Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

Περίπου το 10% του ηλεκτρισμού στις Η.Π.Α προέρχεται από καύσιμο απενεργοποιημένων πυρηνικών βομβών-ανάμεσά τους και πρώην ρωσικές.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο πυρηνικός αφοπλισμός έχει γίνει βασικό κομμάτι της της βιομηχανίας ηλεκτρισμού, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Αμερικάνοι. Τα υλικά από βόμβες ευθύνονται για το 10% της ηλεκτρικής παραγωγής στις Η.Π.Α- συγκριτικά, η υδροηλεκτρική ενέργεια για το 6% και η ηλιακή, η βιομάζα, η αιολική και η γεωθερμική μαζί για το 3%.
Οι παροχείς ηλεκτρισμού διστάζουν να γνωστοποιήσουν αυτή την ιστορια φοβούμενοι πως θα τρομάξουν τους καταναλωτές. Σήμερα τα υλικά παλιών βομβών από την Ρωσία αποτελούν το 45% των καυσίμων των αμερικάνικων πυρηνικών αντιδραστήρων. Άλλο ένα 5% προέρχεται από παλιές αμερικάνικες βόμβες.
Η υπογραφή διάφορων συνθηκών στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε στον αφοπλισμό χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών. Οι γεμάτοι ενέργεια πυρήνες τους όμως, μετατρέπονται σε καύσιμα για μαζική ενεργειακή κατανάλωση. Στις Η.Π.Α οι συμφωνίες αυτές προβάλλονται ως συνθήκες μη διάδοσης των πυρηνικών που σκοπό έχουν να περιορίσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Στην Ρωσία, όπου η κυβέρνηση λέει πως τα σχάσιμα υλικά είναι ασφαλή, οι συμφωνίες αυτές παρουσιάζονται ως ένας τρόπος που κάνει δυσκολότερη την αναστροφή του αφοπλισμού για τους Αμερικάνους.
Το πρόγραμμα για την απενεργοποίηση και την αραίωση των υγρών καυσίμων των ρωσικών πυρηνικών κεφαλών- γνωστών ανεπίσημα ως Μέγκατον κα Μέγκαβατ- θα λήξει το 2013. Αυτό θα συμβεί σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος προσπαθεί να πουλήσει τα πυρηνικά καύσιμα ως εναλλακτική στα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που καίνε γαιάνθρακες οι οποίοι εκπέμπουν επιβλαβή αέρια.
Οι παροχείς ηλεκτρισμού πρέπει να βρουν από τώρα ένα υποκατάστατο αφού τα πυρηνικά εργοστάσια αγοράζουν καύσιμα τρία με πέντε χρόνια εκ των προτέρων.Μια νέα πηγή καυσίμων θα μπορούσαν να είναι οι πυρηνικές κεφαλές που θα απενεργοποιηθούν αν οι Η.Π.Α και η Ρωσία συμφωνούν να κάνουν νέες μειώσεις στα οπλοστάσιά τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης Μείωσης Στρατηγικών Όπλων, που ήδη έχει λήξει από τις 5 Δεκεμβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: