Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για την Αθήνα

Πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, τραμ έως την οδό Πατησίων, μονοδρόμηση των οδών Πατησίων και Αχαρνών, δημιουργία ποδηλατόδρομων από τον Φαληρικό Ορμο έως τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά έως το Φάληρο... Το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί έως το 2014, δέκα χρόνια μετά τη «χαμένη ευκαιρία» των Ολυμπιακών Αγώνων να δημιουργήσει μια αρκετά πιο ανθρώπινη πρωτεύουσα. Οι προτάσεις του, που περιλαμβάνονται στο τετραετές σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014», αφορούν από σημειακές παρεμβάσεις, όπως οι αναπλάσεις πλατειών, έως ευρύτερες στρατηγικές, για παράδειγμα τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου προστασίας των βουνών της δυτικής Αττικής. Το ζητούμενο βέβαια είναι για ακόμα μια φορά το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, καθώς πολλές από αυτές τις προτάσεις είχαν συμπεριληφθεί προ 25ετίας στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και επαναδιατυπώθηκαν με τον ίδιο περίπου τρόπο από αρκετούς υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Τα προβλήματα της Αθήνας είναι λίγο ή πολύ γνωστά σε όλους τους κατοίκους της. Το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι να τα εντοπίσει, αλλά να τα αντιμετωπίσει. Οπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός ακολουθούσε τις υποδομές -και όχι το αντίθετο- ενώ οι μεγάλες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα προσανατολίζονταν «στην ευκολία του κέρδους, που βασίζεται στην εκμετάλλευση της γης και σε πολύ στενά πρότυπα».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος λοιπόν αναζητεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για την Αθήνα και μάλιστα μέσα στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία. Το σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014», που παρουσίασε χθες η κ. Μπιρμπίλη, φιλοδοξεί να αγγίξει ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πρωτεύουσας, όπως η υποβάθμιση του κέντρου, η ραγδαία γιγάντωση της πόλης, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες «διάσπαρτες» δράσεις, κυρίως στο κέντρο του Δήμου Αθηναίων και ορισμένες γενικές πολιτικές, όπως η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Πάντως, η χρηματοδότηση των δράσεων δεν φαίνεται να είναι το κύριο ζητούμενο. Οπως ανέφερε η υπουργός σε γεύμα με τους δημοσιογράφους, το πρόβλημα είναι κυρίως τεχνικό και ποιοτικό: από τη μια πλευρά, η έλλειψη ώριμων μελετών για έργα (κοινό πρόβλημα για όλα τα υπουργεία), καθώς ακόμα και έργα φαινομενικά «προχωρημένα» (λ. χ. ο φαληρικός όρμος) βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης. Από την άλλη πλευρά, η προαναφερθείσα απουσία επενδύσεων «νέου τύπου», πέρα από τη λογική των «πολυχώρων» και των εμπορικών κέντρων (που ήδη δείχνει να κλείνει τον κύκλο της).
Ποιο είναι λοιπόν το όραμα του υπ. Περιβάλλοντος για την πρωτεύουσα; Λίγες επεκτάσεις της πόλης και έμφαση στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, άνοιγμα προς τη θάλασσα, στήριξη της δημόσιας συγκοινωνίας έναντι του Ι. Χ. και πάταξη της αυθαιρεσίας, είναι ορισμένες από τις βασικές αρχές. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο στα τέλη του έτους αναμένεται να δώσει πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. «Αντί πειραματισμών και αισθητικών αναπλάσεων παλαιού τύπου, η μάχη θα δοθεί στον υφιστάμενο αστικό ιστό», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη. Το μόνο που μένει είναι να αποδείξει ότι είναι σε θέση να περάσει από τη διατύπωση καλών προθέσεων στην πράξη, γιατί τα περιθώρια υπομονής των κατοίκων της Αθήνας δείχνουν να εξαντλούνται. Το αποδεικνύει άλλωστε ο τρόπος που φέρονται στην πόλη τους...

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: