Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Το τέλος του Η1Ν1

Τίτλοι τέλους έπεσαν και επισήμως από την Τρίτη (10/08), για τον ιό της νέας γρίπης (ή γρίπης Α, ή γρίπης των χοίρων, ή “παρολίγο” γρίπη του Μεξικό) όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.




Ίσως η μεγαλύτερη ιατρική “φούσκα” των τελευταίων χρόνων, ο Η1Ν1 πανικόβαλε ολόκληρο τον κόσμο, που για μήνες έτρεχε στο νοσοκομείο με το παραμικρό φτέρνισμα.

Όλα ξεκίνησαν την αποφράδα ημέρα του Απριλίου στο Μεξικό, όταν έγινε γνωστό πως ένα μικρό παιδί ασθένησε από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της γρίπης, που προσβάλει τους χοίρους.

Ακολούθησαν – η αλήθεια είναι – άλλοι εξήντα θάνατοι στο Μεξικό.

Τότε η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βγήκε στα μέσα ενημέρωσης κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για πανδημία γρίπης, παρακαλώντας τις κυβερνήσεις να πάρουν έκτακτα μέτρα.

Με την εξάπλωση του ιού σε όλες τα μήκη και τα πλάτη της Γης, οι φαρμακευτικές εταιρείες “πρόλαβαν” μέσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να παρασκευάσουν εμβόλια και να τα στέλνουν ανά εκατομμύρια στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, η “νεοεκλεγείσα” υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε έκτος από τη γρίπη και ένα άλλο εμπόδιο να υπερβεί: τη δυσπιστία των Ελλήνων στο εμβόλιο.

Έτσι λοιπόν έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας η εικόνα της υπουργού να δέχεται on camera μια γερή δόση αντιικού, προκειμένου να πείσει για την χρησιμότητα του.

Κι ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο μετρούσαν κρούσματα ένα προς ένα κάθε ημέρα, οι πιο ψύχραιμοι επιστήμονες διαβεβαίωναν πως ο ιός είναι ήπιος και όχι θανατηφόρος.

Την άποψη αυτή φαίνεται ότι δεν συμμερίστηκε ο ΠΟΥ, ο οποίος και κατηγορήθηκε αργότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για “συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες” για σκόπιμη μετάδωση πανικού προκειμένου να πουλήσουν το εμβόλιο.

Ο ΠΟΥ αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δώσει πειστικές απαντήσεις.

Σήμερα, η Μάργκαρετ Τσαν, με λιτή δήλωση ανακοίνωσε πως “προχωράμε στην μετα – πανδημική φάση του ιού”, αφήνοντας μας μια αίσθηση ανακούφισης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: