Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Κουκούλωσαν «γκρίζα» ΝΑΤΟϊκή οδηγία


Για τρία χρόνια έκρυβαν ντοκουμέντο που θέτει εκτός σχεδιασμού του ΝΑΤΟ τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου στηρίζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις Την ίδια ώρα που ο Κ. Καραμανλής πανηγυρίζει προεκλογικά για τη συμπερίληψη του Αγίου Ευστρατίου σε ηλεκτρονική άσκηση του ΝΑΤΟ, επί τρία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ κρύβει το έγγραφο «φωτιά» του ΝΑΤΟ, που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2006 από το SHAPE, με εντολή του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), βάσει του οποίου για πρώτη φορά εγγράφως τίθενται εκτός ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού και χρηματοδότησης η Λήμνος καθώς και όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βάσει Συνθηκών θεωρούνται αποστρατιωτικοποιημένα.


Πρόκειται για σαφή θέση υπέρ των τουρκικών συμφερόντων-αξιώσεων στο Αιγαίο, που παίρνει για πρώτη φορά εγγράφως το ΝΑΤΟ, με την έκδοση «πολιτικής οδηγίας» για τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με αυτήν:
Κουκούλωσαν «γκρίζα» ΝΑΤΟϊκή οδηγία

* Τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βάσει Συνθηκών κρίνονται αποστρατιωτικοποιημένα, δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε ασκήσεις και σε άλλες δραστηριότητες του NATO.
* Στη Λήμνο εν καιρώ ειρήνης δεν θα εκτελούνται ασκήσεις και το ΝΑΤΟ δεν θα χρηματοδοτεί τεχνικά έργα. Μόνο σε περίοδο πολέμου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Λήμνος στον έκτακτο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ύστερα από ειδική απόφαση του ΝΑΤΟϊκού διοικητή.

Επί τρία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ κρύβει το συγκεκριμένο ΝΑΤΟϊκό έγγραφο-ντοκουμέντο που προωθεί απροκάλυπτα την τουρκική αντίληψη περί αμφισβητούμενων εδαφών στο Αιγαίο και περί ζωτικού χώρου που επιθυμεί να αποκτήσει η Αγκυρα.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας παρέμειναν έκτοτε απλοί θεατές, θεωρώντας ότι αρκούσε η απαντητική επιστολή του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Π. Χηνοφώτη, προς τον SACEUR.

Μια επιστολή που μπορεί να είναι προσεκτικά διατυπωμένη, ωστόσο δεν μπαίνει στην ουσία του πολιτικού προβλήματος που προκαλεί η συγκεκριμένη ενέργεια του SACEUR και «δένει» τα χέρια των Ελλήνων επιτελών ως προς την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία και στις αντιπροσωπείες των διαφόρων φόρουμ.

Η αποκάλυψη
Το ντοκουμέντο της ντροπής, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» και το οποίο έκρυβε επί τρία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, συνέταξε ο Γερμανός επιτελάρχης του SHAPE, με εντολή του ανώτατου διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανού στρατηγού Jones. Πρόκειται για έγγραφο-οδηγία πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου («SΗΑΡΕs Aegean Islands Policy Guidance»).

Το SHAPE αναδεικνύει τις «προβληματικές περιοχές» με βάση «πρόσφατα γεγονότα» (χωρίς να τα αναφέρει), για τις οποίες πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του, άρα εντολές του, ώστε να μη δεσμεύονται οι επιτελείς σχεδίων του ΝΑΤΟ και να μη δημιουργούνται διμερή προβλήματα (Ελλάδας - Τουρκίας) κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας.

Οι «προβληματικές περιοχές», κατά το SHAPE, είναι:

* Το καθεστώς της Λήμνου (στρατιωτικοποιημένη ή μη)
* Η ερμηνεία των διαφορών διεθνών συνθηκών αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου (Ο συντάκτης του εγγράφου αποφεύγει να χαρακτηρίσει «ελληνικά» τα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι το ακριβές).
* Η συμπερίληψη ή όχι συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου (ιδιαιτέρως της Λήμνου) στις ασκήσεις και στα σχέδια εκτάκτου ανάγκης της Συμμαχίας.
* Η αναφορά ή μη των συγκεκριμένων νησιών (ιδίως της Λήμνου) στο υπάρχον σύστημα επικοινωνιών της συμμαχίας.

Πλέον καθορίζεται η πολιτική οδηγία του SHAPE για τις παραπάνω «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου ως εξής:

* Τα νησιά του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς στρατιωτικοποίησης περιορίζεται από Συνθήκες, δεν θα χρησιμοποιούνται στη διάρκεια ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ σε καιρό ειρήνης.
* Η Λήμνος είναι μοναδικό-ιδιαίτερο (unique) πρόβλημα, καθώς το ακριβές καθεστώς (αποστρατιωτικοποίηση ή στρατιωτικοποίηση) αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαφωνίας, για την οποία το ΝΑΤΟ δεν έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί ή να επιλύσει. Συνεπώς, με βάση προηγούμενη οδηγία του γενικού γραμματέα και τις πολιτικές διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται από το SHAPE τα τελευταία 26 χρόνια:
* Τεχνικά έργα (projects) για τη Λήμνο δεν υποβάλλονται για ΝΑΤΟϊκή χρηματοδότηση.
* Ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες σε καιρό ειρήνης δεν θα εκτελούνται, με τη χρησιμοποίηση της Λήμνου ή των δυνάμεων και ευκολιών που βρίσκονται σε αυτήν.
* Δυνάμεις που προσφέρονται ως ελληνική συμμετοχή από τη Λήμνο θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο ACE ORBET, αλλά ο SACEUR δεν θα αναλαμβάνει τη διοίκησή του μέχρι την περίοδο έντασης ή κρίσης, οπότε θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το σύστημα συναγερμού του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Χλιαρή η αντίδραση της Αθήνας

Στο παραπάνω προκλητικό έγγραφο του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε να «αντιδράσει» μόνο διά του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Π. Χηνοφώτη, με μία απαντητική επιστολή προς τον SACEUR. Ταυτόχρονα φρόνησε να αποκρύψει την επιστολή, προφανώς για να αποφύγει αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Συγκεκριμένα ο ναύαρχος Χηνοφώτης, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», γράφει στον στρατηγό Jones ότι η έγγραφη «Οδηγία» του SHAPE για τα νησιά του Αιγαίου «έχει την έννοια να καταστήσει ουσιαστικούς τους αβάσιμους τουρκικούς ισχυρισμούς, που έχουν ως στόχο να αναιρέσουν ή να περιορίσουν τον ρόλο της χώρας μου στον σκοπό της Συμμαχίας, μέσω της σημαντικής συνδρομής της στο στρατιωτικό επίπεδο».

Ο ναύαρχος Χηνοφώτης συνεχίζει στην απαντητική επιστολή του προς τον στρατηγό Jones ότι είναι «πραγματικά, δυσάρεστα έκπληκτος, διότι επιτελάρχης του Στρατηγείου σας (SHAPE), υπερβαίνοντας τη στρατιωτική του δικαιοδοσία και αρμοδιότητα, έχει προχωρήσει στο να πραγματεύεται με θέματα για τα οποία, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, δεν βρίσκονται εντός των ορίων του ΝΑΤΟ να αποφανθεί ή να επιλύσει».

Και ο ναύαρχος Χηνοφώτης καταλήγει στην απαντητική επιστολή του προς τον στρατηγό Jones: «Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ το έγγραφο του επιτελάρχη σας ως μη υπάρχον και σας ζητώ ευγενικά

(Ι would like to kindly ask you) να προβείτε στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η συγκεκριμένη οδηγία πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου να αποσυρθεί το συντομότερο δυνατό.

Αν δεν ανακληθεί, οι πολιτικές Αρχές της χώρας μου το θεωρούν ως μη υπάρχον».

Η προκλητική αυτή παρέμβαση του SACEUR μάς γυρίζει τριάντα χρόνια πίσω, καθώς παραπέμπει ευθέως στη γνωστή φιλοτουρκική οδηγία του τότε γ.γ. του ΝΑΤΟ, J. Luns, περί αμφισβητούμενου καθεστώτος της Λήμνου, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως «Luns rules», που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.

Η απουσία σθεναρής πολιτικής αντίδρασης από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας προκαλεί κατάπληξη και εγείρει μια σειρά ερωτημάτων:

- Γιατί δεν υπήρξε έγγραφη αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ;

- Γιατί δεν έγινε μνεία της σχετικής γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του SHAPE, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα για τη χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δυνάμεων της Λήμνου από τη Συμμαχία;

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ


ΠΗΓΗ:www.armyalert.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: