Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

150 ΧΡΟΝΙΑ BIG BEN


Διαφωνίες, εχθρότητες, υποψίες και δικαστικές διαμάχες που κράτησαν 25 χρόνια, καθυστέρησαν την κατασκευή ενός τέτοιου έργου που υμνούσε την ακρίβεια. Τελικά τα κατάφερε και όχι μόνο μετράει σήμερα 150 χρόνια ζωής, αλλά και αποτέλεσε σύμβολο μιας χώρας.

Ανάμεσα στα 97 σχέδια που επιλέχτηκαν μετά την μεγάλη φωτιά του 1834, ήταν και αυτό του αρχιτέκτονα Τσαρλς Μπάρι και στο οποίο αρχικά δεν ήταν ο πύργοσ με το ρολόι. Στο πλαίσιο ενός γιγάντιου έργου, η καμπάνα του ρολογιού που κατασκευάστηκε το 1856 μεταφέρθηκε ως τον πύργο με άμαξα την οποία έσερναν 16 λευκά άλογα, την ώρα που ο κόσμος ζητοκραύγαζε με ενδιαφέρον. Η λειτουργία της καμπάνας δοκιμαζόταν καθημερινά για ένα χρόνο ώσπου ξαφνικά παρουσιάστηκε μια ρωγμή 1.2 μέτρων.

Κανένας δεν αναλάμβανε να το φτιάξει, αν και όλα έδειχναν τον σχεδιαστή του ρολογιού Έντμουντ Μπέκετ Ντένισον ο οποίος επειδη δεν ήταν ικανοποιημένος από την ηχού της, διπλασίασε το βάρος του σφυριού.

Η δεύτερη καμπάνα τοποθετήθηκε στις 10 Απριλίου 1858 και ήταν 2.5 τόνους ελαφρύτερη από την πρώτη. Ο ήχος της ακούστηκε πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου 1859, αλλά 2 μήνες μετά η καμπάνα ράγισε και έπαψε να χτυπα για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο πιο αξιόπιστος μύθος για την ονομασία του ρολογιού λέει ότι πήρε το όνομά του από τον Σερ Μπέντζαμιν Χολ, τον υπεύθυνο για την παραγγελία του ρολογιού.

Καθεμιά από τις 4 όψεις του ρολογιού, αποτελείται από μια σιδερένια <<κορνίζα>> διαμέτρου 7 μέτρων, που υποστηρίζει 312 κομμάτια γυαλιού. Ο λεπτοδείκτης ζυγίζει 100 κιλά, έχει μήκος 4,2 μέτρα και οι κύκλοι που κάνει κάθε χρόνο θα κάλυπταν μια απόσταση 190 χιλιομέτρων. Ο ωροδείκτης ζυγίζει 300 κιλά και έχει μήκος 2.7 μέτρα.

Το Μπιγκ Μπεν είναι πια το σύμβολο της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Λονδρέζοι έχουν ταυτίσει τον ερχομό της νέας χρονιάς με τους ήχους του, καθώς ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συντονίζονται στους χτύπους του για να σημάνουν το νέο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: