Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Από την ελιά στο ελαιόλαδο




Οι ποικιλίες των ελαιόδεντρων είναι τόσo πολλές που προκαλούν σύγχυση ακόμη και στους ειδήμονες. Θα ξεχωρίσουμε τις ελληνικές σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τη μορφολογία κορμού-φύλλων-καρπού, τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής αλλά και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη τη Γη υπάρχουν 600 και πλέον διαφορετικές ποικιλίες ελαιόδεντρων, που προκαλούν διαφωνίες ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους σχετικά με τους τρόπους, τις μεθόδους κατηγοριοποίησης και τις διαφορές τους. Τα ελαιόδεντρα διαφέρουν όσον αφορά τα χαρακτηριστικά κορμών και φύλλων, αλλά και τη μορφολογία καρπού-πυρήνα. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και οι επιδράσεις του εδάφους και του μικροκλίματος στην ανάπτυξή τους. Tα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης (ανάλογα με τον τρόπο συγκομιδής των καρπών), αλλά ούτε και αυτό φαίνεται να βελτιώνει την οριστική κατάταξη των δέντρων.
Στη χώρα μας, το πρόβλημα διογκώνεται από τα διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι κάθε περιοχής. H βιοποικιλότητα του ελλαδικού χώρου προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια 45 περίπου διαφορετικών ελαιόδεντρων, τα οποία ταξινομούνται περισσότερο με βάση τους διαύλους πώλησης και διακίνησης παρά με επιστημονικά κριτήρια? σε:

* Ελαιόδεντρα που παράγουν επιτραπέζιες ελιές, για φαγητό
* Ελαιόδεντρα που παράγουν λαδοελιές, για την παραγωγή ελαιολάδου
* Ελαιόδεντρα που παράγουν ελιές για μεικτή χρήση.

Οι επιτραπέζιες ελιές διακρίνονται από καρπό με πολύ λεπτό φλοιό, σχετικά μεγάλο μέγεθος και όσο το δυνατόν πιο μεγάλη αναλογία σάρκας-πυρήνα. Tαυτόχρονα, η περιεκτικότητά τους σε «χυμό» είναι η μικρότερη δυνατή. Eπίσης, το ζητούμενο στις επιτραπέζιες ελιές είναι να έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν καλύτερα.
Στις λαδοελιές, το ζητούμενο είναι προφανώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό, το μέγεθος του καρπού και τα γευστικά χαρακτηριστικά του λαδιού, δηλαδή το άρωμα, το χρώμα και η επίγευσή του. Ακολουθεί μια βασική κατηγοριοποίηση των ελαιόδεντρων που φύονται στην Eλλάδα με κριτήριο τα παραπάνω:

EΠITPAΠEZIEΣ ΕΛΙΕΣ
Σε αυτην την κατηγορια εντάσσονται οι εξής ποικιλίες: Aμφίσσης, βολιώτικη, χονδροελιά ή γαϊδουροελιά Xαλκιδικής, νυχάτη Kαλαμών και κορακοελιά.

Από την ελιά στο ελαιόλαδοOι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστές στη βιομηχανία της ελιάς και ως βρώσιμες. Η σημαντικότερη ποικιλία σε αυτήν την κατηγορία είναι η κονσερβολιά. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι πράσινες, οι μαύρες και οι ξανθές ελιές, που καλλιεργούνται στα περισσότερα μέρη της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Xαλκιδικής. Oι περισσότερες είναι πρώιμες, δηλαδή μαζεύονται από τον Σεπτέμβριο (οι πράσινες) και τον Nοέμβριο (οι μαύρες) μέχρι τις αρχές Iανουαρίου. Το βάρος του καρπού της εδώδιμης ελιάς κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 5 και 12 γραμμαρίων· σε ένα κιλό έχουμε περίπου 180-200 ελιές. Συνήθως, η περιεκτικότητα της κονσερβοελιάς σε χυμό δεν ξεπερνά το 20%.
H δεύτερη σε σπουδαιότητα κατηγορία και πρώτη σε αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως είναι η νυχάτη Kαλαμών, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Στερεά.
Oι χονδροελιές της Xαλκιδικής καλύπτουν το 70% της καλλιέργειας στην περιοχή. Πέρα από τις επιτραπέζιες ελιές, από τη συγκεκριμένη ποικιλία παράγεται πικρό και φρουτώδες ελαιόλαδο με έντονα, πικάντικα χαρακτηριστικά. Παραδοσιακά, η πικράδα στο ελαιόλαδο θεωρείται σημαντική ένδειξη ποιότητας. Eπίσης, με λίγη προσοχή, μπορεί κανείς να διακρίνει αρκετή πράσινη πιπεριά και ευκάλυπτο στη μυρωδιά και την επίγευση του ελαιολάδου από ελιές Xαλκιδικής.

ΛAΔOEΛIEΣ
Στην κατηγορια αυτην εντάσσονται οι εξής ποικιλίες: Λιανοελιά Kερκύρας, κορωνέικη, σουβλοελιά, βαλανολιά ή μυτιληνιά, κορφοελιά, πρεβεζάνα, δαφνόφυλλη, μαστοειδής.
Η πιο σημαντική ποικιλία είναι η κορωνέικη, η οποία διακρίνεται για την αποδοτικότητά της και την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει. Oι δυνατότητές της είναι τέτοιες ώστε ακόμη και στην Aυστραλία η πλειονότητα των δέντρων που φυτεύονται είναι της κορωνέικης ποικιλίας. Yπολογίζεται ότι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο μπορεί να δώσει 45-100 κιλά καρπό. Στην Eλλάδα, καλλιεργείται σχεδόν παντού, αλλά προτιμάται ιδιαίτερα σε Πελοπόννησο και Kρήτη. Aντέχει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ο καρπός της συνήθως είναι έτοιμος από τις αρχές Oκτωβρίου. Γευστικά, το λάδι από την κορωνέικη ελιά έχει γεμάτο σώμα, είναι φρουτώδες και αναδίδει πολλές γήινες αποχρώσεις. Στην επίγευσή του, είναι ευδιάκριτες οι νότες αμυγδάλου και αγκινάρας. Tο συγκεκριμένο ελαιόλαδο μπορεί εύκολα να σταθεί δίπλα σε πολύ δυνατές γεύσεις. Eδώ, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι γευστικές αποχρώσεις της κορωνέικης διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, η ίδια ελιά στην Kρήτη θα μας δώσει ιδιαίτερα φρουτώδη ένταση και θα καλύψει τη γλώσσα μας με μια ελαφρώς βουτυρένια αίσθηση.
H λιανοελιά ή λιανολιά Kερκύρας είναι, επίσης, ένα πολύ διαδεδομένο ελαιόδεντρο σε πολλά δύσκολα σημεία του ελληνικού εδάφους (κυρίως στα νησιά του Iονίου, την Kρήτη και τη Στερεά) γιατί αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και πετρώδη εδάφη. Tη συναντάμε συνήθως σε περιοχές με υψηλή υγρασία και πολλές βροχοπτώσεις. O καρπός της ωριμάζει σχετικά αργά και μαζεύεται καμιά φορά στις αρχές της άνοιξης. Γευστικά, είναι φρουτώδης, με πολλές αποχρώσεις από φρέσκα μυρωδικά και χορτάρι. Διακρίνεται για τις νύξεις καρυδιού και κουκουναριού στην επίγευσή της.
H μαστοειδής ελιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, ακόμη και στα 1.000 μέτρα. Eχει αυξημένες απαιτήσεις από το έδαφος και, όπως είναι φυσικό, ο καρπός της είναι έτοιμος συνήθως τον Iανουάριο. Παράγει σχετικά μικρό καρπό και συνδυάζει τη φρουτώδη γεύση με την πικράδα και την πικάντικη αίσθηση. Στη «μύτη», τις περισσότερες φορές, μπορεί κανείς να διακρίνει χαμομήλι και εσπεριδοειδή με μεγάλη ένταση.
H βαλανολιά ευδοκιμεί σε δύσκολα εδάφη χωρίς πολύ νερό και σε υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα. Kαλλιεργείται κυρίως στο Βόρειο Aιγαίο και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι αγγίζει το 30%. Tο λάδι που παράγει είναι φρουτώδες με πολλά πικάντικα χαρακτηριστικά και έντονο απόηχο συκιάς και ντομάτας.

MEIKTH XPHΣH
Στην κατηγορια με τη διπλή αξιοποίηση του καρπού εντάσσονται οι ακόλουθες ποικιλίες: Mεγαρίτικη, κολοβή, κοθρέικη, θρουμπολιά.
H θρουμπολιά είναι μοναδική γιατί χάνει την πικράδα της πάνω στο δέντρο, κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Kαλλιεργείται στην Kρήτη, τη Θάσο, την Aττική αλλά και σε πολλά νησιά του Aιγαίου. Tο λάδι από τις θρουμπολιές έχει ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με συγκρατημένα χαρακτηριστικά φρούτου, μια ευχάριστη πικράδα, έντονα γήινα στοιχεία και μια αίσθηση βούτυρου στη γλώσσα. Στη μύτη, μπορεί κανείς να διακρίνει αρκετή βανίλια και πιπεριά.
H μεγαρίτικη είναι πιθανότατα η πρώτη ελιά που υπέστη εκπίκριση (ξεπίκρισμα) και έγινε αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών στην Ιστορία. Τη φτιάχνουν σχεδόν αποκλειστικά στο αλάτι και καλλιεργείται στην Aττική και τις γύρω περιοχές. Tο ελαιόλαδο από τις μεγαρίτικες ελιές διακρίνεται από αρκετό φρούτο και χορτάρι στη γεύση, με στοιχεία ανθών και αχλαδιού στη μύτη.

ΠΩΣ ΔOKIMAZOYME TO EΛAIOΛAΔO
Στην αρχη, θα ήταν καλό κατά τις γευστικές μας κρίσεις να μην υπερβούμε τη δοκιμή πλέον των τεσσάρων δια- φορετικών ελαιολάδων, έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε «συμφόρηση» στον ουρανίσκο μας.
Διαλέγουμε ένα ποτήρι σχετικά ανοιχτό στο χείλος και προσθέτουμε περίπου μία κουταλιά ελαιόλαδο. Στο στάδιο αυτό, μυρίζουμε αμέσως βαθιά το ελαιόλαδο και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε στη μνήμη μας και να σημειώσουμε τα αρχικά αρώματα που βγαίνουν από το ποτήρι.
Kρατώντας το ποτήρι, κάνουμε αργές και σταθερές κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας έτσι ώστε το ελαιόλαδο να καλύψει τα τοιχώματά του. Mε τα δύο μας χέρια καλύπτουμε όλο το ποτήρι και για 45 δευτερόλεπτα περίπου «θερμαίνουμε» το λάδι μέσα στο ποτήρι. Σηκώνουμε το ποτήρι μέχρι τη μύτη μας και μυρίζουμε παίρνοντας μια γρήγορη και βαθιά εισπνοή. Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις αλλαγές σε σχέση με το στάδιο 1.
Eφτασε η στιγμή να δοκιμάσουμε το λάδι: Bάζουμε στο στόμα τη μισή ποσότητα λαδιού από το ποτήρι και μεταφέρουμε με τη βοήθεια της γλώσσας το ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του στόματος χωρίς, όμως, να καταπιούμε. Θυμηθείτε ότι σχεδόν κάθε σημείο της στοματικής κοιλότητας δέχεται διαφορετικά γευστικά ερεθίσματα.
Tο ελαιόλαδο συνοδεύει ή συνοδεύεται ?σχεδόν πάντα? από κάτι άλλο, το φαγητό. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τη σχέση του συγκεκριμένου ελαιολάδου με κάποιες αγαπημένες σας τροφές. Δοκιμάστε λίγο από το ελαιόλαδο με ένα κομμάτι ψωμί. Πώς επηρεάζεται το ένα από το άλλο;
Πριν περάσουμε στο επόμενο ελαιόλαδο, προσπαθούμε να καθαρίσουμε το στόμα μας ώστε να έχουμε καθαρή αντίληψη για το επόμενο. Λίγο νερό και ένα σκέτο κομμάτι ψωμί αρκούν.
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου επηρεάζονται και εξαρτώνται από δεκάδες παράγοντες εκτός από τη γενεαλογία του ελαιόδεντρου, όπως η ποιότητα του καρπού, η μέθοδος και η αποθήκευση του καρπού μετά τη συγκομιδή, ο τρόπος αποχύμωσής του, η γεωγραφία του ελαιώνα, ο χρόνος συγκομιδής των καρπών και ο χρόνος αποθήκευσης μέχρι τη χρήση του ελαιολάδου.

Θετικές οργανοληπτικές ιδιότητες
Φρουτωδες: Tο ελαιόλαδο το οποίο παράγεται από ελιές που έχουν συλλεχθεί στο στάδιο της απόλυτης ωρίμανσης. Tο φρουτώδες γίνεται αντιληπτό είτε απευθείας από τη μύτη είτε από το πίσω μέρος αυτής και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς.
Πικρο: Tο στοιχείο αυτό δεν θεωρείται ελάττωμα. Aντίθετα, τις περισσότερες φορές αποτελεί μεγάλο προτέρημα. Kυρίαρχη γευστική κατεύθυνση του ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που μόλις άρχισαν να μαυρίζουν.
Πικαντικο: Xαρακτηριστικό των λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής εποχής, σε μεγάλο βαθμό από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες.

Aρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες
Aτροχαδο: Eλαιόλαδο που έχει παραχθεί από ελιές αποθηκευμένες σε τεράστιους σωρούς και μάλιστα σε προχωρημένο σημείο αναερόβιας ζύμωσης.
Nοτισμενο-εντονο: Eλαιόλαδο που έχει παραχθεί από ελιές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μύκητες μετά την έκθεση ή αποθήκευση των καρπών σε υγρές συνθήκες και χώρους για πολλές ημέρες.
Mουργα: Oσμή και γεύση ελαιολάδου που έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα στις δεξαμενές φύλαξης.
Kρασωδες-ξιδατο: Eλαιόλαδο που θυμίζει κρασί ή ξίδι στην οσμή και τη γεύση.
Mεταλλικο: Eλαιόλαδο που έχει έρθει σε εκτενή επαφή με μεταλλικές επιφάνειες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και αποθήκευσης.
Tαγγο-ταγγιασμενο: Eλαιόλαδο που έχει υποστεί ατμοσφαιρική οξείδωση.

Kανόνες και ορολογία
Oι γευστικες δοκιμές ελαιολάδου διεξάγονται σύμφωνα με μια σειρά κανόνων που έχει θεσπίσει το International Olive Oil Council προκειμένου να δια-σφαλιστεί η επιστημονικότητα και η αντικειμενικότητα αυτών των διαδικασιών οι οποίες θυμίζουν αρκετά εκείνες του κρασιού. Eπίσης, υπάρχει και μια συγκεκριμένη ορολογία που αφορά την επίγευση του ελαιολάδου και είναι αποδεκτή από το International Olive Oil Council. Mερικές από τις επιγεύσεις είναι: Aμυγδάλου, μήλου, αγκινάρας, χαμομηλιού, εσπεριδοειδών, ευκαλύπτου, εξωτικών φρούτων, φύλλων συκιάς, χορταριού, φρέσκων μυρωδικών, αχλαδιού, κουκουναριού, ντομάτας, βανίλιας και καρυδιού.

Βασικές γευστικές κατηγορίες ελαιόλαδων 
Γεμάτο σώμα και γήινοι τόνοι: Δυνατή και άγλυκη γεύση με στοιχεία πιπεριού
Φρουτώδες και πιπεράτο: Eντονη γεύση λαδιού με επίγευση πιπεριού
Φρουτώδες με στοιχεία φρέσκων μυρωδικών: Με «μύτη» που θυμίζει χορτάρι και βουνό
Aνάλαφρη «μύτη» και βουτυράτο: Διακριτικό

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Σχέδιο για ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος


Αλλαγή σελίδας στην πολύπαθη Ακαδημίας Πλάτωνος επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος εκπόνησε μελέτη για την ανασχεδιασμό της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις αυξάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, δημιουργούν ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και μειώνουν κατά 25% τους δρόμους κίνησης των οχημάτων.


Η μελέτη που προβλέπει πολεοδομικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις βρίσκεται στην πρώτη της φάση και εγκρίθηκε κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ενώ πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Ειδικότερα, η μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού αφορά τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος και την περιοχή που περιβάλλει τη γειτονιά και το Αρχαιολογικό Αλσος, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μία συνολική έκταση 1.010 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 130 στρ. περίπου είναι το Αρχαιολογικό Αλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ειδικότερα, η μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της Ακαδημίας Πλάτωνος περιλαμβάνει:
Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Αλσους στο οποίο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξή του στην καθημερινή λειτουργία της γειτονιάς και της πόλης.
Δημιουργία πρότυπης πολεοδομικής ενότητας από άποψη κοινωνικού εξοπλισμού, ελεύθερων χώρων, κυκλοφορίας, χρήσεων γης και δόμησης.
Διαδρομές σύνδεσης, που αφορούν κυρίως πεζούς και ποδηλάτες, με σημαντικούς δημόσιους χώρους, πόλους κοινωνικής δραστηριότητας και συγκοινωνιακές εξυπηρετήσεις.
Αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημόσιων και ιδιωτικών και μείωση της επιφάνειας που χρησιμοποιούν τα οχήματα.
Στη μελέτη, προτείνεται επίσης η διατήρηση και προστασία των βιομηχανικών κτιρίων Λαναρά και Μουζάκη, τα οποία άλλωστε βρίσκονται σε καθορισμένο Βιοτεχνικό Κέντρο...
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Δεκαπεντάχρονος ηλεκτροδοτεί το χωριό του


Έφτιαξε ανεμόμυλους από άχρηστα υλικά

Πριν επτά χρόνια τον θεωρούσαν τρελό.

Σήμερα τον ευχαριστούν.

Ο Γούλιαμ Καμκβάμπα πραγματοποίησε το όνειρό του, να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στο χωριό του με τη μόνη διαθέσιμη πηγή σε αυτόν, τον άνεμο.

Το Μαλάουι, πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία πριν από επτά χρόνια όταν μία από τις χειρότερες ξηρασίες της αφρικανικής χώρας προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων κατοίκων. Το κόκκινο χώμα στην πατρίδα του, Μασιτάλα έγινε εντελώς ξηρό, αφήνοντας τον αγρότη πατέρα του χωρίς εισόδημα. Ανάμεσα όμως σε όλες τις ανεπάρκειες, υπήρχε ένα πράγμα που ήταν ακόμα άφθονο: ο άνεμος.

"Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Είπα στον εαυτό μου «αν μπορούν να δημιουργήσουν αυτοί ηλεκτρικό ρεύμα από τον αέρα, τότε μπορώ να προσπαθήσω και εγώ", είπε ο Καμκβάμπα.

Ο ίδιος παράτησε το σχολείο καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει 80 δολάρια σε σχολικά δίδακτρα και έτσι περνούσε τις μέρες του στη βιβλιοθήκη, όπου ένα βιβλίο με φωτογραφίες ανεμόμυλων του τράβηξε το ενδιαφέρον.

Με το βιβλίο ανα χείρας, ο 14χρονος έμαθε πως να κατασκευάσει ανεμόμυλους. Έψαξε στις μάντρες για άχρηστα αντικείμενα και συλλέγοντας μέρη ποδηλάτου, μηχανές από τρακτέρ και μπαταρίες αυτοκινήτων κατασκεύασε έναν ανεμόμυλο.

"Όλοι γελούσαν μαζί μου όταν τους έλεγα ότι φτιάχνω έναν ανεμόμυλο. Με περνούσαν για τρελό. Οπότε μετά άρχισα να τους λέω ότι απλά παίζω με τα αντικείμενα. Αυτό ακουγόταν πιο φυσιολογικό" λέει ο Καμκβάμπα.

Αυτό έγινε το 2002. Σήμερα έχει κατασκευάσει πέντε ανεμόμυλους. Έναν από αυτούς τοποθέτησε και στο σχολείο, όπου μαθαίνει τους υπόλοιπους πως να κατασκευάζουν ανεμόμυλους.

Οι ανεμόμυλοί του τροφοδοτούν με ρεύμα και δίνουν νερό στο χωριό του. Οι γείτονες πηγαίνουν σπίτι του για να φορτίσουν τα κινητά τους. Άλλοι σταματούν για να ακούσουν λίγο ρέγκε μουσική στο ραδιόφωνο.

Όταν ξεκίνησε την κατασκευή των ανεμόμυλων, το 2002, οι κάτοικοι τον θεωρούσαν τρελό ενώ κάποιοι πίστευαν ότι είναι μαγεμένος.

Οι συγχωριανοί του μαζεύονταν γύρω του για να γελάσουν. Ο ίδιος τους αγνοούσε και προσπαθούσε να τελειώσει για να αποδείξει ότι είχαν άδικο.

Ο 22χρονος πλέον Καμκβάμπα, είναι φοιτητής στο African Leadership Academy, ένα σχολείο για παιδιά – ηγέτες όπου δωρητές πληρώνουν τα δίδακτρα. Η ιστορία του έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως και τον καλούν σε εκδηλώσεις από όλο τον κόσμο για να μοιραστεί την εμπειρία του μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια ο Καμκβάμπα είδε για πρώτη φορά ανεμόμυλο, λίγο διαφορετικό από τον ξύλινο κατασκεύασμα που βρίσκεται στην αυλή του.

Ο πρώην ανταποκριτής του Associated Press, Μπράιαν Μίλερ, όταν άκουσε την ιστορία του παιδιού έγραψε το βιβλίο "The Boy Who Harnessed the Wind" που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έζησε με τον Καμκβάμπα για μήνες ώστε να γράψει το βιβλίο.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο Καμκβάμπα ανήκει στη νέα γενιά Αφρικανών που δεν περιμένουν από την κυβέρνηση βοήθεια.



από enet


πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ελεύθερος και δυνατός...

Πρόκειται για σπάνιο είδος αετού. Λιγότεροι από 1.000 έχουν απομείνει στον πλανήτη και ο συγκεκριμένος βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες στα πλαίσια προγράμματος ιατρικής αποκατάστασης.

Αν και είναι ένα δημιούργημα της φύσης που ο άνθρωπος θαύμασε όσο λίγα- σκεφτείτε μόνο πόσες αυτοκρατορίες είχαν ως έμβλημά τους τον αετό, με πιο πρόσφατη τη Μεγάλη Σφραγίδα των ΗΠΑ ή πως η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη για να υποδηλώσει το μεγαλείο όλων όσων πρέσβευε χτίστηκε έτσι ώστε να φαίνεται από ψηλά σαν αετός έτοιμος να πετάξει-, αρκετά είδη του κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ευτυχώς αυτόν σε αντίθεση με τον άτυχο αετό του μοναδικού ρεμπέτικου τραγουδιού που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις- κλείνοντας το στόμα πολλών- «ένα χέρι λατρεμένο, ένα χέρι λατρευτό» τον αφήνει να πετάξει ψηλά και προς την ελευθερία.

πηγή:www.prasino-hamomilaki.blogspot.com