LISST Deep ξεπερνούν τις συνθήκες βάθους 5.000 μέτρων, για λόγους ασφαλείας εκκενώνεται το κτίριο και μένει μόνο ο χειριστής (αριστερά ο χειριστής Randy Fabro, δεξιά ο Αριστομένης Καραγεώργης).







Πρόκειται για δύο εξειδικευμένα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, επιφορτισμένα με τη λειτουργία ενός προηγμένου συστήματος ελέγχου, καθώς το LISST Deep είναι μία απο τις πέντε ανάλογες συσκευές που υπάρχουν διεθνώς.

To LISST Deep στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Washington, πριν από τη δοκιμή πίεσης.
To LISST Deep στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Washington, πριν από τη δοκιμή πίεσης.

Ηδη αυτές τις ημέρες ο δρ Θόδωρος Κανελλόπουλος βρίσκεται σε ένα αμερικανικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της διαρροής, για να γίνουν δοκιμαστικές μετρήσεις και να καταγραφεί ο βαθμός διάχυσης του πετρελαίου στη θάλασσα, αλλα και για να επιλεγεί ο πλέον αξιόπιστος τρόπος απορρύπανσης.

Υποχρεωτική η χρήση της
«Ο λόγος που οι ερευνητές στον Κόλπο του Μεξικού θεωρούν απαραίτητη τη χρήση του συγκεκριμένου οργάνου, είναι ότι μπορούν να εκτιμήσουν αξιόπιστα το μέγεθος των σταγονιδίων του πετρελαίου που βρίσκονται σε αιώρηση στο νερό και ως εκ τούτου την αποτελεσματικότητα των διασκορπιστικών που χρησιμοποιούνται. Ας σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα πως η χρήση του συγκεκριμένου οργάνου είναι υποχρεωτική τόσο από τη BP όσο και από τις άλλες εταιρείες/υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο» λέει ο κ. Αριστομένης Καραγεώργης, ωκεανογράφος-γεωλόγος του ΕΛΚΕΘΕ.

Από τα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οργάνου. Την ιδια εποχή η ΝΟΑΑ (National Oceanographicand Atmospheric Administration), που χειρίζεται το πρόγραμμα στον Κόλπο του Μεξικού, ζήτησε συνεργασία απο τον δρ Ε.Παπαθανασίου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς το σημαντικό σημείο που καθιστά ιδιαίτερο το ελληνικό όργανο LISST είναι ότι έχει τη δυνατότητα να δίνει στοιχεία έως βάθος 3.000 μέτρων.

«Τα διαθέσιμα όργανα LISST μπορούν να συλλέξουν δεδομένα μόνο μέχρι τα 300 μέτρα βάθος, ενώ οι επιστήμονες χρειάζονται δεδομένα μεγέθους κόκκων των σταγονιδίων του πετρελαίου μέχρι τα 1.500 μέτρα. Επιπλέον, τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν σε μαθηματικά μοντέλα για την εκτίμηση της διασποράς του πετρελαίου στα βαθιά νερά».

Δειγματοληψίες
Ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή του ατυχήματος

Αρχές Αυγούστου ο δρ Θόδωρος Κανελλόπουλος(γεωλόγος- ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ) ταξίδεψε στη Λουιζιάνα ως ειδικός ερευνητής με μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό του οργάνου και στην ανάλυση των δεδομένων του. Η συσκευή συναρμολογήθηκε με υλικά που έφτασαν από την Αθήνα και έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές και ο σχεδιασμός για την πόντισή του με ROV, υποβρύχιο ρομπότ με κάμερες, βραχίονες και ειδικό φωτισμό. Η ομάδα των επιστημόνων, μαζί με τον δρ Θ. Κανελλόπουλο, επιβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ερευνητικό σκάφος HOS Davis για ένα αρχικό δεκαήμερο ταξίδι στην περιοχή του ατυχήματος με στόχο να γίνουν οι πρώτες δειγματοληψίες , ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τις προσεχείς εβδομάδες.

Ανιχνεύει ακόμη και τα απειροελάχιστα σωματίδια
Το όργανο αγοράστηκε το 2007 από τα χρήματα που δόθηκαν στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς έγινε με κριτήριο την απόκτηση ενός νέου οργάνου που βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας και ειδικότερα η επιλογή της έκδοσης Deep (βαθύ) θα έδινε τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων από τις βαθιές ελληνικές θάλασσες, μέχρι τα 3.000 μέτρα. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα οργανα LISST που έχουν διετεθεί παγκοσμίως από την κατασκευάστρια εταιρεία φτάνουν μόνο εως τα 300 μέτρα βάθος. Μόνο 5 LISST Deep έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και το ελληνικό είναι το νούμερο 4, ενώ το κόστος αγοράς του οργάνου ανήλθε στα 50.000€.

Το όργανο χρησιμοποιεί μια δέσμη κόκκινου laser, η οποία «προσκρούει» πάνω στα αιωρούμενα σωματίδια που βρίσκονται μέσα στο νερό. Με τους κατάλληλους ανιχνευτές και στη συνέχεια ειδικούς αλγόριθμους, ο όγκος μετατρέπεται σε διάμετρο σωματιδίων. Το όργανο μπορεί να μετρήσει σωματίδια μεγέθους από 1 χιλιοστό του χιλιοστού μέχρι 250 μm και να κάνειδειγματοληψίες μέχρι τα 3.000 μέτρα βάθος.

Ηδη το LISST Deep έχει αξιοποιηθεί απο το ΕΛΚΕΘΕ σε τρία ωκεανογραφικά ταξίδια στο πλαίσιο του διεθνούς πογράμματος SESAME,που έχει στόχο την καταγραφή των οικοσυστημάτων, τις επιρροές που δέχονται και τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το πρώτο ταξίδι.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απο την ΕΕ με τη συμμετοχή πολλών φορέων και υπό τον συντονισμό του δρ Ευάγγελου Παπαθανασίου, διευθυντή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.

Το πρώτο ταξίδι έγινε τον Οκτώβριο του 2007 στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δέλτα του Δούναβη, ενώ τα δυο επόμενα σε Ιόνιο, Κρητικό, Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος το 2008. Ετσι συλλέχθηκαν για πρώτη φορά δεδομένα μεγέθους κόκκων αιωρουμένων σωματιδίων ανά 1 μέτρο, από την επιφάνεια μέχρι τα 3.000 μέτρα βάθος. Πρωταγωνιστές και σε αυτές τις έρευνες οι δύο Ελληνεςπου βρίσκονται τώρα στις ΗΠΑ, οι Α. Καραγεώργης και Θ. Κανελλόπουλος.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: