Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Mουζακιάρη Βένη

Το ελληνικό πανεπιστήμιο χρόνια τώρα δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο διοίκησης,λειτουργίας αλλά και για το γενικότερο επίπεδο που το χαρακτηρίζει. Μεγάλο μέρος της πολιτικής,δημοσιογραφικης και ευρύτερης κοινωνικής ομάδας επικρίνουν το ελληνικό πανεπιστήμιο ,με αποτέλεσμα στην σκέψη πολλών το πανεπιστήμιο να υποβαθμίζεται..
Ασφαλώς η όποια κριτική έπεται μιας ιδιαίτερα υγιούς σύγκρισης με ανάλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης ,αλλά και των ΗΠΑ.
Μέσα από μια τέτοιου είδους σύγκριση το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε παρά να είναι το ίδρυμα που έπεται και πάντα ακολουθεί εκείνα του εξωτερικού.
Πολλοί άνθρωποι διατείνονται πως το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι όπως οφείλει να είναι.Πολλοί νέοι επιλέγουν για προπτυχιακές αλλά κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές τα ιδρύματα του εξωτερικού.
Υπάρχουν όμως από την άλλη μεριά και πολλοί άλλοι που θα εμπιστευτούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα κάνουν την προσπάθειά τους εδώ ,στην Ελλάδα.
Τι μπορεί όμως να είναι αυτό που επισύρει και δημιουργεί την ευρύτερη αυτή ανησυχία και άρνηση σχετικά με το ελληνικό πανεπιστήμιο; Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η λειτουργία του και το επίπεδό του δεν είναι υψηλό;
Πολλοί οι λόγοι ασφαλώς .Το θέμα είναι πολύπλευρο και εξαιρετικά ευαίσθητο.Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την έντονη ύπαρξη της κομματικής δράσης ενδοπανεπιστημιακά
Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο εκείνο το οποίο είναι ανοιχτό και φιλοξενεί χωρίς ανησυχία και σκέψη για τις ακολουθούμενες συνέπειες ,την έννοια της κομματικοποίησης και ότι αυτή φέρει και επιφέρει..Μεγάλο μέρος των φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο κομματικοποιείται στο στενό πανεπιστημιακό επίπεδο και γίνεται μέρος του λεγόμενου φοιτητικού συνδικαλισμού. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός δεν είναι κατά βάση αρνητικός. Άλλωστε ο συνδικαλισμός παραμένει ακίνδυνος μέχρι να μετατραπεί σε συντεχνειακής μορφής ομάδες που εκπροσωπούν αποκλειστικά κόμματα και συμφέροντα. Σε κάθε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υπάρχουν παρατάξεις,εκρόσωποι,ψηφοδέλτια, εκλογές ,φοιτητικός σύλλογος και πρυτανικές εκλογές..Οι φοιτητές παρουσιάζονται έντονα κομματικοποιημένοι ,υποστηρίζουν το κόμμα που τους εκφράζει και ασκούν κομματική δράση εντός των πανεπιστημιακών τειχών.. Το γεγονός αυτό είναι ασφαλώς ζήτημα που απαιτεί συζήτηση..
Το να ανήκεις σε ένα κόμμα και να δραστηριοποιείσαι βάσει αυτού και των όσων πρεσβεύει είναι σεβαστό και θεμιτό βέβαια για την περαιτέρω εξέλιξη του πολιτικού και κομματικού πνεύματος. Σε περίπτωση όμως που η όποια κομματική δράση βλάπτει την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου ,εγείρονται υποψίες και επισύρονται κατηγορίες..
Η κομματική δράση στα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσει πλαίσιο. Το πλαίσιο θα προσδώσει δομή και όρια. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα θα πρέπει να είναι εμφανή και διακριτά. Περιορισμένη και διακριτή εξουσία των παρατάξεων εντός πανεπιστημίου,διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν την μη ηθική και νόμιμη δράση.
Το πολιτικό πεδίο υπερτερεί του κομματικού. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους Έλληνες. Τα κόμματα και ακολούθως και οι φοιτητικές παρατάξεις ασκούν πολιτική και πρεσβεύουν το δίκαιο..
Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε κόμματα και φοιτητικοί σύλλογοι είναι ζητήματα προς εκκαθάριση.
Ένα άλλο θέμα είναι οι όποιες κατηγορίες περί μη επαρκούς ή ελλιπούς οργάνωσης. Το ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει θέσει πλαίσιο για δομή και οργάνωση.Ασφαλώς το θέμα είναι για ποιο ίδρυμα μιλάμε ,ποιο είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό, σε ποιο βαθμό τοποθετεί την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ιδρύματος σε ζητήματα υψίστης σημασίας για την επιβίωση του πανεπιστημίου.
Το να εντάσσεις την έννοια της ανταγωνιστικότητας στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας και ιδιαίτερης σημασίας..
Το πανεπιστήμιο όταν αντιληφθεί τα οφέλη της ανταγωνιστικότητας σε παροχή γνώσεων ,αξιοπρεπών υποδομών και άρτιας οργάνωσης θα αναπτυχθεί σοβαρά και ειλικρινά ,με όρους διεθνείς..
Το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο και οι περισσότεροι από τους καθηγητές μας είναι άνθρωποι με διεθνή αναγνώριση και μεγάλη πείρα σε διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Μην τραγικοποιούμε τα πράγματα.. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια εξαιρετική προσπάθεια να θέσει ένα πλαίσιο στο ελληνικό πανεπιστήμίο. Οι αντιδράσεις υπήρξαν περισσότερο από έντονες και άδικες.Η μικροπολιτική θριάμβευσε. Αυτό που θα πρέπει να πολεμήσουν η ελληνική κυβέρνηση ,η ευρύτερη και ενεργή πολιτική σκηνή και η δραστηριοποιημένη και ανοιχτή κοινή γνώμη είναι την αιτία που οδηγεί στα ξεσπάσματα αύτα και στις αντιδράσεις ενάντια σε μια τόσο σημαντική και αναγκαία αλλαγή..
Το βόλεμα;
Οι πολιτικές παρωπίδες;
ή
Η αντίδραση για την αντίδραση;
Δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία περίπτωση η εξέλιξη και η πρόοδος να εμποδιστεί απο δυνάμεις ,"βολεμένες" ,με ανύπαρκτη δράση και καταδικαστέα σκέψη..
Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πλαίσιο με οργανωτική και ανταγωνιστική δυναμική που θα καταστήσει κάθε μη σωστό ,κάθε αγκύλωση και κάθε αναθεωρητική δράση ασύμφορη και μη εναλλακτική..
Εγώ πιστεύω στο ελληνικό πανεπιστήμιο.Πιστεύω στην γνώση που παρέχει και στην ευελιξία που διαθέτει η λειτουργία του..Ανήκω στο ελληνικό πανεπιστήμιο και συμμετέχω στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει προοπτικές και μέλλον..Οι ακραίες αντιδράσεις ,ο πλήρης αρνητισμός και η αντίδραση για την αντίδραση δεν έχουν μέρος στην προοπτική και στο μέλλον αυτό.. έχουν θέση στο παρελθόν και ασφαλώς στα μυαλά όσων τα πιστεύουν και τα εκφράζουν..

πηγή:www.veni

Νέα μαιευτική κλινική

Η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική «Γαία», δυναμικότητας 130 κλινών, του «Ερρίκος Ντυνάν» άνοιξε τις πύλες της για να δεχθεί με ασφάλεια, πολιτισμό και σεβασμό τις γυναίκες που θα φέρουν τους νέους ανθρώπους στο φως της ζωής.

Με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε επιστημονικό και νοσηλευτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την τελευταία λέξη της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας που διαθέτει, αλλά και την ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο γενικό νοσοκομείο, κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην προσφορά υπηρεσιών στον χώρο της μαιευτικής – γυναικολογίας.

Μέσα από τη φιλοσοφία και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του, θα προσφέρει τιμολογιακή πολιτική που θα αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νέα ελληνική οικογένεια, κυρίως στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, ενώ παράλληλα για τις ευαίσθητες ομάδες – άποροι, ακρίτες, πολύτεκνοι (4ο παιδί) – ο τοκετός θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

πηγή:diadromi

Η Kλιματική Αλλαγή από το 1750 έως σήμερα

1750. Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν σταθερά περίπου στα 280 μέρη ανά εκατομμύριο ppm.
1898. Ο Σουηδός επιστήμονας, Σβάντε Αρένιους εκτίμησε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα θα προκαλέσει θέρμανση του πλανήτη.
1971. Πραγματοποιείται στη Σουηδία η πρώτη διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.
1988. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκροτεί τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, ΙPCC, που το 2007 απεφάνθη ότι ο άνθρωπος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
1997. Eπιτυγχάνεται συμφωνία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που προβλέπει μείωση των ρύπων στον βιομηχανικό κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το απορρίπτουν το 2001.
2004. Η Ρωσία επικυρώνει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θέτοντάς το σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2005.
2009. Το διοξείδιο του άνθρακα φθάνει το επίπεδο ρεκόρ των 390 ppm.
2009. Αντιπροσωπείες 192 κρατών συγκεντρώνονται στην Κοπεγχάγη για την κρίσιμη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Σώστε το πανεπιστήμιο!!!

Βένη Μουζακιάρη

Είναι όμορφο θέαμα να μην μπορείς να μπεις μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου;Είναι ένδειξη σύγχρονου ,δημοκρατικού κράτους να μην πραγματοποιούνται διαλέξεις,η αστυνομία να περικυκλώνει τις πανεπιστημιακές αυλές και οι ακαδημαϊκοί να υπερασπίζονται την πανεπιστημιακή ιδιοκτησία υπό καθεστώς φόβου και πανικού ;

Σε ποια άλλη πανεπιστημιακή κοινότητα του κόσμου παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα; Εκρήξεις θυμού ,βίας με μια συγκάλυψη κοινωνικού θυμού και συλλογικής οργής.

ΟΧΙ.
Δεν δέχομαι τον όρο κοινωνική εξέγερση όταν χρησιμοποιείται από άτομα ,που σκοπό δεν έχουν να εκδηλώσουν την οργή τους σχετικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι ή να πενθήσουν για το θάνατο του Αλέξη.
Μοναδικός σκοπός είναι η κατάλυση του κράτους και της ευρύτερης κοινωνικής ζωής .
Ο λόγος ;
Πιθανότατα οι ίδιοι τον γνωρίζουν..Μπορεί όμως και όχι. Μπορεί να έχουν ως αφορμή και βάση τις γενικότερες κοινωνικες διαδηλώσεις και πορείες, να τις χρησιμοποιούν ως συγκάλυψη για να καταστρέψουν και να δημιουργήσουν έκρυθμες καταστάσεις στο κέντρο των πόλεων. Μπορεί πιθανότατα να αρέσκονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορά και με αυτόν τον τρόπο να βρίσκουν τον εαυτό τους..
Η πράξη τους καταδικαστέα.Δεν υπάρχει αιτία και δεν υπάρχει και λόγος για τέτοιου είδους εκρήξεις.Ο λόγος ,ο διάλογος ,η κριτική ,η αποδοκιμασία έχουν βάση και αποτελούν τεκμήριο ανησυχίας και κριτικης σκέψης μόνο όταν πραγματοποιούνται σε πλαίσιο δημοκρατίας και ευνομίας..
Δεν ανήκει τίποτε στους κουκουλοφόρους και πολύ περισσότερο δεν τους ανήκει το πανεπιστήμιο.
Το πανεπιστήμιο καθίσταται πάντα το κέντρο και επίκεντρο βανδαλισμών ,βιαιότητας και μη ηθικής και συνετής συμπεριφοράς αυτές τις μέρες..
Ένας χώρος πολύτιμος, το πανεπιστήμιο,καθίσταται άντρο βιαιότητας;
Το γιατι και η απάντηση είναι λίγο πολύ γνωστά .(έως και πολύ γνωστά).
Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν ,πρέπει να τις πάρουμε τώρα όλοι μας...Δεν υπάρχει περιθώριο για να αναλογιστούμε περισσότερο και να στεκόμαστε άβουλοι παρατηρητές ...
Με κόστος ή χωρις κόστος δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εικόνες για ακόμη μια φορά.
ΟΧΙ καθεστώς φόβου και αναρχίας στο πανεπιστήμιο...Το πανεπιστήμιο είναι χώρος μάθησης ,μελέτης και έρευνας.Παρέχει ανώτερη παιδεία. Φοιτητές και σπουδαστές επιδιώκουν και στοχεύουν στην ανώτατη γνώση και μάθηση. Η διαδήλωση και η κοινωνική εξέγερση είναι ενδείξεις ασφαλώς υγιούς νου ,που κρίνει και δείχνει την δύναμή του με τον λόγο και τη στάση του...
Κανένας και πολύ περισσότερο ένας κουκουλοφόρος δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα στερεί και να τα εκμεταλλεύται για την έκφραση της όποιας οργισμένης σκέψης...

Η αναρχία όμως και όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες μας γυρνάνε πολύ πίσω...
Οι εποχές έχουν αλλάξει...και οι μέρες είναι πιθανό να μας έχουν προσπεράσει...
Ας διαφυλάξουμε έστω και τώρα όσα πρέπει και οφείλουμε να διαφυλλάξουμε. Ολα ξεκινάνε και τελειώνουν στον καθένα από εμάς... Η αστυνομία ,μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στο θέμα αυτό ,αλλά αν δεν δείξουμε την απόγνωση και την απογοήτευσή μας ,εμείς ο καθένας προσωπικά ,τα αποτελέσματα δεν θα είναι αισθητά και της διάστασης που πρέπει.....Η κινητοποίηση του κράτους απαιτείται και επιβάλλεται να είναι άμεση και ουσιαστική ,χωρίς όμως τάσεις βεντετισμού (που παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο Υπουργό).Σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ξεκάθαρη απάντηση και στάση από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (Οφείλει ως μια νόμιμη,έντιμη,ηθικη πολιτική δύναμη να ακυρώνει τέτοιες προσπάθειες κατάλυσης της κοινωνικής ζωής..)
Απλές και καθαρές πολιτικές κουβέντες ,ώστε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα όλοι μαζί. Μόνο έτσι θα διαφυλλαχτεί η ακεραιότητα της ανθρώπινης ζωής ,η κρατική και ατομική αξιοπρέπεια αλλά και η ειρηνική και ασφαλής διαδήλωση των πολιτών...

πηγή:www.venimouzakiari

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ!!!! ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ

Ο Nicolas Cage πρέσβης καλής θελήσεως


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να τιμήσει το διάσημο ηθοποιό του Χόλυγουντ Nicolas Cage με τον τίτλο του πρέσβη καλής θελήσεως του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος και των ναρκωτικών.

Ο επικεφαλής του γραφείου Αντόνιο Μαρία Κόστα υπογράμμισε ότι η βασική αιτία επιλογής του καλλιτέχνη ήταν οι ταινίες του, μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται η «μαύρη» πλευρά της ζωής.

Στην ταινία “Ο Κυρίαρχος του παιχνιδιού” υποδύθηκε τον άνθρωπο που έφερε στον κόσμο την ειρήνη. Στην ταινία “Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη” ο κακός υπολοχαγός που υποδύονταν, μεταμορφώθηκε σε εκπρόσωπο του νόμου. Και στο έργο “Con Air” ένα κρατούμενος μάχεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Ο 45χρονος ηθοποιός είναι χρόνια μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διεθνής Αμνηστία”.

Στο παρελθόν δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια παιδιών και στρατιωτών, ενώ έχει πάρει μέρος σε διαφημιστική καμπάνια κατά της χρήσης των όπλων.

Σε συνέντευξή του, ο Nicolas Cage δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να δημοσιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πολύ καλή δουλειά που κάνει το γραφείο του ΟΗΕ.


πηγή:news247.gr

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Διαφορές συμπτωμάτων ανάμεσα στην κοινή γρίπη και τη γρίπη Α (Η1Ν1)

Πυρετός:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Κάτω από 39o
ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Αιφνίδια αρχή από 39o

Πονοκέφαλος:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Ήπιος

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Έντονος

Κρυάδες:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Μερικές

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Συχνές

Κούραση:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Ήπια

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Έντονη

Πονόλαιμος:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Έντονος

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Ήπιος

Βήχας:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Ήπιος

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Ξερός και συνεχόμενος

Καταρροή:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Έντονη

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Ήπια

Μυικοί πόνοι:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Ήπιοι

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Έντονοι

Κάψιμο στα μάτια:

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ: Ήπιο

ΓΡΙΠΗ A (H1N1): Έντονο

Συγκεντρωτικά τις παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε και εδώ.

Πηγή: ClopYPastE.gr

Aνθρώπινο δέρμα από ...βλαστοκύτταρα


Δέρμα από βλαστοκύτταρα με... μηδενικό χρόνο αναμονής είναι το νέο επίτευγμα Γάλλων επιστημόνων. Πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία θα σώσει τις ζωές πολλών ασθενών με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις τις εβδομάδες κατά τις οποίες περιμένουν ένα δερματικό μόσχευμα.

Η ερευνητική ομάδα στο ινστιτούτο I-Stem κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομμάτι ανθρώπινου δέρματος στην πλάτη ενός ποντικού χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να μετατρέπονται σε ανθρώπινα κύτταρα. «Εγινε έγχυση κυττάρων στην πλάτη ενός ποντικού στην οποία προκαλέσαμε μια πληγή και παρατηρήσαμε 12 εβδομάδες αργότερα ότι η επιδερμίδα είχε αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ξαβιέ Νισάν, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Σήμερα τα δερματικά μοσχεύματα δημιουργούνται από καλλιέργεια κυττάρων του ασθενούς, μια διαδικασία η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, ένα επικίνδυνα μεγάλο διάστημα για ασθενείς με εκτεταμένα εγκαύματα.

Με τη νέα μέθοδο τα νοσοκομεία θα μπορούν να παραγγέλνουν ένα τετραγωνικό μέτρο ανθρώπινου δέρματος την ίδια κιόλας ημέρα εισαγωγής του ασθενούς, το οποίο θα είναι ένας προσωρινός τρόπος να καλυφθούν τα εγκαύματα.

«Αυτό που καταφέραμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε το σημείο του εγκαύματος για το διάστημα των τριών εβδομάδων με ένα κομμάτι επιδερμίδας, το οποίο θα παραχθεί εργαστηριακά και θα σταλεί στον γιατρό αμέσως μόλις εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μαρκ Πεσανσκί.

Περίπου 200 με 300 άτομα τον χρόνο διατρέχουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με τον Πεσανσκί, ο οποίος ελπίζει ότι η νέα μέθοδος θα γίνει ένα διαδεδομένο θεραπευτικό εργαλείο.

πηγή:clopypaste